Vitaminler ve Mineraller

Vitaminler ve Mineraller

 

Kahvaltılık tahılların, vitamin ve minerallerle dolu oldukları bilinir. Sporcu içecekleri, düşük enerjinizi bir vitamin ya da mineral karışımıyla artırabileceklerini iddia ederler (üzgünüm ama güçlü vitaminler ve mineraller bile bu kadar hızlı davranamazlar!). Vitamin ve minerallerin sizin için iyi olduğunu biliyorsunuz. Peki vücudunuzun gerçekten hangilerine ihtiyacı var? Ve bunlardan çok iyi bir şey elde etmek mümkün mü?

 

Vitamin ve Mineral Nedir?

 

Vitaminler ve mineraller insan vücudunun düzgün çalışmasını sağlar. Her gün yediğiniz yiyeceklerden vitamin ve mineral almanıza rağmen, bazı yiyeceklerde diğerlerinden daha fazla vitamin ve mineral bulunur.

 

Vitaminler iki kategoriye ayrılır: yağda çözünenler ve suda çözünenler. A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünürler ve vücudunuzda depolanabilirler. C ve B kompleks vitaminleri (örneğin B6, B12, niasin, riboflavin ve folat gibi) vücudunuzun emebilmesi için vitaminlerin suda erimesi gerekir. Bu nedenle, vücudunuz bu vitaminleri depolayamaz. Vücudunuzun sisteminizden geçerken kullanmadığı herhangi bir C veya B vitamini kaybolur. Bu yüzden her gün taze bir vitamin kaynağına ihtiyacınız vardır.

 

 

Vitaminler organik maddeler (bitkiler veya hayvanlar tarafından üretilirler) iken, mineraller toprak ve sudan gelen ve bitkiler tarafından emilen veya hayvanlar tarafından tüketilen inorganik elementlerdir. Vücudunuzun büyümesi ve sağlıklı kalması için daha fazla miktarda kalsiyum gibi bazı minerallere ihtiyacı vardır. Krom, bakır, iyot, demir, selenyum ve çinko gibi diğer minerallere iz mineral denir, çünkü bunlara her gün sadece çok az miktarda ihtiyacınız vardır.

 

 

Vitaminler ve Mineraller Ne Yapar?

 

Vitaminler ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir, normal büyüme ve gelişmeyi destekler ve hücre ve organların işlerini yapmasına yardımcı olur. Örneğin, muhtemelen havuçların gözlerinize iyi geldiğini duymuşsunuzdur. Bu doğru! Havuç, vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü ve göz problemlerini önlemeye yardımcı olan karotenoid adı verilen maddelerle doludur.

 

Diğer bir vitamin K vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.Yeşil yapraklı sebzelerde, brokolide ve soya fasulyesinde K vitaminini bulacaksınız. Güçlü kemiklere sahip olmak için, mineral kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyecekleri yemelisiniz.

 

 

Büyümek için Yakıt

 

İnsanlar genç yaşlarında bir çok fiziksel değişiklik geçiriyorlar buna büyüme ve ergenlik dahil. Bu süre zarfında doğru beslenme özellikle önemlidir çünkü vücudun büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı kalması için çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır.

 

Her gün ihtiyacınız olan tüm vitamin ve minerallerin yanı sıra karbonhidrat, protein, yağ ve kalorinin doğru dengesini elde etmek en iyi yoldur. İşlem görmemiş gıdalar, taze meyveler ve sebzeler, tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri, yağsız etler, balıklar vücudunuzun sağlıklı kalması ve uygun şekilde büyümesi için ihtiyaç duydukları besinleri sağlamak için en iyi seçeneklerdir.

 

 

Arada bir patates cipsi ve kurabiye gibi yiyecekleri tüketmeniz sorun değil, ancak bunun için çok az besin sunan yüksek kalorili yiyecekleri fazla tüketmek istemezsiniz.

 

 

Sağlıklı yiyecekleri seçmek için yiyecek etiketlerini kontrol edin ve vitamin ve mineral içeriği yüksek olan besinleri tercih edin. Örneğin içecek seçiyorsanız, bir bardak sütün iyi bir D vitamini kaynağı, kalsiyum, fosfor ve potasyum mineralleri olduğunu göreceksiniz. Öte yandan, bir bardak sodada vitamin veya mineral yoktur.

 

 

Ayrıca, yemeğinizi feda ettiğinizde diyetinizden ödün vermeden damak tadınızı tatmin edebilirsiniz: Sebzeli pizzalar veya fajitalar, yağsız etli sandviçler, taze salatalar ve fırında patatesler sadece birkaç lezzetli, besleyici seçeneklerdendir.

 

 

Vejeteryansanız, öncelikle etlerde bulunan vitaminleri ve mineralleri sunan bir diyet için dikkatlice planlamanız gerekir. Mineraller çinko ve demir için en iyi kaynaklar et, balık ve kümes hayvanlarıdır. Bununla birlikte, kuru fasulye, kuruyemiş ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerden çinko ve demir alabilirsiniz.

 

 

Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde önemli olan B12 Vitamini bitki besinlerinde bulunmaz. Et yemiyorsanız, yumurtalarda, sütte ve diğer süt ürünlerinde ve zenginleştirilmiş kahvaltı gevreklerinde B12 vitaminini bulabilirsiniz. Veganlar (süt ürünleri de dahil olmak üzere hiçbir hayvansal ürün tüketmeyen vejeteryanlar) vitamin takviyesi almak zorunda kalabilir.

 

 

Vejetaryen olmayı düşünüyorsanız, sağlıklı ve dengeli bir diyetin nasıl yapılacağı hakkında doktorunuzla veya diyetisyenle konuşun.

 

 

Yaygın Endişeler

 

Birçok genç, vitamin veya mineral takviyesi almalarının gerekip gerekmediğini merak ediyor. Diyetiniz, tam tahıllı ürünler, taze meyveler ve sebzeler, süt ürünleri, kuruyemişler, yumurtalar ve etler gibi çok çeşitli besinler içeriyorsa, muhtemelen vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri ve mineralleri alıyorsunuzdur.

 

Ancak öğünleri atlıyorsanız, diyet yapıyorsanız veya sebze veya süt ürünleri gibi belirli bir kategoriden yeterince öğe yemediğinizden endişeleniyorsanız, doktorunuzla veya bir diyetisyenle konuşun. Bu profesyoneller vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri içeren bir beslenme planı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

 

 

Vitamin veya mineral takviyesi almadan önce doktorunuza danışın. Bazı insanlar sizin için iyi olan bir yiyeceği, ne kadar fazla alırsanız o kadar sağlıklı olacağınızı düşünüyorlar. Ancak vitamin ve mineraller söz konusu olduğunda bu mutlaka doğru değildir. Örneğin, vücudun daha yavaş depoladığı ve salgıladığı yağda çözünen vitaminler veya mineraller, sisteminizde sorunlara neden olabilecek seviyelerde birikebilir.

 

 

Piyasada yüzlerce takviye edici ilaçlar var ve tabii ki üreticileri bu ürünleri satın almanızı istiyor. Önerilen herhangi bir vitamin veya mineral miktarından daha fazlasını almanın yararları hakkında kanıtlanmamış iddialara dikkat edin. Sağlıklı bir gencin, çok yönlü bir beslenme program uygulaması durumunda, genellikle bu takviyelere ihtiyacı yoktur.

 

 

İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almak için en iyi bahis, çok çeşitli sağlıklı yiyecekleri yemek ve vitamin haplarını, içecekleri ve diğer takviyeleri atlamaktır. Genel olarak daha iyi hissedersiniz ve vitamin ve mineral alımınızın aşırıya kaçma riskiyle karşı karşıya olmazsınız.

 

 

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/teens/vitamins-minerals.html?WT.ac=t-ra

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94