Beden Dismorfik Bozukluğu

Beden Dismorfik Bozukluğu

 

 

Beden Dismorfik Bozukluğu Nedir?
Beden Dismorfik Bozukluğu (BDB), insanların vücudunun bazı bölümlerinin çirkin göründüğüne inanmalarına yol açan mental bir sağlık durumudur. BDD’li insanlar, görünüşlerinde neyin kötü ya da yanlış olduğunu düşüncesine odaklanarak saatler geçirirler. Günde birçok kez görünüşlerini kontrol eder, düzeltir veya iyi görünüp görünmediklerini defalarca başkalarına sorarlar. Başkalarına küçük görünen kusurlar kendilerine büyük görünebilir ve bunlara uzun süre odaklanırlar.

 

 

Beden Dismorfik Bozukluğunun Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

 

 

  • Görünüşlerine aşırı odaklanırlar: BDB’li insanlar, görünüşlerinin hoşlanmadıkları kısımlarını düşünmekten vazgeçemezler. Derilerindeki sivilce veya burunlarının, gözlerinin, dudaklarının, kulaklarının veya ellerinin şekli veya görünümleri gibi belirli şeylere aşırı şekilde odaklanırlar.
  • Görünüşleri için üzülürler: BDB’li insanlar neredeyse her zaman görünüşleri hakkında endişeli, üzgün ve stresli hissederler.
  • Görünümlerini kontrol ederler veya düzeltirler: BDB’li insanlar görünümlerini tekrar tekrar kontrol etmeleri gerektiğini düşünürler. Örneğin, görünümlerini aynadan kontrol ederler ve aynı zamanda başkalarına da nasıl göründüklerini sorarlar ve görünümlerini günde birçok kez “düzeltirler”.
  • Görünmemeye çalışırlar: BDB’li bazı insanlar, zaman zaman başkaları tarafından görünmek istemezler. Bunun için de evde kalabilirler; kendilerini gizleyebilirler veya görünüşlerini değiştirmek için makyaj yapabilirler, şapka ya da kıyafet kullanabilirler. Bazıları çok stresli oldukları için aynaya bakmaktan bile kaçınırlar.
  • Görünüşleri hakkında yanlış düşünceleri vardır: BDB’li insanlar bedenlerini gerçekte olduğu gibi ya da başkalarının gördüğü gibi görmezler. Odaklandıkları kusurlar, aslında başkalarının zorlukla fark edebileceği şeylerdir, ama kendilerine büyük sorunlar gibi görünür. Doğru olmasa da çirkin göründüklerine inanmış durumdadırlar.

 

 

Beden Dismorfik Bozukluğunun Nedeni Nedir?

 

Beden dismorfik bozukluğunun gelişmesinde için çok fazla neden rol oynayabilir. Ancak uzmanlar aşağıda sıralanan şeylerin, bu bozukluk üzerinde etken olabildiğini söylemektedir:

 

  • Genler: BDB kısmen kalıtsal olabilir.
  • Serotonin: Serotonin beyinde bulunan normal ve gerekli bir hormondur. Düşük serotonin düzeyi BDB’nin ortaya çıkmasını açıklamaya yardımcı olabilir.
  • Beyin farklılıkları: Beyin bazı bölgeleri BDB’li insanlarda farklı görünür ve farklı çalışır.

 

 

Beden dismorfik bozukluğu, kişinin veya ebeveynlerinin yaptığı net bir şeyden kaynaklanmaz; bu, tedavi gerektiren mental bir sağlık durumudur. BDB kişinin herhangi bir hatası sonucu oluşmaz.

 

 

Beden Dismorfik Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?

 

Beden dismorfik bozukluğu tanısını bir ruh sağlığı uzmanı koyabilir. Sorular sorar ve kişinin BDB veya başka bir bozukluğu olup olmadığını tespit edebilmek için verilen cevapları dikkatlice dinlerler.

 

Beden Dismorfik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

 

Beden dismorfik bozukluğu aşağıdaki yöntemler ile tedavi edilebilir:

 

  • Bilişsel davranışçı terapi (BDT): Bu terapi yöntemi, insanların kusurlarına daha az odaklanmayı, vücutları hakkındaki acı verici düşünceleri değiştirmeyi ve olumsuz düşünceleri kontrol ederek işlevsel olmayan davranışları yönetebilmeyi öğrenmelerinde yardımcı olur
  • İlaçlar: Serotoninin iyi çalışmasına yardımcı olan ilaçlar BDB’yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlara bazen SSRI ilaçlar denir.

 

 

BDB tedavisinde çoğu zaman, BDT tedavisi ile ilaçlar birlikte kullanılırlar.

 

 

Birisinin BDB’ye Sahip Olması Nasıl Bir Şeydir?

 

BDB’nin bir parçası olan düşünceler ve endişeler kişinin zamanını alıp enerjisini tüketir. Kişi nasıl göründüğü konusunda kendini asla iyi hissetmez. BDB’ye sahip olan insanlar sık ​​sık arkadaşlarıyla olmayı, okula ya da işe gitmeyi veya normal aktiviteler yapmayı özlerler. Bu, kendilerini yalnız, üzgün veya depresyonda hissetmelerine neden olabilir.

 

Bazıları, bir kusuru "düzeltmeyi" umarak aslında ihtiyaç gerektirmeyen tedavilere veya ameliyatlara yönelirler. Ancak bu BDB’yi rahatlatmaz veya iyileştirmez.

 

 

Eğer BDB’niz olabileceğini düşünüyorsanız:

 

 

  • Eğitimli bir bilişsel davranışçı terapi uzmanı bulun: Değerlendirme almak ve doğru terapiye başlamak için bir randevu alın.
  • Terapi yönergelerine uyun: Reçete edilen ilaçların ve uzmanınızın talimatlarını izleyin.
  • Sabırlı olun: BDT tedavisinin ve ilaçların BDD’yi hafifletmesi zaman alabilir, bunun için sabırlı olun ve tedavinize devam edin.

 

 

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/parents/bdd.html?WT.ac=ctg

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                                 +90 (533) 165 60 94