Duygusal Okuryazarlığı Desteklemek: Uzmanlar İçin İpuçları

Duygusal Okuryazarlığı Desteklemek: Uzmanlar İçin İpuçları

Çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemenin, okula hazırlanmak ve genel olarak sağlıklı büyümek ve gelişmek için anahtar olduğunu biliyoruz.
 

Bir çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi, duyguları sosyal ve kültürel olarak uygun şekillerde tecrübe etme, düzenleme ve ifade etme bileşenlerinden oluşur. Biz buna duygusal okuryazarlık diyoruz. Araştırmalara göre duygusal okuryazarlık konusunda güçlü bir temele sahip çocuklar:

 

  • Hayal kırıklığını daha iyi tolere ederler.
  • Kavgaya girmezler.
  • Daha az yıkıcı davranış sergilerler.
  • Daha sağlıklıdırlar.
  • Daha az yalnızdırlar.
  • Daha az iticidirler.
  • Daha odaklı bir şekilde görevleri yerine getirirler.
  • Daha büyük akademik başarıya sahip olurlar.

 

 

Öte yandan, duygusal dili kullanmayı öğrenemeyen çocuklar ise, kendi duygularını gösterme ve anlama ya da başkalarının nasıl hissettiğini doğru bir şekilde anlama konusunda güçlük çekerler.

Çocukların duygusal okuryazarlıklarını desteklemek için uzman olarak kullanabileceğiniz birçok strateji vardır.

Dolaylı Öğretim
Bebekler, küçük çocuklar ve okul öncesi çocuklarla çalışılan tekniklerden biri de, dolaylı öğretim tekniğidir. Öğretmen, duygusal bir girdi sağlar ve çocuklar bu girdilerle duyguları tecrübe ederler.

Öğretilebilir Anlar
Dolaylı öğretimin bir başka örneği de duyguları öğretilebilir anlar üzerine inşa etmektir. Çocuklar dramatik oyun alanındayken ve bir senaryoyu işlerken, karakterin duyguları hakkında yorum yapın. Mesela çocuklar oyun oynuyor ve oyuncak bebekleri ağlıyor. Siz de “Bebek neden ağlıyor? Bence üzgün.” gibi ifadeler kullanın.

Modelleme
Siz çocukların duygularını tanımlamasına ve uygun şekilde ifade etmesine yardımcı olacak bir modelsiniz. Bu nedenle, çocuklarla konuşurken kendi duygularınızı şekillendirin ve tanımlayın: “İtfaiyecilerin yarın okulumuza geleceği için heyecanlıyım çocuklar!”

Kaynakça
https://learningchildblog.com/2015/01/28/enhancing-emotional-literacy-tips-for-early-childhood-professionals/