Duygusal Düzenleme ve Üstün Yetenekli Çocuklar

Duygusal Düzenleme ve Üstün Yetenekli Çocuklar

Üstün yetenekli çocuklar genellikle senkronize olmayan bir gelişim gösterirler. Yani duygusal olgunlukları zihinsel yetenekleriyle senkronize değildir. Bu durum da, çocukta artan duygulara ve hassasiyete sebep olur.
 

Kısaca, yetenekli çocuklar çok büyük duygulara sahip olma eğilimindedirler ve duygusal olarak kolayca çökebilir. Üstün yetenekli çocuklar da güçlü duygusal hafızaya sahip olabilirler. Bunun anlamı, uzun zaman önce bir olaya eşlik eden duyguları tekrar yaşamaları ve bu duyguları uzun zaman sonra tekrar hissetmeleridir. Olayı sadece hatırlamıyorlar; hissettikleri şeylerin her detayını hatırlıyorlar.

 

Üstün yetenekli çocuklar genellikle mükemmellik için çaba harcarlar ve kendi hedeflerine ulaşamadıklarında kolayca hayal kırıklığına uğrarlar. Üstün yetenekli çocukların çoğu ince motor beceriler alanında uğraşarak fikirlerini tam olarak planlandıkları gibi tamamlayamıyorlar. Öfke nöbetleri ve krizler, işler planlandığı gibi gitmediğinde ortaya çıkıyor.

Üstün yetenekli çocukların, duygularını düzenlemeyi öğrenmelerine yardımcı olunarak, sinir bozucu durumlar üzerinde çalışabilmelerine ve problem çözmeyi öğrenebilmelerine fırsat sağlanabilir. Aşağıdaki ipuçları da size bu konuda yardımcı olabilir.

Sakin olun.
Gerçek şu ki, çocuğunuz çok büyük bir kriz yaşadığında sakin kalmanız çok zor olabilir. Durumu düzeltmek istiyorsunuz çünkü durmasını istiyorsunuz. Ancak bu büyük stres karşısında sakin olun, üstün yeteneği olan çocuğunuzun görmesi gereken şey budur.

Çocuğunuzun duygularını tanımlamasına yardımcı olun. Olanları tarif edin ve empati kurun.

Duyguları doğrulayın.
İnsanlar bu sinir krizlerini aşırı tepkiler olarak görme eğiliminde olduklarından, üstün yetenekli çocuklar çoğu zaman izole olmuş gibi hissediyorlar. Çocuğunuzun duygularını doğrulayın. Ne kadar kızgın, üzgün veya bunalmış olduğunu anladığınızı bilsin.
{!GALLERY}
Nefes egzersizlerini öğretin.
Çocuğunuza fiziksel stres belirtilerini tanımayı ve solunum egzersizleri ile bu durumlara yanıt vermeyi öğreterek, çocuğunuzun önce vücudunu sakinleştirmesine ve sonra zor duyguları üzerinde çalışmasına yardımcı olursunuz. Yatma vakti rahatlatıcı nefes egersizleri yapmak için harika bir zamandır. Çocuğunuz sırt üstü yatsın ve burnundan yavaşça nefes almasını sağlayın (nefes alırken dörde kadar sayın). O nefesi bir saniye tutmasını sağlayın, sonra yavaşça dört kez burnundan nefes versin. Üç ila beş dakika tekrarlayın.

Sakin anlarda pratik yapmak, çocukların sinir bozucu anlar sırasında kullanabilmeleri için bu stratejiyi kullanmalarını sağlar.

Kendi kendinize konuşun.
Çocuğunuza olumsuz ve müdahaleci düşüncelerle tekrar kendi kendine konuşmasını öğretmek pratik yapmak için başka bir stratejidir. Çocuğunuz, durumlar istediği gibi gitmediğinde aklından geçen düşüncelerin bir listesini çıkarsın. Onu bu düşüncelerle tekrar konuşmaya teşvik edin. Olumsuz düşünceleri olumsuz düşüncelerle değiştirmek için yeni düşüncelerin bir listesini oluşturmak iyi bir fikirdir. Çocuğunuzun hayal kırıklığına uğradığını gördüğünüzde, kızgın beyni ile geri konuşabileceğini hatırlatın.

Duygusal bir tepki ölçeği kullanın.
Duygularınız hızla yükseldiği zaman, duygularınızı düzenlemek zordur. Bu da üstün yetenekli çocuğun asıl uğraştığı durumdur. Boş bir ölçek şablonu indirin ve birkaç kopyasını alın. Çocuğunuzun kendisini sakin hissettiren, biraz üzülmesini sağlayan ve onu çok sinirlendiren bir senaryoyu yaşamasını sağlayın. Ölçek üzerinde karşılık gelen yerlere sonuçları yazın. Çocuğunuz öfke, üzüntü veya hayal kırıklığı belirtileri gösterdiğinde, ölçeği kontrol edin. Ölçekte hissettiği yeri kırmızıya boyayın, sonra neler olabileceğini, olabilecek en kötü şeyleri ve kaçınmak için ne yapabileceğini birlikte tartışın.

Üstün yetenekli çocuklar, duygularını tanımayı ve düzenlemeyi öğrenirken sabır ve rehberliğe ihtiyaç duyarlar. Sakin zamanlarda ve günlük uygulamalarla, çocuğunuz büyük duyguları zamanla biraz daha küçük hissetmeye başlayacaktır.

Kaynakça
https://www.everydayfamily.com/blog/emotional-regulation-and-the-gifted-child/?internallink=detour