Sessiz Çocuğunuzun Parlamasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Sessiz Çocuğunuzun Parlamasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

 

Ben sessiz bir çocuktum hem de çok sessiz bir çocuk. Kalabalıkların hayranı değildim, sınıfın önünde konuşmak benim işim değildi ve partiye davet edilip edilmemem de umurumda değildi. En iyi bir arkadaşım ve birkaç başka arkadaşım vardı, ben de halimden memnundum.

 

İnsanlar bana “utangaç” demeye başladılar. Bu düşünce, okulda veya spor aktiviteleri esnasında oluştu. Böyle tanımlanmaktan nefret ettim. Kendimi utangaç olarak düşünmedim. Grup aktivitelerinde diğer çocuklardan daha az mı konuştum? Evet. Küçük arkadaş gruplarına sadık kaldım mı? Kesinlikle. Fakat bunların hiçbiri bana kendimi olumsuz hissettirmedi. Zengin bir iç dünyam vardı ve mutluydum.

Annem benim kişiliğimi anladı. Yapmaya hazır olmadığım şeyleri yapmam için beni zorlamadı ve kendi iç sesimi bulamadığımda bana yardımcı oldu. Birkaç yakın arkadaşım olduğu için mutluydu. Ve bir noktada sesim daha da arttı. Yavaş yavaş yolumu buldum.

Şimdi kızım da benim gibi. Onun hayal gücü aslında bir güzellik meselesidir. Kızım yaratıcı, eğlenceli, düşünceli ve kibardır. Hızlı bir zekâ ve keskin gözlem yeteneklerine sahiptir. Ve evde gürültülü olduğu kadar dış dünyada çok sessizdir. Şu an kendi annemin tarafındayım (sessiz çocuğu büyüten bir anne). Annemin başından beri gördüğü şeyi görüyorum: Çocuklar sessizken bazı insanlar çok rahatsız oluyor.

Dünya, en yüksek sesi çıkaranlar için kurulmuş gibi görünüyor. İhtiyaçlarını en fazla ortaya koyan, her seferinde ihtiyaçlarını karşılıyor. Peki, bu sessiz olanlar için ne anlama geliyor? Bu onların savunmalarını artırmaları ve parlamaları için yollarını bulmalarına yardım etmemiz gerektiği anlamına geliyor.

Çocuğunuzun Sesi Olun
Sessiz olan çocuğunuza, gereksinimlerini öğretmenine bildirmesini söyleyebilirsiniz, ancak bunu unutabilir. Kendi sesini bulması zaman alır, pratik yapar ve anlar. Sessiz olanlar yol boyunca yardıma ihtiyaç duyarlar.

Çocuğunuzun savunuculuğunu yaparken, onun iddialı olma becerilerini eylemler halinde gösterirsiniz. Çocuğunuz adına her konuştuğunuzda çocuğunuza değerli bir ders verirsiniz. Batmasına ya da yüzmesine izin verdiğinizi söyleyenleri de görmezden gelin. Çocuğunuzun kendisini kullanmaya hazır olana kadar, ona destek, empati ve ses verin.

Yakın Arkadaşlıklarını Besleyin
Çocukların atılganlık becerilerini uygulamalarının ve konuşmalarının en iyi yolu kardeşleri ve yakın arkadaşlarıdır. Bu bireyler güvenli ilişkiler sağlarlar. Çocuğunuz onlarla endişe etmeden konuşabilir ve yeni bir şeyler deneyebilir. Böyle arkadaşlıkları besleyin. Grup oyunlarını ve takımları bir süre için unutun ve çocuğunuzun yakın bir ilişki güveni içinde yolunu bulmasına izin verin. Eğer çocuğunuz konuşurken arkadaşları ya da kardeşleri dinlemiyorsa, o zaman çocuğunuza “Lütfen beni rahatsız etmeyin.” veya “Lütfen sözlerimi bitirmeme izin verin.” gibi birkaç önemli ifadeyi öğretin. Bu ince ifadeler sessiz bir çocuk için büyük bir fark yaratabilir.

Tutkularını Destekleyin
Sessiz çocuklar, zengin iç dünyalara ve bazı şeyler için büyük tutkuya sahip olma eğilimindedir. Kızım sanatı ve dansı seviyor. Bu faaliyetlerden herhangi biriyle meşgul olduğunda, gerçekten parlayabilir.

Çocuğunuzun tutku kaynaklarını bulmasına yardımcı olun. Sınıf arkadaşlarıyla bir takıma veya gruba katılmak yerine, onu anlayan bir antrenör veya öğretmen bulun. Kişiliğine uygun bir zenginleştirme sınıfı bulun. Daha iyisini yapabilir misiniz? Elbette. Resmi yönergelerden vazgeçin ve çocuğunuzun evde kendi hızında çalışmasına izin verin.

Sessiz çocukların bu dünyaya sunacakları çok şey vardır. Aşırı canlı ortamlarda kendilerini her zaman rahat hissetmeyebilirler, ancak seslerini bulmayı ve kendilerini mutluluğa götüren bir yoldan gitmeyi öğrenebilirler.

Kaynakça
https://www.everydayfamily.com/slideshow/how-to-help-your-quiet-child-shine/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94