Madde Kullanımına Genel Bakış

Madde Kullanımına Genel Bakış

Kötü madde kullanımı, ruh halini değiştirmek amacıyla herhangi bir maddenin zararlı kullanımına yönelik bir model olarak tanımlanabilir. Maddeler alkol, diğer uyuşturucular ve aynı zamanda uyuşturucu olmayan bazı maddeleri içerebilir.
 

“Kötüye kullanma” bir maddeyi, amaçlanmayan veya önerilmeyen bir şekilde kullandığınız veya gerektiğinden daha fazla kullandığınızda gerçekleşir.

 

Zararlı Kullanım Nedir?
Sağlık görevlileri madde kullanımını, aşağıdakiler gibi önemli bozulmalara neden olması durumunda, madde bağımlılığı olarak değerlendirmektedir:

 

  • Sağlık sorunları
  • Engeller
  • Sorumlulukların yerine getirilmemesi
  • Bozulmuş kontrol
  • Riskli kullanım
  • Sosyal konular

 

Başka bir deyişle, fazla miktarda alkol içmeniz, işi ya da okulu kaçırmanıza neden olacak kadar uyuşturucu kullanmanız, arkadaşlarınızı kaybetmenize neden olacak kadar esrar kullanmanız durumlarında, madde kullanımınız muhtemelen bağımlılık düzeyindedir.

Yasadışı İlaçların Tehlikeleri
Genel olarak, çoğu insan madde bağımlılığı hakkında konuştuğunda, yasadışı uyuşturucu kullanımına atıfta bulunur. Uyuşturucu bağımlılığının önlenmesi alanındaki çoğu uzman, yasadışı uyuşturucu kullanımının, tanım gereği madde kötüye kullanımı olduğunu savunmaktadır.

Yasadışı ilaçlar ruh halinizi değiştirmekten daha fazlasını yapar. Kararınızı bulanıklaştırabilir, algılarınızı çarpıtabilir ve reaksiyon sürelerinizi değiştirebilir. Bunlar sizi kaza yapma ve yaralanma tehlikesi altına sokabilir. Bu ilaçların yasadışı hale gelme sebebi, potansiyel olarak bağımlılık yapıyor veya ağır olumsuz sağlık etkilerine neden olabiliyor olmalarıdır. Yasadışı maddelerin herhangi bir şekilde kullanılması tehlikeli sayılmaktadır.

Rekreasyonel Kullanım: Kötüye Kullanım mı?
Bazıları, bazı uyuşturucu ya da ilaçların geçici eğlence amaçlı kullanımının zararlı olmadığını ve kötüye kullanma olmadığını iddia etmektedir. Eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımının savunucuları, genellikle esrar içenlerdir. Esrarın bağımlılık yapmadığını ve "daha sert" uyuşturucuların aksine, pek çok faydalı özelliğe sahip olduğunu savunurlar.

Ancak son araştırmalar, esrarın ilk kullanımdan itibaren zararlı fiziksel, zihinsel ve psikomotor etkileri olabileceğini göstermiştir. Her yıl yeni bilimsel çalışmalar, uzun süreli esrar kullanımının sağlığa zararlı olduğu vurgulamaktadır.

Ayrıca, Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü (NIDA), esrar kullanıcılarının psikolojik olarak bağımlı olabileceğini bildirmektedir. NIDA, her yedi esrar kullanıcısının en az birinin bağımlı olduğunu tahmin etmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde sırasıyla, en sık kötüye kullanılan yasadışı uyuşturucu şunlardır:

 

  • Esrar
  • Metamfetamin
  • Kokain
  • Halüsinojenler
  • Ecstasy veya Molly
  • Eroin

{!GALLERY}

Kötüye Kullanılan Diğer Maddeler: Bazıları Uyuşturucu Değildir
Alkol, reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, sigara ve hatta kahve bağımlılığa yol açabilir. Yasadışı ilaçlar, kokain ve sentetik esrar gibi sentetik uyuşturucular kesinlikle kötüye kullanılabilirler ve muhtemelen oldukça tehlikeli olabilirler.

Anabolik steroidler gibi herhangi bir ruh hali değiştirme veya zehirlenme özelliği bulunmayan kötüye kullanılabilecek maddeler de vardır. Anabolik steroidlerin performansı arttırmak veya kasları ve gücü geliştirmek için kullanılmasının olumsuz yan etkileri, sadece rahatsız edici boyuttan, hayati tehlike oluşturmaya kadar değişebilir. Uzun vadede size zarar veriyorsa, bu kötü madde kullanımıdır.

Teorik olarak, hemen hemen her madde kötüye kullanılabilir.

Evet, Alkol Bir Uyuşturucudur
Fazla alkol almak ve aşırı alkol tüketimi, alkol kötüye kullanımına dönebilir. Bir oturuşta beş veya daha fazla içki içilmesi, fiziksel ve zihinsel sağlıklarına zarar verebilir. Hatta zaman zaman ara vermeden içiyorsanız, alkol kullanımınız tanım gereği alkol bağımlılığı olarak adlandırılmaktadır.

Nikotin En Çok Kötüye Kullanılan İlaçtır
Nikotin dünyada en yaygın bağımlılık yapan maddedir. Sigara kullanımı son yıllarda azalmış olsa da, 40 milyon Amerikalı’nın bilinen zararlı etkilerine rağmen hala nikotine bağımlı olduğu tahmin edilmektedir.

Sigaranın yasal olması, kötüye kullanılamayacağı anlamına gelmez. Nikotinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin tezahür etmesi uzun zaman alıyorsa da, tütünün yaygın bir şekilde kötüye kullanılması konusunda rol oynamaktadır.

Kafeinin Fazla Tüketimi Bağımlılık Yapmaktadır
Nikotin en çok kötüye kullanılan madde olmasına rağmen, kafein dünyada en sık kullanılan ruh değiştirici ilaçtır. Evet, çok fazla kafein sağlığa zararlı olabilir. Fazla kafein tüketimi, geç gebelik ve düşük doğum ağırlığı da dahil olmak üzere önemli ölçüde artmış kanser, kalp hastalığı ve üreme anormallikleri riskleriyle ilişkilendirilebilir.

Araştırmalar ayrıca, kafein kullanımı ile kafein kaynaklı uyku bozukluğu ve kafein kaynaklı anksiyete bozukluğu dahil olmak üzere çeşitli psikiyatrik sendromlar arasında bir bağlantı bulmuştur. Yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu, primer uykusuzluk ve gastroözofageal reflü tanısı alan hastalara genellikle düzenli kafein kullanımını azaltmak veya ortadan kaldırmak için tavsiyeler verilir.

Size Zarar Veriyor mu?
Birçok yasal madde için, kullanım ve bağımlılık arasındaki çizgi çok net değildir.

Genel olarak, kullanımın bittiği ve kötüye kullanımın nerede başladığını yalnızca birey kendisi belirleyebilir. Kendinize sormanız gereken soru şudur: "Bu bana zarar veriyor mu?"

Son Olarak;
Madde kullanımınız zararlı hale mi geldi? Eğer böyle düşünüyorsanız, kesinlikle yalnız değilsiniz. Son tahminlere göre, yaklaşık her 10 kişiden biri madde bağımlısıdır.

Madde kullanımınız için yardım almakta tereddütlü müsünüz? Yine, yalnız değilsiniz. 2015 yılında, tahmini 21,7 milyon insanın madde kullanım tedavisine ihtiyacı vardı, ancak sadece 3 milyon kişi gerçekten bir tedavi gördü.

Kendi başınıza bırakmayı veya kesmeyi denediyseniz ve bunu yapamadığınızı gördüyseniz, diğer seçenekleri denemek ve madde bağımlılığı tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Eğer yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bunun için çekinmeyin ve bir uzmana ya da bağımlılıkla ilgili çalışmalar yapan bir kuruluşa başvurun.

Kaynakça
https://www.verywellmind.com/substance-use-4014640