Çocuklara Sempatinin ve Empatinin Öğretilmesi

Çocuklara Sempatinin ve Empatinin Öğretilmesi

 

New York Times köşe yazarı ve çocuk doktoru Perri Klass, "Çocukların Empatiyi Nasıl Geliştirdiğini Anlama" adından bir kitap yazdı ve okuyucularına, çocuklarında başkalarına karşı şefkat duygusu geliştirmeleri için yapabilecekleri çok sayıda şey olduğunu söyledi. Çocuğunuzu kreşe gönderdiğinizde, ona başkalarıyla etkileşimde bulunma ve bunlara ilgi gösterme fırsatları sağlarsınız ancak çocuk gelişimi evde başlar ve çocuğunuzun evde doğru yolda olmasını sağlayabilirseniz, sosyalleşmeye hazır olurlar.

 

Sempati ve Empati
Makale, sempati ile empati arasındaki ayrımı açıklıyor; empati, empati başka bir kişinin hissettiği aynı duyguyu hissetmedir. Sempati ise var olan ilginin bir şekilde açıklanmasıdır. Empatinin bir örneği olarak, doktorun muayene ettiği bebek ağlamaya başlar ve empati kuran kardeşi de (muayene edilmeyen) ağlamaya başlar.

Göstermek ve Anlatmak
Klass, “Ebeveyn modellemesi elbette önemlidir; sempati ve şefkat kelimelerini çocuklar bilmeden önce deneyimlemelidir.” diyor. Evdeki yetişkinler çocuğun ilk öğretmenleridir, bu nedenle çocuğunuzun başkalarının duygularına ilgi duymasını istiyorsanız, onlara model olmanız gerekir.

Çocuklar çok zekidir ve duyguları yorumlama konusunda çok büyük bir kapasiteye sahiptirler ancak neler olduğunu bildiklerini sözlü olarak ifade edemeyebilirler. Durumu açıklayarak çocuğunuza yardım edebilirsiniz. Örneğin, TV programındaki bir karakter ağladığında, karakterin üzgün olduğunu belirtebilirsiniz.

Ebeveynler ayrıca, çocuklarının başkalarının duygularına ilgi göstermelerini teşvik ettikleri zaman, çocuklarının kendilerinin farkına varmasına da yardımcı olurlar ve kendi davranışlarını cömert, nazik, yardımcı olarak çerçevelemelerini sağlarlar.

Kaynakça
https://www.horizoneducationcenters.org/blog/bid/256550/How-to-Help-Your-Child-Show-Sympathy-and-Empathy

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94