Ebeveynlerin Tutarlılığı

Ebeveynlerin Tutarlılığı

Çocuğunuza yatma saatinin akşam 9’da olduğunu söylediniz, fakat ertesi gece saat 10’a kadar uyanık kalmalarına izin verdiniz. Ertesi hafta 8.30’da yatmalarını mı istiyorsunuz? Bu sizce mümkün olacak mı? Başka bir durum daha düşünelim, siz çocuğunuza okuldan geldikten hemen sonra ödevlerini yapmasını söylediğiniz fakat eşiniz ise akşam yemeğine kadar ödev yapmak zorunda olmadığını söyledi, bu şartlarda ne olur? Bu durumlar size tanıdık geliyorsa, evinizdeki tutarlılık sorununu gözden geçirmenin zamanı gelmiş olabilir.
 

Çocuklar, ortamları sabit kaldığında uygun davranışları daha kolay öğrenirler. Hiçbir ebeveyn kusursuz bir şekilde tutarlı olamaz, ancak çocuğun sosyal yaşam derslerini öğrenmesi ve bunu yaparken kendini güvende hissetmesi için tutarlılık gereklidir.

 

Bu Durumlara Göz Atın:
Çocuğunuz pazartesi akşamı oturma odasında futbol oynayabildi ancak çarşamba günü aynı eylem için izin alamadı. Çocuğunuz basketbol maçından sonra eve geç geldi. Saat 11: 30’a kadar evde olması gerektiğini kabul ettiniz. Bu, son iki hafta içinde eve üçüncü kez geç gelişi. Eşiniz ise “Çok geç değildi. Bu konuda çok fazla endişelenme.” dedi. Peki, çocuğunuz bu gibi durumlarda neler öğrendi? Neler düşündü? Her iki durumda da çocuğunuz kafası karışık hissedecektir. Peki, neden? Çünkü "tutarlılık" uygulanmamıştır.

Tutarlı Disiplin Nasıl Bir Şeydir?

 

  • Tahmin edilebilir sonuçlar: Ebeveynler olarak durumlara karşı sergilediğiniz öngörülebilir ve tutarlı davranışlarınız çocuğunuza güven hissi verir. Bir kural, ancak tutarlı bir şekilde uygulandığında öğrenilir ve benimsenir.
  • Ebeveynler arasında tutarlılık: Bir ebeveyn diğerinin karşısında olmamalı, birinin söylediğini diğer ebeveyn geçersiz kılmamalıdır. Ebeveynler kendi aralarında da tutarlı olmalıdır.
  • Söz verilen şeylerin yapılması: Çocuklar, değerleri ve inançları, sözlü talimatlardan daha çok ebeveynlerin örnekleriyle ve onları model alarak öğrenirler. Bu sebeple ebeveynler bir şey yapacaklarını söylediklerinde ya da bir söz verdiklerinde bunu yerine getirmelidirler.
  • Bir ebeveynin gönderdiği mesaj ile çocuğun aldığı mesaj tutarlı olmalıdır.

 

Tutarlı olmak hiçbir zaman değişim olamayacağı anlamına gelmez. Yasak koyan kuralların değiştirilmesi veya bazı davranışların esnetilmesi gereken zamanlar da vardır. Çocuklar büyüdükçe, kuralların yaşlarına ve sorumluluk seviyelerine göre uyarlanması gerekir. Çocuklarınızla konuşun, böylece değişikliklerin neden ve ne zaman yapıldığını anlasınlar. Değişikliklerin uygulanması konusunda da tutarlı olmayı unutmayın.

Kaynakça
https://learningchildblog.com/2015/06/30/being-consistent/