Teknoloji Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

Teknoloji Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

Teknoloji Bağımlılığı

 

Yapılan araştırmalara göre, akıllı telefonlar günde ortalama 150 kez ele alınıyor. Teknolojiye bu kadar aşırı bağımlılık duymak teknoloji bağımlılığı olarak bilinen bağımlılık türü altında ele alınarak değerlendirilebilmektedir.

 

 

Renkli Rüyalar

 

2008’de İskoçya’nın Dundee Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, siyah-beyaz TV seti olan bir evde büyüyen 55 yaşın üzerindeki yetişkinlerin siyah-beyaz rüya görme ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu.

 

Amerikan Psikologlar Birliğinin 2011 yılında sunduğu bulgularda, Technicolor çağında büyüyen genç katılımcıların, rüyalarını neredeyse her zaman renkli yaşadığı görüldü.

 

 

Depresyon

 

Teknolojinin aşırı kullanımı duygusal işlem, dikkat ve karar vermeyi bağlayan beyin sistemlerine zarar vermektedir.

 

Yeni bir çalışma, akıllı telefon, tabletler ve diğer cihazların kullanımının artmasıyla kaygı, şiddetli depresyon, intihar girişimleri ve intiharı ilişkilendirmektedir.

 

 

Sosyal Medyadaki Gelişmeleri Kaçırma Korkusu

 

FOMO (Sosyal Medyadaki Gelişmeleri Kaçırma Korkusu), The New York Times tarafından "sosyal medyayı gözden geçirirken ya da sosyal medyadan uzak kalındığında oluşabilecek endişe, yetersizlik ve öfkenin karışımı" olarak tanımlanmaktadır.

 

Sosyal medya, şahane yemeklerin, şiddetli partilerin ve kıskanılacak seyahat yer bildirimlerinin resimleri ve yayınlarıyla adeta bombalanmış durumda. Bu etkinlikler kişinin eğlence anlayışı olmayabilir, ancak kişi bunlara bakarken, “Şu anda başka bir şey yapmalı mıyım?” demekten kendini alamıyor.

 

 

Hayalet Titreşim Sendromu

 

Bu, cep telefonunun titreşmediği veya çalmadığı zamanlarda dahi çalıyor gibi hissedilme, titreşim duyma algısıdır. Beyin mevcut olmayan bir hissi algıladığından, bu gibi durumlarda dokunsal bir halüsinasyon olarak nitelendirilebilmektedir.

 

Psikologlar beynin kaşıntı gibi fiziksel duyumları, titreşimli bir telefon olarak yanlış yorumlanabileceğini öne sürdüler.

 

 

Cep telefonu kullanıcıları % 27,4 ile %89 arasında değişen oranlarda, hayalet titreşimler yaşadığını bildirmektedir.

 

 

Kısalmış Dikkat Süresi

 

Teknolojinin sürekli kullanımı dikkatimizi 12 dakikadan 5 dakikaya kadar indirdi. Sürekli haberler 10 dakika veya daha kısa olan yayınlar ve videolar beyinlerimizi yeniden düzenledi.

 

Günde ortalama 5 saat çevrimiçi olan kişiler, insanların adlarını hatırlamakta zorlanıyorlar.

 

 

Patlamış Mısır Beyin

 

Elektronik akışın sürekli uyarılması beynimizi internette bulduğumuz hızlı bilgi akışına "alıştırmaya" itiyor.

 

Bu nedenle, gerçek hayatın daha yavaş temposunu ele almak için giderek daha az ustalaşıyoruz. Bu durum "patlamış mısır beyin" olarak biliniyor.

 

 

Teknik Serpinti

 

Teknoloji insan fizyolojisini değiştirdi. Hafızayı, dikkat aralıklarını ve uyku döngülerini etkiledi. Bu, nöroplastisite olarak bilinen bilimsel bir fenomene ya da beynin yeni deneyimlere dayanarak davranışını değiştirme kabiliyetine atfedildi.

 

Madde Kullanımı

 

Teknoloji bağımlılığı alkol ve diğer uyuşturucu bağımlılığı için risk faktörü olabilir. Teknolojiyi aşırı kullanan insanlar, madde bağımlısı olanlara benzer bir beyin kimyası ve sinirsel desen geliştirir.

 

Teknoloji bağımlılığı bozukluğu olan kişilerin beyin taramaları alkol, kokain ve esrar için madde bağımlılığı olan kişilerle benzemektedir.

 

 

Kaynakça
https://economictimes.indiatimes.com/tech/internet/heres-how-technology-affects-our-life/substance-use/slideshow/62497248.cms

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                                 +90 (533) 165 60 94