Kafeinin Yan Etkileri

Kafeinin Yan Etkileri

 

Kafein oldukça yaygın tüketilme özelliğine sahiptir, bu yüzden bağımlılık yapıcı etkisi kolayca unutulabilmektedir. Çoğu çalışan sık sık kahve içmeye yatkındır, çünkü kafein kişiyi tetikte tutmaya ve yorgunluğu önlemeye yardımcı olur. Bazı insanlar kafeinin hafızalarını güçlendirdiğini düşünmektedir, bunun için yapılan araştırmalar ise farklı sonuçlar vermektedir.

 

Kafeinin Kısa Dönem Yan Etkileri
Kafeinin bilinen yan etkileri bulunmaktadır. Kafeinin yan etkileri, ruhsal ve zihinsel sağlık sorunlarının teşhisinde altın standart olan Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabına (DSM 5) da dahil edilmiştir.

 

  • Huzursuzluk: Temel olarak kendini rahatlatma ve sakinleştirme zorluğudur.
  • Gerginlik: Genellikle endişe ile beraber giden bir zihinsel huzursuzluk duygusu, bir tür huzursuzluk hissidir.
  • Heyecan: Genellikle olumlu bir deneyim olsa da, çok fazla kafein tüketiminden sonra, sosyal durumlarda garip gelebilecek önemsiz olaylar hakkında aşırı heyecanlı hissedebilirsiniz.
  • Uykusuzluk: Bu durum birçok farklı şekilde görülebilir, ancak genel olarak yeterince uyumakta zorluk çekme durumudur.
  • Kızarmış Yüz: Kırmızımsı bir yüz utanmış gibi görünmenize neden olabilir ve bu durum gerçekten utandırıcı olabilir.
  • İdrar Artışı: Çok fazla kafeinin utanç verici bir başka yan etkisi ise, banyoya koşarak gitmeniz ve tükettiğinizden daha fazla sıvı atmanız olabilir.
  • Sindirim Sistemi Bozuklukları: Mide ağrısı, gaz oluşumu, mide ekşimesi, kabızlık, ishal, bulantı ve kusma gibi fazla kafeinin yan etkisi olabilecek bir dizi sindirim sistemi rahatsızlıkları vardır. Bununla birlikte, mide ağrıları çok fazla kahveden sonra yaygın olsa da, kusma oldukça nadirdir ve eğer bu reaksiyon varsa, bunu doktorunuzla konuşana kadar kafeinden tamamen uzak durmalısınız.
  • Kas Seğirmesi: İstemsiz kas seğirmesi, bazı insanlar için kafeinin sinir bozucu bir yan etkisidir, ancak bu durumun başka nedenleri de vardır. Eğer bu durum sizin için devam eden bir sorunsa kafeinden uzak durmayı deneyin, seğirmenin azaldığını görebilirsiniz. Eğer seğirmede bir azalma olmazsa, bu sorunun tedavisi için doktorunuzla konuşun.
  • Düşünce ve Konuşmada Tutarsız Akış: Bu, uyarıcı ilaçların yaygın bir yan etkisidir. Dinleyiciye konuşmacıdan daha çok zarar verir. Ancak, aşırı derecede kahve tüketiminin ve konuşmaları yönlendirmenin iş yerinizdeki popülaritenizi azaltabileceğini unutmayın.
  • Kalp Çarpıntısı veya Kardiyak Aritmi: Bu yan etkiler kalp atışınızın hız ve düzenindeki değişikliklerdir ve kesinlikle endişe nedenidir. Kafein kullanmayı bırakın. Kalp atışınızın anormal olduğunu düşünüyorsanız, özellikle aşırı derecede hızlı veya düzensiz olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın.
  • Tükenmemezlik Dönemleri: Bu yan etki arzu edilebilir gibi görünse de, hepimizin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Yeteri kadar dinlenmiyorsanız, kendinizi gereğinden fazla çalıştırıyor ve vücudunuza kendisini onarması için yeterli zamanı veremiyor olabilirsiniz. Yorgun hissetmeyebilirsiniz, ancak vücudunuz belirli bir faaliyetten sonra yıpranmaya başlayacaktır.
  • Psikomotor Ajitasyon: Vücudunuzu sakinleştirmeyi zorlaştıran bir tür fiziksel huysuzluk ve huzursuzluk durumudur.

Araştırmalar, birçok kişinin bu yan etkilerin farkında olmadığını göstermiştir. Kafein üzerine yapılan araştırmaların birçoğu, bu sağlık etkilerini göz önünde bulundurmadan, artan dikkat ve enerji gibi olumlu kısa vadeli etkileri övmektedir ancak olumsuz yan etkilerin de gözden kaçırılmaması önemlidir.

Kaynakça
https://www.verywellmind.com/what-are-the-side-effects-of-caffeine-21847