Dil veya Konuşmada Gecikme Nedenleri ve Yapılabilecekler

Dil veya Konuşmada Gecikme Nedenleri ve Yapılabilecekler

Dil ve Konuşma Gecikmelerine Neler Neden Olabilir?
Normalde gelişmekte olan normal bir çocukta konuşmada gecikme, dil veya damakla ilgili problemler (ağız çatısı) gibi  sözlü bir bozulma nedeniyle olabilir. Kısa bir frenulum (dilin altındaki kıvrım), konuşma yapımı için dil hareketini sınırlayabilir.

Konuşma gecikmesi olan birçok çocuğun oral motor problemleri vardır. Bunlar, beynin konuşmadan sorumlu olan alanlarında, dudakları, dili ve çeneyi konuşma sesleri çıkarmasını koordine etmeyi zorlaştırdığında meydana gelir. Bu çocuklar aynı zamanda beslenme güçlüğü gibi diğer oral motor problemleri de olabilir.

İşitme problemleri de genellikle gecikmeli konuşma ile ilgilidir. Bu nedenle bir işitme uzmanı, bir konuşma kaygısı olduğunda bir çocuğun işitmesini test etmelidir. İşitme güçlüğü çeken çocuklar, dili anlama, taklit etme ve kullanma gibi eklemde zorluk çekebilirler. Kulak enfeksiyonları, özellikle kronik enfeksiyonlar, işitmeyi etkileyebilir. Yine de tedavi edilen basit kulak enfeksiyonları konuşmayı etkilememelidir. Ve en az bir kulakta normal işitme olduğu sürece, konuşma ve dil normal olarak gelişecektir.

Konuşma veya Dil Gecikmeleri Nasıl Teşhis Edilir?
Siz veya doktorunuz çocuğunuzun bir sorunu olabileceğini düşünüyorsanız, bir konuşma dil patoloğu tarafından erken bir değerlendirme yapılması önemlidir. Konuşma dili patologunu kendi başınıza bulabilir veya sağlık uzmanınızdan sizi bir tanesine yönlendirmesini isteyebilirsiniz.

Konuşma dili patoloğu, çocuğunuzun konuşma ve dil becerilerini toplam gelişim bağlamında değerlendirir. Patolog standartlaştırılmış testler yapacak ve konuşma ve dil gelişiminde kilometre taşlarını arayacaktır.

Konuşma dili patoloğu ayrıca şunları da değerlendirir:
 

  • Çocuğunuzun ne anladığı (alıcı dil)
  • Çocuğunuzun ne söyleyebileceği (ifade dili)
  • Çocuğunuz işaretleme, kafa sallama, işaret vb. başka yollarla iletişim kurmaya çalışıyorsa
  • Ses gelişimi ve konuşmanın netliği
  • Çocuğunuzun sözlü motor durumu (ağız, dil, damak, vb. konuşma, yemek yeme ve yutma nasıl birlikte çalışır)

 

Test sonuçlarına dayanarak, konuşma dili patoloğu çocuğunuz için konuşma terapisi önerebilir.

Konuşma Terapisi Nasıl Yardımcı Olur?
Konuşma terapisti, konuşma ve dil becerilerini geliştirmek için çocuğunuzla birlikte çalışacak ve çocuğunuza yardım etmek için evde ne yapacağınızı gösterecektir.

Ebeveynler Ne Yapabilir?
Ebeveyn katılımı, konuşma veya dil sorunu olan çocuklara yardım etmenin önemli bir parçasıdır.

Evde konuşma gelişimini teşvik etmenin birkaç yolu:
 

 

  • Çocuğunuzla iletişim kurmak için çok zaman harcayın.Bebeklik döneminde bile konuşun, şarkı söyleyin ve seslerin ve jestlerin taklit edilmesini teşvik edin.
  • Çocuğunuza bebeklikten itibaren kitap okumaya başlayın. Yaşa uygun yumuşak kitapları veya tahta kitapları veya resimleri adlandırırken çocukları aramaya teşvik eden resimli kitapları arayın. Klasik bir kitapla veya çocukların dokunabileceği dokulu kitaplarla başlamayı deneyin. Daha sonra çocuğunuzun tanınabilir resimleri işaret etmesine izin verin ve onları isimlendirmeye çalışın. Ardından, ritmik çekiciliği olan tekerlemelere geçin. Çocukların ne olacağını önceden tahmin etmelerini sağlayan tahmin edilebilir kitaplara. Küçük çocuğunuz bile en sevdiği hikayeleri ezberlemeye başlayabilir.
  • Günlük durumları kullanın. Çocuğunuzun konuşmasını ve dilini güçlendirmek için gün boyu yolunuzu konuşun. Örneğin, markette yiyecekleri adlandırın, bir yemek pişirirken veya bir odayı temizlerken, evin etrafındaki nesneleri işaret ederken ve araba kullanırken duyduğunuz sesleri işaret edin. Sorular sorun ve çocuğunuzun yanıtlarını kabul edin (anlaşılması zor olsalar bile) İşleri basit tutun, ancak "bebek konuşmasından" kaçının.

 

Konuşma ve dil gecikmelerini erken tanımak ve tedavi etmek en iyi yaklaşımdır. Uygun terapi ve yeterli zamanla çocuğunuz sizinle ve dünyanın geri kalanıyla daha iyi iletişim kurabilecektir.

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/parents/not-talk.html

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                                +90 (533) 165 60 94