Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Çocuğunuza Mirasınız Olarak Kalacak Mı?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Çocuğunuza Mirasınız Olarak Kalacak Mı?

Son zamanlarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) teşhisi konmuş veya DEHB ile uzun yıllardır yaşamış neredeyse tüm yetişkinlerin sorduğu soru şudur: "Çocuklarımın da DEHB’si olacak mı?"

Cevap: Duruma göre değişkenlik gösterebilir.

 

DEHB’nin en büyük nedeni genlerdir. Ailenizdeki hiç kimseye DEHB teşhisi konmamış olsa bile, DEHB’ye benzeyen belirtiler ve özelliklere sahip aile üyelerinizi fark edebilirsiniz.

Bu güçlü genetik bağlantıya rağmen DEHB’niz varsa, bu otomatik olarak çocuğunuzda da olacağı anlamına gelmez. Bunun nedeni, çocuğun DEHB geliştirip geliştirmeyeceğini belirleyen genlerin ve çevresel faktörlerin bir birleşimi olmasıdır. Aktifleşmeden DEHB genlerini miras alabilirler. Örneğin, bir araştırma çalışması DEHB’li babaların üçte birinin DEHB’I olan çocuklara sahip olduğunu bulmuştur.

Genleriniz üzerinde güçsüz hissedebilseniz de, burada size yardımcı olacak altı öneri var.

1. Gözlemci Olun
Dikkatli olun ve çocuğunuz DEHB’nin belirtilerini veya semptomlarını göstermeye başlarsa, profesyonel yardım alın. Erken tanı ve uygun tedavi alınması çocuğunuz için çok değerli olacaktır; Mücadelelerini en aza indirmeye ve başarılı olmalarına yardımcı olacaktır.

2. Farklılıkların Farkında Olun
DEHB çocuğunuza miras olarak kaldıysa, DEHB’nizden çok farklı bir şekilde ortaya çıkabilir. Örneğin, “hiperaktif” DEHB’niz varsa ve çocuğunuzda “dikkatsiz” DEHB varsa, ikinizde de DEHB olmasına rağmen davranışlarınız ve zorluklarınız farklı olacaktır. Ayrıca, DEHB çocuğunuzun cinsiyetine bağlı olarak sıklıkla farklıliklar göstermektedir. Oğlunuzun “hiperaktif” DEHB’si olup fiziksel olarak aktif olabilirler, kızınız aşırı konuşkan olmasına rağmen, sözel olarak DEHB’ten etkilenmiş olabilir.

Son olarak, çocuğunuzla aynı cinsiyetten ve aynı DEHB sunumlarına sahip olsanız bile, yine de farklı DEHB davranışlarınız ve zorluklarınız olabilir. Ancak, bu farklılıkların var olduğunu bilmek farkındalığınızı artırabilir ve çocuğunuzdaki DEHB belirtilerini erken tespit etmenize yardımcı olabilir.

3. Rol Model Olmak
DEHB ile olan ilişkiniz çocuğunuzun teşhisi aldık sonra bu konuyla nasıl ilgileneceğini etkiler. “Korkunç” ve sahip olmamak isteyeceğin bir şey gibi tanımlamak yerine, tarafsız olarak konuşmaya çalışın.

Ayrıca, DEHB belirtilerinizi aktif olarak tedavi ediyor ve yönetiyorsanız, çocuğunuzun da aynısını yapmaya istekli olacaktır. Eğer DEHB yaşam becerilerini öğrenir ve uygularsanız ve uygun tıbbi yardım alırsanız, çocuğunuz da aynısını yapacaktır.

Çocuklar uyum sağlamayı sever. Okuldaki tek DEHB’li çocuk onlarsa, bu kendilerini yalnız hissetmelerine neden olabilir. DEHB’ye sahip olduğunuzu ve üstesinden gelebildiğinizi bilmeleri, onlara moral artışı ve kendilerini daha az yalnız hissetmelerini sağlar.
{!GALLERY}
4. Suçlu hissetmeyin
DEHB olan insanlar, çalışma ortamlarında önemli işleri unutmaktan sürekli işe geç kalmaya kadar her türlü konu için suçluluk ve utanç hissetme konusunda uzmandırlar. Ancak, çocuğunuzun DEHB olduğu için kendinizi suçlu hissetmeyin. Tıpkı gözlerinin rengi gibi, hangi genleri aldıkları üzerinde hiçbir kontrolünüz yok.

5. DEHB Deneyimleri Sizden Farklı Olacak
DEHB hakkında daha önce hiç olmadığı kadar çok şey biliniyor. Bu, DEHB’nin tespit edilmesinin daha kolay olduğu ve uygun yardımın tıbbi topluluktan ve okuldan daha kolay ulaşabileceği anlamına gelir. Ek olarak çocuğunuzun mücadelelerini anlayan, destekleyici bir ebeveyni vardır. Bu, kendi ebeveynlerinizin destekleyici olmadığı anlamına gelmez! Her kuşak, o sırada kendilerine sunulan bilgi ve araştırmalarla en iyisini yapar.

6. Yeniden Düzenleme
DEHB’yi nasıl gördüğünüzü yeniden düzenleyin. Kenny Handleman, Dikkat Eksikliği Bozukluğu yerine ADD "Dikkat Farkı Bozukluğu" olarak adlandırıyor. DEHB’ye bu şekilde baktığınızda, çocuğunuzun beyninin bazı insanlardan farklı çalışabileceğini fark edersiniz, ancak bunun farklılığın kötü bir şey olduğu anlamına gelmez.

Kaynakça
https://www.verywellmind.com/will-my-child-inherit-adhd-20508