Gecikmiş Dil ve Konuşma Gelişimi

Gecikmiş Dil ve Konuşma Gelişimi

Çocukların dili öğrenme ve konuşmaya başlama yaşı, diğer becerilerde ve kilometre taşlarında olduğu gibi birbirlerinden farklılık gösterebilir, değişebilir. Birçok bebek ilk doğum günlerinden önce mutlu bir şekilde "anne" ve "baba" diyebilir ve çoğu küçük çocuk 18 aylıkken yaklaşık 20 kelime söyleyebilir. Peki ya 2 yaşındaki bir çocuk henüz konuşmuyorsa veya sadece iki kelimeyi bir araya getirebiliyorsa?
 

Dil ve konuşma gelişiminde neyin "normal" olup neyin olmadığını bilmek, ebeveynlerin kaygılanmalarının gerekli olup olmadığını veya çocuklarının yaşına uygun gelişim düzeyinde olup olmadığını belirlemelerinde yardımcı olabilir.

 

Dil ve Konuşma Farkı
 

 

  • Konuşma dilin sözlü ifadesidir ve sesler ile sözcükleri eklemlemeyi (sesler ve sözcüklerin oluşma şekli) içerir.
  • Dil, bilgiyi anlamlı bir şekilde vermenin ve edinmenin bütün sistemidir. İletişim yoluyla anlar ve anlaşılır- sözlü, sözsüz ve yazılı.

 

Konuşma veya Dil Gecikmeleri Nedir?
Konuşma ve dil sorunları farklılık gösterir, ancak çoğu zaman çakışır. Örneğin:
 

 

  • Dil gecikmesi olan bir çocuk kelimeleri iyi telaffuz edebilir fakat sadece iki kelimeyi bir araya getirebilir.
  • Konuşma gecikmesi olan bir çocuk fikirleri ifade etmek için kelimeler ve ifadeler kullanabilir, ancak anlaşılması zor olabilir.

 

Çocuklar Ne Zaman Konuşma ve Dil Becerileri Geliştirir?
Konuşma ve dil gelişim aşamaları tüm çocuklar için aynıdır, ancak çocukların bu becerileri geliştirdikleri yaşlar çok fazla değişebilir.

Rutin çocuk muayeneleri sırasında doktorlar, çocukların bu yaşına göre gelişimsel kilometre taşlarına ulaşıp ulaşmadıklarını araştırır.

Çocukların yaşlarına göre göstermesi beklenen dil ve konuşma gelişimi şu şekildedir:
{!GALLERY}
12 aydan önce
İlk doğum gününe kadar, bebeklerin çevreleriyle ilgili olan sesleri kullanmaları gerekir. Çeşitli sesler çıkararak mızırdanma ve gevezelik, konuşma gelişiminin erken aşamalarıdır. Yaklaşık 9 ayda bebekler sesleri birbirine bağlamaya, farklı ses tonları kullanmaya ve "mama" ve "baba" gibi kelimeleri söylemeye başlarlar (bu kelimelerin ne anlama geldiğini anlamadan).

12 aylıktan önce, bebekler sese dikkat etmeli ve ortak nesnelerin adlarını tanımaya başlamalıdır (şişe, sapan vb.). Dikkatle izleyen fakat sese tepki vermeyen bebekler gecikme belirtileri gösteriyor olabilir.

12 ila 15 Ay
Bu yaştaki çocuklar gevezeliklerinde çok çeşitli konuşma seslerine sahip olmalı (p, b, m, d veya n gibi), duydukları sesleri ve kelimeleri taklit etmeye başlamalı ve sık sık bir veya daha fazla kelime söylemelidir ("mama" hariç) ve "dada"). İsimler genellikle "bebek" ve "top" gibi basit kelimeler olabilirler. Ayrıca basit tek adımlı yönergeleri anlayabilmeli ve izleyebilmelidirler ("Lütfen bana oyuncağı ver" vb.).

18 – 24 Ay arası
Çoğu (hepsi değil) küçük çocuk 18 ay boyunca 20 kelime ve 2 yaşına geldiğinde de 50 veya daha fazla kelime söyleyebilir. 2 yaşındayken, çocuklar "Bebek ağlıyor." gibi basit cümleler kurmak için iki kelimeyi birleştirmeye başlarlar. 2 yaşında bir çocuk, ortak nesneleri tanımlayabilmeli; sorulduğunda gözleri, kulakları veya burnu işaret edebilmeli ve iki adımlı komutları takip edebilmelidir ("Lütfen oyuncağı alın ve bana verin").

2 ila 3 Yıl
Bu dönemde, ebeveynler genellikle çocuklarının konuşmasında büyük kazanımlar görürler. Bu yaşlar arasında, bir çocuğun kelime hazinesi artmalı (sayılacak çok fazla kelimeye) ve üç veya daha fazla kelime düzenli olarak cümleler halinde birleştirilebilmelidir.

Ayrıca manayı anlama da artmalıdır. 3 yaşına kadar, bir çocuk “masanın üstüne koymanın” veya “yatağın altına koymanın” ne demek olduğunu anlamaya başlamalıdır. Çocuklar ayrıca renkleri tanımlamaya ve tanımlayıcı kavramları anlamaya başlamalıdır (örneğin büyük veya küçük gibi).

Dil veya Konuşma Gecikmesinin Belirtileri Nelerdir?
Sese cevap vermeyen veya ses çıkarmayan bir bebek hemen bir doktor tarafından görülmelidir. Ancak çoğu zaman, bazı çocuklarının bir konuşmaya veya dilde dönüm noktasına ulaşmaları daha uzun sürdüğünden tıbbi müdahale gerektiren bir sorun olup olmadığını bilmek zor olabilir.

İşte dikkat etmeniz gereken bazı şeyler:
 

 

  • 12 aya kadar: Güle güle işaret etmek veya el sallamak gibi hareketler kullanmıyor.
  • 18 aya kadar: Sesler yerine sadece jestleri iletişim kurmak için tercih ediyor.
  • 18 aya kadar: Sesleri taklit etmekte zorlanıyor ve basit sözlü istekleri anlamakta zorluk çekiyor.
  • 2 yaşına kadar: Sadece konuşmaları veya eylemleri taklit edebiliyor ve kendiliğinden kelime veya kelime öbekleri üretemiyor.
  • 2 yaşına kadar: Sadece belirli sesleri veya kelimeleri tekrar tekrar söylüyor ve sözlü dili kendi acil ihtiyaçlarından daha fazla iletişim kurmak için kullanamıyor.
  • 2 yaşına kadar: Basit talimatları izleyemiyor.
  • 2 yaşına kadar: Alışılmadık bir ses tonuna sahiptir (mırıldanma veya burun sesi gibi) ve anlaşılması yaşı için beklenenden daha zordur.
  • 4 yaşına kadar: Bir çocuğun konuşması kendisini tanımayan insanlar tarafından bile anlaşılmalıdır.

 

Eğer bu işaretlerden biri ya da bir kaçı çocuğunuzda varsa doktor ya da bir dil gelişim uzmanı ile görüşebilirsiniz.

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/parents/not-talk.html

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                                +90 (533) 165 60 94