Bebeklere Kitap Okumak

Bebeklere Kitap Okumak

Bebeğinize Kitap Okumanın Yararları Nelerdir?
Bebeğiniz yaptığınız her şeyi ya da bunların nedenlerini anlamasa da bebeğinize yüksek sesle kitap okumak, gelecek yıllar boyunca devam edebileceğiniz harika bir ortak etkinliktir ve bebeğinizin beyin gelişimi için oldukça önemlidir.

Sesli Kitap Okumak:

  • Bebeğe iletişimi öğretir
  • Sayılar, harfler, renkler ve şekiller gibi kavramları eğlenceli bir şekilde tanıtır.
  • Dinleme, hafıza ve kelime bilgisi geliştirir
  • Bebeklere etraflarındaki dünya hakkında bilgi verir

 

Bebekler ilk doğum günlerine geldiğinde ana dillerini konuşmak için gereken çoğu sesi öğrenmiş olurlar. Yüksek sesle ne kadar fazla kitap okursanız, bebeğiniz o kadar çok kelime duyacak ve daha iyi konuşabilecektir.

Kelimeleri duymak, bebeğin beyninde zengin bir kelimeler ağı oluşturmanıza yardımcı olur. 2 yaşına kadar ebeveynleri kendileriyle konuşan ve sesli kitap okuyan çocuklar, ebeveynleri kitap okumuş olmayan çocuklardan daha fazla kelime bilirler ve yaşamının ilk yıllarında kitap okunan çocukların doğru zamanda okumayı öğrenmeleri daha kolay olabilmektedir.

Bebeğinize okuduğunuzda:

 

  • Bebeğiniz sizi birçok farklı duygu ve etkileyici ses kullanarak duyar. Bu sosyal ve duygusal gelişimi destekler.
  • Bebeğinize bakması, işaret etmesi, dokunması ve soruları yanıtlaması için teşvik eder. Bu sosyal gelişim ve düşünme becerilerine yardımcı olur.
  • Bebeğiniz sesleri taklit ederek, resimleri tanıyarak ve kelimeleri öğrenerek dil becerilerini geliştirir.

 

Fakat belki de yüksek sesle okumanın en önemli getirisi, bebeğinizin en çok sevdiğiniz şeyler ile size ve kitaplarınıza yakınlığı arasında bir bağlantı kurmasıdır. Bebeğinize okumaya zaman ayırmak, okumanın önemli olduğunu ona da gösterir. Kitaplar sık ​​sık neşe ve heyecan ile okunduysa, bebekler kitapları mutlulukla ilişkilendirmeye başlarlar ve böylece yeni küçük okuyucular yetişir.

Farklı Yaşlar Farklı Aşamalar
Küçük bebekler bir kitaptaki resimlerin ne anlama geldiğini bilemeyebilirler, ancak özellikle yüzlere, parlak renklere ve farklı desenlere odaklanabilirler. Ninniler ve tekerlemeler okuduğunuzda veya şarkı söylediğinizde, bebeğinizi eğlendirip yatıştırabilirsiniz.

4-6 ay arası:

 

  • Bebeğiniz kitaplara daha fazla ilgi göstermeye başlayabilir. Küçük çocuğunuz kitabı alacak ve tutacak, azına götürecek, dişleyecek ve bırakacaktır. Parlak renkler ve tanıdık, tekrarlayan, kafiyeli metinler içeren sağlam vinil veya kumaş kitaplar seçebilirsiniz.

 

6-12 ay arası:

 

  • Bebeğiniz, resimlerin nesneleri temsil ettiğini anlamaya başlar ve bazı resimlere, sayfalara ve hatta tüm hikayeye daha fazla ilgi göstermeye başlayabilir. Bebeğiniz siz okurken, kitabı kaparken ve ses çıkarırken cevap verecektir. 12 aydan sonra küçük çocuğunuz sayfaları çevirir (sizden biraz yardım alarak), bir sayfadaki nesneleri veya spesifik bir nesneyi işaretlemeye başlar ve seslerinizi tekrarlar.

 

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/parents/reading-babies.html?WT.ac=ctg

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94