Sırt Güçlendirme Egzersizleri

Sırt Güçlendirme Egzersizleri

Sırt güçlendirme egzersizinin amacı, kasların omurgayı daha iyi desteklemesi, strese dayanması ve böylece sırt ve boyun ağrısının azalmasına yol açmasıdır.
 

Sırt güçlendirme egzersizlerinin çoğu, omurgayı çevreleyen kaslara ek olarak karın, gluteus ve kalça kasları dahil olmak üzere Core kaslarına odaklanır. Core kaslarının tümü, omurgadaki yükü desteklemede ve minimalize etmede esastır.

 

Kollardaki ve bacaklardaki kasların aksine, Core kasları günlük aktiviteler sırasında fazla kullanılmaz. Core, karın ve sırt kaslarında güç oluşturmak için bu kas gruplarına özel olarak odaklanan egzersizler gerekir.

Sırt güçlendirme egzersizleri aşağıdakilere neden olabilir:

 

  • Omurga diskleri ve eklemlerde daha az stres
  • Daha iyi omurga hizalaması ve daha iyi genel duruş
  • Bükme veya kaldırma gibi ağrıya neden olabilecek hareketleri kolaylaştırır
  • Çoğu durumda, kuvvetlendirme egzersizleri haftada 2 veya 3 kez ve genel germe ve aerobik egzersiz programının bir parçası olarak önerilir.

 

Fizik Tedavi Programları
En sık kullanılan sırt güçlendirme programlarından her ikisi de fizyoterapistle beraber çalışılarak öğrenilen McKenzie metodu ve Dinamik stabilizasyondur. Öngörülen program türü tipik olarak hastanın durumuna ve gereksinimlerine ve ayrıca doktorun egzersiz programına olan tercihine ve aşinalığına bağlıdır.

Uygun olduğunda, hem McKenzie Metodu hem de dinamik stabilizasyon egzersizleri birleştirilebilir.

McKenzie Metodu ile Güçlendirme
McKenzie Metodu egzersizleri, dejeneratif disk hastalığı veya fıtıklaşmış disk gibi spinal diski etkileyen durumların neden olduğu sırt ağrılarını hafifletmek için tasarlanmıştır. Bu egzersizler faset eklemlerinde ve / veya spinal stenozda osteoartritin neden olduğu ağrı için genellikle daha az etkilidir.

McKenzie Metodunun ana hedeflerinden biri, acının “merkezileştirilmesi” dir:

 

  • Omurga etrafındaki kasları kuvvetlendirir, böylece faset eklemlerinden ve omuriliklerden basınç alınır.
  • Radiküler ağrıyı (siyatik) azaltan sinir kökü üzerindeki baskının kaldırılmasını sağlar.

 

{!GALLERY}

 

Dinamik Stabilizasyon Egzersizleri
Dinamik stabilizasyon egzersizlerinin amacı, omurganın eğriliğine uyum sağlayan ve stresi en aza indiren doğal bir duruş olan nötr omurgayı bulmak ve sürdürmektir. Nötr omurgayı sağlıklı bir duruşta korumak kas kondisyonu ve eklem pozisyonları (propriyosepsiyon) hakkında bilinçli bir farkındalıkla sağlanır.

Dinamik stabilizasyon, çeşitli egzersizler içerir. Daha şiddetli ağrılarda, genellikle bel ve göbek kaslarını yavaşça ve kademeli olarak güçlendiren bacak kaldırma egzersizleri ile başlamanız önerilir. Daha sıkı egzersizler, pelvik tiltleri veya egzersiz topu kullanılan egzersizleri içerebilir.

Güçlendirme Egzersizinin Ortak Formları
Omurgayı etkili bir şekilde güçlendiren ve rahatlama sağlayabilen birçok seçenek mevcuttur. İşe yarayan ve korunabilen bir yöntem bulmak, kişisel tercihler, mevcut yerel eğitmenler ve ağrının giderilmesinde deneme yanılma sürecini içermektedir.

Güçlendirme egzersizinin yaygın biçimleri şunları içerebilir:

  • Pilates
  • Yoga
  • Tai Chi
  • Ağırlık kaldırma ve eğitimi
  • Direnç bantları
  • Egzersiz topu

 

Bu güçlendirme egzersizleri ve diğerleri, fizyoterapist, atletik antrenör ve daha pek çok kişinin yardımıyla öğrenilebilir. Egzersiz için doğru formu öğrenmek, ağrı ve yaralanma olmadan güç ve stabilite oluşturmak için gerekli olduğundan, nitelikli bir profesyonelle çalışmak önemlidir.

Herhangi bir yeni egzersizin sağlıklı veya iyileştirici omurilik yapısından ödün vermeyeceğinden emin olmak için bir egzersizi rutininize eklemeden önce bir doktora veya başka bir kalifiye sağlık uzmanına danışmanız önerilir.

Kaynakça
https://www.horizoneducationcenters.org/blog/bid/344416/When-to-Be-Concerned-With-a-Developmental-Delay

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                                 +90 (533) 165 60 94