Tortikolis Nedir ve Fizik Tedavi Nasıl Yardımcı Olur?

Tortikolis Nedir ve Fizik Tedavi Nasıl Yardımcı Olur?

Tortikolis (Eğri Boyun) Nedir?

Tortikolis, göğüs kemiğinden ve köprücük kemiğinden yukarı ve boynun arkasına doğru uzanan kasın sıkılaştığı, zayıfladığı ya da kalınlaştığı durumlarda meydana gelen ve çocuğun boynunun eğri durmasına sebep olan bir hastalıktır. 1992’de Amerikan Pediatri Akademisi, Ani Bebek Ölümü Sendromunu başarıyla azaltmak için “Uykuya Geri Dön” kampanyasını başlattı, ancak her 250 bebeğin yaklaşık olarak 1’inde tortikolis gelişimine sebep olma konusunda istenmeyen bir sonuç ortaya çıktı. Tortikolis genellikle yaşamın ilk 2 ayında teşhis edilir. Konjenital Müsküler Tortikolis sıklıkla doğum travması, uzun süre yatmak veya tek bir pozisyonda kalmaktan dolayı olur. Çoğu durumda, tortikolis bir kas sorunudur ve fizyoterapistler bu durumla ilgilenirler.

 

Tortikolis İçin Neden Yardım Almalısınız?

 

 

Fizik tedavi, boyun çevresindeki kasların sıkılığını azaltarak, vücudun her iki tarafındaki motor aktivitelerin artırarak kafa duruşunu düzeltmeye yardımcı olarak tortikolis hastalığında etkilidir. Eğer tortikolis tedavi edilmezse, çocuk ileriki yaşlarda kronik baş ağrısı, görme yetersizlikleri, omuz hareketliliğinin azalması, kafa şeklinin bozukluğu, skolyoz ve çene uyumsuzluğu gibi sorunlar yaşayabilir.

 

 

Fizik Tedavinin Faydaları Nelerdir?

 

 

Doğru fizik tedavi hizmetleri ile tortikolis olan çocuklar başlarını ve boyunlarını her yöne hareket ettirme konusundaki yeteneklerini geliştirirler. Tortikolis, boyun kaslarının sıkılığından kaynaklanabildiğinden, yetenekli bir fizyoterapist, çocuğun kaslarını gevşetme konusunda yardım sağlayabilir. Fizik tedavi sadece kasların gerginliğini değil aynı zamanda boynun karşı tarafındaki hareketliliğin azalmasına yol açabilecek zayıflığı da giderir. Çocuğun, herhangi bir pozisyonda çevresine bakma yeteneklerini geliştirmesi için boyun kaslarını güçlendirmesine yardımcı olarak egzersizler fizik tedavi seanslarında yapılır.

 

 

Nitelikli fizik tedavi seansları sırasında, ebeveynlere eğitim verilir ve böylece ebeveynler, çocuğun kafa duruşunun düzelmesine yardımcı olmak ve baş ve boyun hizasını iyileştirmek için çocuğun doğru konumlandırılmasına yardımcı olurlar.

 

 

Tortikolis olan bazı çocuklar, vücutlarının bir tarafını baş ve boyun pozisyonlarına ikincil tercih olarak kullanmak için adapte olurlar. Bu nedenle, çocuklara bazen her iki yönde de hareketleri nasıl yapacakları öğretilmelidir. Bu hareketler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, yuvarlanma, sürünme, oturmadan ellere ve dizlere doğru uzanma ve geriye doğru oturma, her iki bacağın üzerinde durma, bir yüzey boyunca yürüme ve bağımsız olarak yürüme yer alabilir.

 

 

Tortikolis Ne Zaman Ele Alınmalı?

 

 

Erken tedavi anahtardır. Erken fizik tedavi alan ve evde düzenli olarak tedavisine devam edilen bebekler daha iyi sonuçlar alır ve terapide daha kısa zaman geçirir. Çalışmalar, 2-4 ay arası fizik tedaviye başlayan bebekler için en iyi sonuçların alındığını göstermektedir. Tortikolis için erken tedavi (2 aydan erken), tedavi süresini 4-6 hafta kadar azaltabilir. Gecikmiş tortikolis tedavisi (3 ay sonra) ise, tedavi süresini 6-9 ay kadar uzatabilir.

 

 

Çocuğunuzda aşağıdaki belirtilerden herhangi birini görürseniz, doktorunuza tortikolis hakkında danışabilirsiniz.

 

 

  • Kafayı tek bir yöne döndürebilme veya eğebilme
  • Kafayı sadece bir yöne çevirerek uyuma
  • Sadece bir tarafla besleme, özellikle emzirmede
  • Gözleriyle takip etmek için dönmekten çok omuzdan bakmayı tercih etme
  • Saç dökülmesi veya başın düzleşmesi
  • Boyun tarafında küçük yumru
  • Yüz asimetrileri (Kulak, göz vb.)

 

Kaynakça
https://www.tendertouchtherapyllc.com/blog/torticollis-and-how-physical-therapy-can-help

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                                 +90 (533) 165 60 94