Çocuklar Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun Üstesinden Gelebilir mi?

Çocuklar Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun Üstesinden Gelebilir mi?

Bir zamanlar çocukların geliştikçe, olgunlaştıkça ve yaşlandıkça dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu (DEHB) geride bıraktıkları düşünülmüştü. Artık DEHB çocuklukta başlasa da, rahatsız edici semptomların ergenliğe ve daha da ileri yaşlara geçebileceğini biliyoruz. Bazı çocuklar bozukluğu aşmış gibi görünse de, çoğu durumda DEHB’si olan çocuklar büyüdüklerinde DEHB’si olan birer yetişkin olurlar.
 

DEHB belitileri, insan yaşamında ilerlerken farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Semptomlar kişi yaşlandıkça azalabilir. Örneğin, hiperaktivite ve uyuşmazlık yaşla birlikte azalabilir. Kuşkusuz uzun yıllar DEHB’leri ile yaşayan gençler ve yetişkinler, DEHB belirtileri sorunlu hale geldiği zaman bunlarla baş edebilmek için çeşitli kaynak ve stratejilere sahip olacaklardır.

 

İleriki Yaşlarda Tanısı Konanlar
DEHB’si olan birçok kişiye genç veya yetişkin yaşlarına kadar tanı konamayabilir. Bu, özellikle “dikkatsizlik” semptomları fazla olan ve hiperaktif semptomları dikkat eksikliği semptomlarına kıyasla daha az belirgin olanlar için geçerlidir. Kişi çocuklukta semptomları başarıyla yönetmiş olmasına rağmen, gençlik ve yetişkinlik yılları DEHB ile başa çıkmayı daha da zorlaştırabilir. Bunun nedeni; dikkat, planlama, organizasyon ve özyönetim taleplerinin artması ve bu becerilerini daha yoğun kullanmalarının gerekmesidir.

Gençlere veya yetişkinlere tanı koyulduğunda, hem tıbbi tedavilerin hem de olumlu bir fark yaratabilecek stratejilerin olduğunu bilmek özellikle yararlı olabilir. Ek olarak, tanı koymak ebeveynler, arkadaşlar ve ortaklar ile yararlı konuşmalara kapı açabilir.

DEHB’li Gençler
Tedavi edilmemiş DEHB’si olan gençlerin semptomlarını yönetmeleri için çok az yöntemleri ve kaynakları vardır. Sonuç olarak, birden fazla sınıfta ve ders dışı etkinliklerde denge kurma zorlukları yaşamaları tipik yaşıtlarından daha muhtemeldir. Diğer gençler gibi, DEHB’li gençler de aileden ayrılıyor ve daha bağımsız hale geliyorlar. Ancak daha az iç kısıtlama ile, DEHB’li gençlerin riskli davranışlarda bulunma olasılığı daha yüksektir. Bütün bu zorluklar yaralanma ve / veya düşük özgüvene neden olabilir. Tedavi edilmeyen DEHB’li gençlerin daha yüksek oranda araba kazası, okulda / işte başarısızlık, ilişki sorunları ve hatta madde bağımlılığı olayları yaşama olasılığı daha yüksektir.

DEHB’li Yetişkinler
Yetişkinlik çağında semptomlar daha çeşitli olabilir ve daha ayrıntılı şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin, iç huzursuzluk, dikkat dağılması, dağınıklık, dürtüsel karar verme, vb. DEHB’li yetişkinler işyerinde görevleri yönetmekte zorluk çekebilir veya kendi kendine kısıtlama ve dokunma gerektiren durumlarda dürtüsel olarak yanıt verebilir. Bu da daha sık iş değişikliklerine veya işsizliğe yol açabilir. Uzun süreli dostlukları ve romantik ilişkileri sürdürmekte zorlanabilirler.

Kaynakça
https://www.verywellmind.com/do-kids-outgrow-adhd-20509