Teknoloji Sorunu ve Çocuklar

Teknoloji Sorunu ve Çocuklar

 

Teknoloji, çocuklarımızın hayatlarını zenginleştirme gücüne sahiptir, ancak denetim ve sınırlamalar olmadan kullanıldığında çocuklarımıza zarar verebilir. Teknolojinin çocukların sadece fiziksel gelişimlerine değil, zihinsel, duygusal gelişimlerine ve yaratıcılık becerilerine de etki edebileceği konusunda ebeveynlerin endişeleri vardır.

 

Uzmanlar Ne Diyor?

Amerikan Pediatri Akademisi, ebeveynlerin çocuklarının medya kullanımını sınırlamasını ve içerik izlemeyi dikkatli bir şekilde denetlemelerini şiddetle tavsiye ediyor. Ayrıca, iki yaş ve altındaki çocuklar için pasif bir şekilde geçen ekran zamanının olmaması gerektiğini söylüyor.

Aktif Oyunun Değeri

Yeni yürümeye başlayan çocuklar aktif oyun yoluyla öğrenirler. Küçük çocuklar için fiziksel, zihinsel, duygusal ve yaratıcı beceriler uygulamalı deneyimler yoluyla geliştirilir. Zengin ve üç boyutlu bir dünyada yaşıyoruz. Teknolojinin pasif ve iki boyutlu ekranları, çocuklara yalnızca kısmi öğrenme deneyimleri sağlayabilir.
Fiziksel Gelişimstrong

Teknolojinin yerleşik yapısı, kasların ve ince motor becerilerin gelişmesi için gerekli fiziksel aktiviteyi teşvik etmemektedir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, yürümeyi, koşmayı ve zıplamayı öğrenmek için gereken dengeyi, kas koordinasyonunu, motor becerileri ve üç boyutlu uzaysal ilişkileri geliştirmek için aktif oyuna ihtiyaç duyarlar.

Duygusal Gelişim

Empati kurmak ve şefkat duygusunu geliştirmek için çocuklar duyguları tanımlayabilmelidir. Çocuklar yüz ifadelerini ve beden dilini yüz yüze oynanan oyunlardaki duygularla bağlantı kurarak öğrenirler.

Zihinsel Gelişim ve Yaratıcılık Becerileri

Yaratıcı oyun beyinde zeka ile ilişkili sinirsel bağlantıların gelişimini teşvik eder. Çocuklar yaratıcı oyun sayesinde, hayal güçlerini kullanarak ve problem çözme, eleştirel düşünme, öz düzenleme ve özgün düşünme becerilerini uygulayarak öğrenme için temel oluştururlar. Bu yüzden çocuklarınıza teknoloji kullanımından ziyade oyun oynamaya teşvik etmeniz daha önemlidir ve onlar için daha faydalı olacaktır.

Kaynakça
https://www.horizoneducationcenters.org/blog/bid/352573/The-Trouble-with-Technology-and-Toddlers

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                                 +90 (533) 165 60 94