Panik Atak Bozukluğu, Depersonalizasyon ve Derealizasyon

Panik Atak Bozukluğu, Depersonalizasyon ve Derealizasyon

Panik atak bozukluğu, tekrar eden panik ataklara neden olan, rahatsız edici fiziksel ve psikolojik belirtiler ile karakterize olan psikiyatrik bir durumdur. Bir panik atak sırasında görülen tipik semptomlar, bir kişinin kalp krizi geçirmesinden korkmasına neden olabilecek nefes darlığı, titrememe ve göğüs ağrısını içermektedir.
 

Bu bedensel duyumlara eşlik eden zihinsel ve duygusal semptomlar aynı derecede korkutucu olabilir. Panik atak geçiren birçok insan, kendini delirmiş, kontrolünü kaybetmiş, hatta ölüyormuş gibi hissettiklerini tanımlar.

 

Panik atakta sıklıkla görülen iki spesifik psikiyatrik semptom vardır. Bunlar depersonalizasyon ve derealizasyondur. Her ne kadar benzer olsalar ve birlikte ortaya çıksalar da, bazı farklı semptomları vardır. Her birine birlikte göz atalım.

Depersonalizasyon
Depersonalizasyon, bedeninizden kopma hissidir. Sanki artık fiziksel benliğinizde yaşamıyor, aksine belli bir mesafeden gözlemliyorsunuz. Davranışlarınız üzerinde hiçbir kontrolünüz yokmuş gibi hissedebilirsiniz. Bu dehşet verici hisse çoğu zaman gerçeklikle teması kaybetme veya kendi üzerinizdeki kontrolü kaybetme korkuları ve düşünceleri eşlik eder.

Depersonalizasyon, uyuşukluk veya karıncalanma gibi fiziksel duyumlara neden olabilir. Ayrıca, depresyon gibi başka bir hastalığının belirtisi de olabilir.

Derealizasyon
Derealizasyon, çevrenizden bağımsız ve kopmuş hissetmeyi içerir. Diğer insanlar da dahil olmak üzere yakın çevrenizdeki dış nesnelerden kendinizi yabancılaşmış hissedebilirsiniz. En yakın aile üyeleriniz veya arkadaşlarınız bile size yabancı gibi görünebilir.

Genellikle insanlar derealizasyonu aralıklı bulanıklık hissi olarak tanımlarlar. Ortamdaki insanlar ve nesneler gerçek dışı, çarpık veya karikatür gibi görünmeye başlayabilir. Bazıları, çevreleri tarafından kapana kısılmış hissettiklerini veya çevrelerinde gerçeküstü ve aşina olmadıkları şeyleri gördüklerini bildirmektedir. Derealizasyon, sanki farklı bir ülkede veya başka bir gezegendeymiş gibi hissetmelere yol açabilir.
{!GALLERY}
Bu Konu Hakkında Neler Yapabilirsiniz
Panik atak sırasında depersonalizasyon veya derealizasyona neyin sebep olduğu tam olarak anlaşılmamıştır. Bir teoride, bu semptomların tek başına veya birlikte aşırı stres ve endişe ile baş etmek için yerleşik mekanizmalar olarak işlev gördükleri düşünülmektedir. Bu semptomlar panik atak sırasında, yaşadığınız kötü hislere biraz mesafe koymanıza izin verebilirler.

Hem depersonalizasyon hem de derealizasyon için belirli bir tedavi yoktur, ancak panik atak azalmaya başladığında, bu semptomların da ortadan kalkacağını bilmek ve bu süreci hızlandırmak için yapmayı öğrenebileceğiniz şeyler olduğunu not etmek iyidir.

Derealizasyon yaşıyorsanız, kendinizi gerçeğe döndürmek için duyularınızı herhangi bir şekilde kullanmayı deneyin. Elinizin üzerindeki cildinizi sıkın. Soğuk veya sıcak (sizi yakacak kadar sıcak değil) bir şey tutun ve sıcaklık hissine odaklanın. Odadaki öğeleri sayın veya adlandırın. Gözlerinizi hareketsiz tutmaya çalışın.

Depersonalizasyon yaşıyorsanız, nefesinizi yavaşlatın. Genellikle bir anksiyete atağı sırasında solunum hızlı ve sığ bir hal alır ve bu da beyine kan akışını engeller. Nefes almayı sürdürmeye odaklanarak olabildiğince uzun, yavaş ve derin nefes alın. Depersonalizasyon diğerlerinden kopma hissine yol açtığından, bir arkadaşa ya da konuşmak için mutlaka birisine ulaşın. Ne hissettiğinizi bilmelerini sağlayın ve sizinle konuşmaya devam etmelerini isteyin. Sizin anın gerçekliğini hissetmenizi sağladığı sürece ne hakkında konuştuğunuz önemli değildir.

Profesyonel Yardım
Panik bozukluğunun belirtileri olarak depersonalizasyon ve derealizasyon çok korkutucu ve rahatsız edici olabilir, ancak hayati tehlike oluşturdukları düşünülmemektedir. Panik bozukluk tedavi edildikten sonra, panik ataklar ve ortaya çıkardıkları semptomlar artık ortaya çıkmamaya başlar.

Yanında kendinizi rahat hissettiğiniz nitelikli bir ruh sağlığı profesyoneli, panik bozukluk ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Panik bozukluk tedavisi, tipik olarak psikoterapi, panik atak ilaçlarını veya her ikisini de içerir. Bazen panik bozukluk için etkili bir tedavi planı uygulamak biraz deneme yanılma gerektirir, bu yüzden sabırlı olun. Kısaca, bir uzmandan yardım istemek muhtemelen daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Kaynakça
https://www.verywellmind.com/depersonalization-and-derealization-2584238