Parkinson Hastalığı

Parkinson Hastalığı

 

Parkinson hastalığı ilk olarak 1817’de James Parkinson tarafından klinik olarak teşhis edildi. Hastalığın ortaya çıktığı zamanlar, genellikle kişinin 60-80 yaşları arasında olduğu zamanlardır. Hastalık genellikle yaşlıları etkiler ve bu hastalığa yakalanma ihtimali her yıl artar.

 

En önemli belirtileri şunlardır:

 

  • Ellerde veya ayaklarda sallanma
  • Hareket yavaşlığı
  • Kasların sertliği
  • Duruş ve yürüme bozuklukları

 

Yüz ifadelerinde azalmalar görülür, böylece yüz deriden yapılmış bir maske gibi görünebilir. Yavaş ve sinsice yayılır. İlk başta hastalar, aceleleri varmış gibi kısa ve ani bir şekilde yürüyebilirler, ancak eylemi başlatmaları oldukça zor olur. Monoton ve alçak sesle konuşurlar. Zamanla yiyecekleri yutmanın çok zor olduğunu hissederler, zekalarında düşüş görülebilir. Yeme bozuklukları ortaya çıkar, böylece hızlıca kilo vermeye başlayabilirler. Kendilerini uzun süre hasta hissedebilirler ve bu yüzden depresyon belirtileri ortaya çıkabilir.

Hastalık teşhisi konulduktan sonra, gerekli ilaçları almaları gerekmektedir. Son yıllarda, hasta olan insanların yaşamlarını büyük ölçüde kolaylaştıran ve yaşamlarını artıran bazı çözümler bulundu. Bununla birlikte, ilaç tedavisinin başlatılması ve bazı parlak nöroloji uzmanlarının hastalık üzerinde çalışması gerekir, çünkü ilaç hastanın iyileşmesi için yeterli değildir. Hastalar çok geniş bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programından geçmek zorundalar. Bu tedavinin amacı hastalıkla gelen kısıtlamaları azaltmak, hasta için günlük hayatı kolaylaştırmak ve istenmeyen komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Tüm programlar, hastalığın tüm bireyler için farklı olması nedeniyle birbirinden farklı hazırlanırlar.

Rehabilitasyon seanslarında aşağıdakiler göz önünde bulundurulmalıdır:

 

  • Eklem hareketlerini iyileştirilmesi
  • Denge ve yürüme problemlerinin giderilmesi
  • Ellerde veya ayaklarda sertliği / sarsıntıyı azaltmak
  • Günlük yaşam aktivitelerinin iyileştirilmesi
  • Konuşma bozukluğunu düzeltmek
  • Genel koordinasyonun geliştirilmesi

 

Rehabilitasyon programı bu amaçlarla hazırlanmalıdır. Program; Rahatlama egzersizleri, eklem hareketi artırma egzersizleri, aerobik egzersizler, nefes egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, denge ve koordinasyon egzersizleri, iş terapileri ve hastanın kendi ihtiyaçları ve özellikleri için dans etmeyi içerebilir.

Fizyoterapistlerin egzersiz odalarında hastalara yaptıkları uygulamaların yanı sıra denge, yürüyüş ve koordinasyon eğitimleri de vardır.

Düz duruş, doğru şekilde yürümek, oturmak ve kalkmak, güvenli bir şekilde düşmek ve yerden kalkmak fizik tedavinin hedeflerindendir. Bir şeye dahil olma eğitimi, günlük yaşamla ilgili ipuçları ve püf noktaları ile verilir. Bu eğitim aşamasında hastanın gelişimi görünür hale getirilir. Tüm bu tedavilerden sonra, kişinin hayatında kayda değer değişiklikler olur. Tedavinin değişikliklerinin ne kadar etkili olduğu kişinin dengesine, banyo yapmasına, tuvaleti kullanmasına ve kendi kendine bakmasına göre değerlendirilir. Hastanın hiçbir yardımı olmadan yürüyemeyeceği durumlarda, tekerlekleri olan bir çubuk yardımcı olacaktır. Kasların ve eklemlerin sertliğini azaltmak için ek masaj ve germe aktiviteleri kullanılır.

Belirli zamanlarda hastanın kontrol edilmesi ve hastanın egzersizleri belirlenen sıklıkta yapması çok önemlidir. Kaygan halıları çıkarmak, tutulma çubuklarını ihtiyaç duyulan her yere yapıştırmak ve düşmeleri önlemek için bir şey yapmak inkar edilemez bir öneme sahip olan şeylerdir. Periyodik muayeneler ve tıbbi uzman tarafından söylenenleri yapan hastaya engel olunmamalıdır. Özel rehabilitasyon programlarının amacı Parkinson hastasının bağımsız, güvenli ve olabildiğince kaliteli bir şekilde yaşamasını sağlamaktır.

Kaynakça
https://www.rommer.com.tr/en/parkinsons-disease/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                                 +90 (533) 165 60 94