Yeme ve Yutmada Ağız ve Dişler

Yeme ve Yutmada Ağız ve Dişler

Ağız ve Dişler Neden Önemli?

Gülümsediğimizde, kaşlarımızı çattığımızda, konuştuğumuzda ya da yemek yediğimizde ağızımızı ve dişlerimizi kullanırız. Ağızımız ve dişlerimiz farklı yüz ifadeleri yapmamıza, kelimeler oluşturmamıza, yememize, içmemize ve sindirim sürecini başlatmamıza yardımcı olurlar.

 

Konuşma için ağız çok önemlidir. Dudaklar, dil ve dişler ağızdan hava akışını kontrol ederek sesler ve kelimeler oluşturmaya yardımcı olurlar. Bazı sesler çıkarılırken dil, dişlere veya ağzın çatısına yerleşmektedir.

 

 

Yemeye başladığımızda, yutmaya hazırlanırken dişlerimiz yiyecekleri yırtar, keser ve öğütür. Dil, yiyeceği dişlere doğru itmeye yardımcı olur ve yediğimiz yiyeceğin tadına bakmamızı sağlar.

 

 

Ağzın Yapısı Nasıldır?

 

Vitaminler organik maddeler (bitkiler veya hayvanlar tarafından üretilirler) iken, mineraller toprak ve sudan gelen ve bitkiler tarafından emilen veya hayvanlar tarafından tüketilen inorganik elementlerdir. Vücudunuzun büyümesi ve sağlıklı kalması için daha fazla miktarda kalsiyum gibi bazı minerallere ihtiyacı vardır. Krom, bakır, iyot, demir, selenyum ve çinko gibi diğer minerallere iz mineral denir, çünkü bunlara her gün sadece çok az miktarda ihtiyacınız vardır.

 

Vitaminler ve Mineraller Ne Yapar?

 

Ağız nemli mukoza zarlarıyla kaplıdır. Ağzın zarla kaplı çatısına damak denir:

 

Ön kısım sert damak denilen kemikli bir kısımdan oluşur. Sert damak, ağzı ve burun boşluğunu ayırır. Etli arka kısma ise yumuşak damak denir. Yumuşak damak ağız ile boğaz arasında veya farinks arasında arkaya bir perde oluşturur. Yuttuğumuzda, yumuşak damak, yiyeceğin buruna girmesini önlemek için boğazdan gelen burun kanallarını kapatır.

 

 

Yumuşak damak, ağzın arkasındaki sarkan yapı olan uvulayı içerir. Bademcikler, uvulanın her iki tarafında bulunur ve boğazın açıklığını tutan ikiz sütunlar veya farenks gibi görünürler.

 

 

Dili oluşturmak için ağızın zemininden bir kas demeti uzanır. Dilin tepesinde papilla adı verilen küçük yumrular vardır. Bunlar damak tadımız olan küçük gözenekleri içeriyorlar. Dilde dört ana çeşit tomurcuk çeşidi bulunur bunlar tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatları hissederler.

 

 

Çiğneme sırasında ağız duvarındaki ve ağzın tabanındaki tükürük bezleri, yiyeceği nemlendiren ve daha da parçalanmasına yardımcı olan tükürüğü salgılar. Tükürük, yiyecekleri çiğnemeyi ve yutmayı (özellikle kuru yiyecekleri) kolaylaştırır ve yiyeceklerin sindirimine başlamanıza yardımcı olan enzimleri içerirler.

 

 

Dişler İşlerini Nasıl Yapar?

 

Her diş türü çiğneme işleminde bir rol oynar:

 

  • Kesici dişler, ısırdığımızda yiyecekleri kesen ağzın önündeki sivri, keskin kenarlı dişlerdir. Alt ve üst çenede dört adet vardır.
  • Kesici dişlerin her iki yanında keskin köpek dişleri vardır. Üst köpeklere bazen göz dişi veya küspitler de denir.
  • Köpek dişlerin ardında, yiyecekleri öğüten ve ezen küçük azı dişleri bulunur. Her çenede iki takım veya dört adet küçük azı dişi vardır.
  • Küçük azı dişlerinin arkasında bulunan azı dişleri, noktalara ve oluklara sahiptir ve kuvvetli çiğneme sağlarlar. Her çenede birinci, ikinci ve üçüncü azı dişleri olarak adlandırılan 12 takım üç diş grubu vardır. Üçüncü azı dişleri yirmilik dişlerdir. Ağrı ya da enfeksiyon gibi sorunlara neden olabildiklerinden, diş hekiminin bu dişleri çıkarması gerekebilir.

 

 

İnsanlar, diphyodont, yani iki set dişlidirler. İlk set süt, birincil, geçici veya bebek dişleri olarak da adlandırılan 20 adet süt dişidir. Doğumdan önce gelişmeye başlarlar ve bir çocuk 6 yaşlarındayken düşmeye başlarlar. Bunların yerine ikincil veya yetişkin dişler de denilen bir dizi 32 kalıcı diş yerleşir.

 

 

Dişlerin Bölümleri Nelerdir?

 

İnsan dişleri dört farklı doku tipinden oluşur: kağıt hamuru, dentin, emaye ve sementum.

 

  • Pulpa, (Diş özü) dişin en iç kısmıdır ve dişi besleyen bağ dokusu, sinir ve kan damarlarından oluşur. Pulpalar iki parçadan oluşurlar: kronda yer alan pulpa odası ve dişin kökünde bulunan kök kanalı. Kan damarları ve sinirler bu köklere uçlarındaki küçük deliklerden girer ve kanaldan pulpa odasına uzanır.
  • Dentin, pulpaları çevreleyen yapıdır. Sert sarı bir madde, dişin çoğunu oluşturur ve kemik kadar serttir. Dişlere sarımsı renk tonunu veren dentindir.
  • Vücuttaki en sert doku olan mine, dentini kaplar ve dişin kronu (ağız içinde görülebilen kısmı) mine ile örtülüdür. Dişlerin çiğneme basıncına dayanmasını sağlar ve onları zararlı bakterilerden ve sıcak ve soğuk yiyeceklerden gelen ısı değişimlerinden korur.
  • Bir sement katmanı kökün dışını diş eti çizgisinin altından kaplar ve dişi çene kemiği içinde tutar. Sement kemik kadar serttir.

 

 

Birçok genç, vitamin veya mineral takviyesi almalarının gerekip gerekmediğini merak ediyor. Diyetiniz, tam tahıllı ürünler, taze meyveler ve sebzeler, süt ürünleri, kuruyemişler, yumurtalar ve etler gibi çok çeşitli besinler içeriyorsa, muhtemelen vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri ve mineralleri alıyorsunuzdur.

 

 

Ağızımı ve Dişlerimi Sağlıklı Tutmaya Nasıl Yardımcı Olabilirim?

 

Ağzınızı ve dişlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olmak için:

 

  • Besleyici bir diyet uygulayın. Meyve suları, şekerli atıştırmalıkları ve kurutulmuş meyveler gibi yapışkan yiyecekleri sınırlayın.
  • Düzenli diş muayeneleri için dişçiye gidin.
  • Her seferinde 2 dakika olmak üzere günde iki kez dişlerinizi fırçalayın. Dişleri günde bir kez diş ipi ile temizleyin.
  • Spor sırasında ağız zedelenmesi riskinin bulunduğu durumlarda bir ağız koruyucusu kullanın.
  • Ağızda diş fırçası veya kurşun kalem gibi herhangi bir şeyle yürümeyin veya koşmayın.

 

 

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/teens/mouth-teeth.html?WT.ac=t-ra

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94