Artık Mızmızlanmak Yok

Artık Mızmızlanmak Yok

Mızmızlanma, bir çocuğun yaptığı en sinir bozucu şey olabilir. Bu davranış kesinlikle yetişkinlerin dikkatini çeker, işte tam da bu yüzden çocuklar sürekli mızmızlanırlar.
 

Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve okul öncesi dönemde olan çocuklar henüz duygularını, ihtiyaçlarını ve isteklerini ifade etmek için gerekli kelimeleri öğrenememiş olabilirler, ama seslendirebilirler. Bir çocuk ebeveyn veya bakıcı tarafından anlaşılmadığında genellikle mızmızlanmaya başlar.

 

Çoğu zaman, bu yaşlardaki çocuklar mızmızlanmanın ne olduğunu bilmezler. Bilinçli olarak kullanılan bir strateji değildir. Bildikleri şey, bu davranışın genellikle yetişkinlerin dikkatini çekmesidir, bu nedenle zamanla ebeveynlerin ve bakıcıların aslında (istemeden de olsa) güçlenmesine yardımcı oldukları öğrenilmiş bir davranış haline getirilir.

Mızmızlanmayı Nasıl Durdurabilirsiniz?
Çocukların mızmızlanmaları genellikle yetişkinler çocuğun uygun davranışına dikkat etmediği zaman kendini gösterebilir. Mızmızlanmadan kaçınmak için, ebeveynler ve bakıcılar çocuğun ilk dikkat çekme çabasına karşı duyarlı olmalıdır.

Sabırlı olun
Çocuklar mızmızlanmaya başladığında, ebeveynden gelen cevabın en önemli kısmı sabırdır. Derin bir nefes alın ve çocuğunuzun tahrik edici olmaya çalışmadığını, sizin dikkatinizi istediğini kendinize hatırlatın.

“Ben” ifadelerini kullanın
Çocuğunuzun mızmızlanmalarına “Ben” ifadelerini kullanarak ve doğru konuşmayı modelleyerek cevap verin. Mesela “Sen mızmızlandığında bu durumdan hoşlanmıyorum. Oyuncak ayıcığını istiyorsan, lütfen bu şekilde iste, … ” Ardından çocuğun kullanmasını istediğiniz sözcükleri ve ses tonunu modelleyin.

Ya da bir oyun oynayabilirsiniz. “Mızmızlanma sesi böyle…” deyin ve çocuğunuzun nasıl sesler çıkardığını taklit edin. Sonra, “Bu çıkardığın sesin doğru olduğunu düşünüyor musun, düşünmüyor musun?” diyebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuza sadece bir şey istemesi için başka bir yol öğretmekle kalmaz, aynı zamanda odaklanmış bir dikkat gösterir ve belki de birlikte gülersiniz. Lütfen çocuğunuzla davranışlarından dolayı alay etmemeye dikkat edin.

Uzun vadede, ebeveynler ve bakıcılar mızmızlanmanın altında yatan nedenleri düşünmelidirler. Rutinlerde değişiklikler mi oldu, çocuğunuzun programı daha mı yoğun hale geldi? Çocuğunuzun mızmızlanması genellikle size yeniden etkileşim kurmanız gerektiğini gösterebilir.

Kaynakça
https://learningchildblog.com/2015/02/03/no-more-whining/