Neler Konuşulmalı: Otizmi Olan Gençler İçin Cevaplar

Neler Konuşulmalı: Otizmi Olan Gençler İçin Cevaplar

 

Başkalarıyla konuşmak, arkadaş edinmenin ve sahip olduğunuz arkadaşlığı devam ettirmenin bir yoludur. Ancak konuşmak, sadece ne söyleyeceğinizi bilmekten ibaret değildir. Aynı zamanda mutlu olduğunuzda gülümsemek gibi hissettikleriniz hakkında ipuçları vermek de önemlidir.

 

Biriyle takılmak istediniz ama nasıl soracağınızı bilmiyor musunuz? Ne söyleneceğini bilmek bazı insanlarda doğal olarak gelişir, ancak bazılarının yardıma ihtiyacı vardır. İşte insanlarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmek isteyen gençler için tavsiyeler.

Kendimi Nasıl Tanıtmam Gerekiyor?
Büyük sunumlara gerek yok. "Merhaba" deyin ve adınızı kullandığınızdan emin olun! Aynı zamanda "Tanıştığımıza memnun oldum" demek ve birisiyle ilk tanıştığınız zaman el sıkışmak isteyebilirsiniz.

İpucu gülümsemek, konuşan kişiye bakmak ve kişinin söyledikleriyle ilgilenmektir. Bunları yaptığınızda, başkalarının arkadaş canlısı olduğunuzu ve konuşmaya ilgi duyduğunuzu düşünmelerine yardımcı olur.

Bir Sohbete Başlamanın Birkaç Yolu:
 

 

  • Koridorda veya sınıfa girdiğinizde, "Merhaba, naber?" diyebilirsiniz.
  • Kafeteryada arkadaşça davranabilirsiniz ve "Merhaba, sana katılırsam sorun olur mu?" diyebilirsiniz. Ya da sadece merhaba deyin ve gruba katılın.
  • Bir şeyleri paylaşmayı teklif edebilirsiniz veya "Kitap çantanı beğendim" gibi bir iltifatlar edebilirsiniz.
  • Birisine "Burada oturmak ister misin?" diyerek size katılmasına davet edin. Bunu sınıfta veya grup etkinliğinde yapabilirsiniz.

 

Eğer yardımı olacağını düşünüyorsanız anne, baba ya da diğer güvenilir yetişkinlerle neler söyleyeceğinizi prova edebilirsiniz. Bu şekilde, bir dahaki sefere birisiyle konuşmak istediğinizde ne söyleyeceğinizi bileceksiniz.

Sohbeti Nasıl Devam Ettirmeliyim?
En sevdiğiniz şeyler hakkında konuşmayı nasıl seviyorsanız, başka insanlar da bunu aynı şekilde seviyorlar. Öyleyse birlikte olduğunuzda, başkalarına şu soruları sorun: "Eğlenmek için ne yaparsın?" veya "En sevdiğiniz program hangisi?". Soru sormak, arkadaşınızla ilgilendiğinizi gösterir.

Şimdi sohbeti sürdürün. Kişi size cevap verdiğinde ("Köpeğimle oynamayı severim" gibi), bu konuda yorum yapın. "Benim de köpeğim var!" veya "Köpeğinin adı ne?" gibi bir şey söyleyin.

Kafanızı sallayıp, diğer insanların söylediklerini bile tekrarlayabilirsiniz, " Demek köpeğinin adı Spot" gibi. Bu, diğer kişilerin söylediklerini dinlediğinizi ve anladığınızı bilmelerini sağlar. Sohbeti asıl sohbet yapan şeyde, sırayla konuşmaktır.
{!GALLERY}
Bir Konuşmayı Ne Zaman Sonlandırmalıyım?
Biriyle konuşurken, konuşmanın ne zaman biteceğini bilmek önemlidir. Bir kişi, bu altta ki davranışları sergilemeye başladıysa başka bir şey hakkında konuşmaya veya konuşmayı bitirmeye hazırdır:
 

 

  • Artık sizinle göz teması kurmuyorsa
  • Odanızı izliyorsa
  • Telefonunu kontrol ediyor veya başka bir şey yapıyorsa
  • Konuyu değiştiriyorsa

 

Bir arkadaşınızla mesajlaşmak veya çevrimiçi konuşmak istiyorsanız, birisinin konuşmayı ne zaman bitirmek istediğini söylemek biraz zordur. Bu durumda, söylediğiniz son iki şeyden sonra cevap alamazsanız, mesaj atmayı durdurmak iyi bir kuraldır.

Bazen bir kişi sizin işinizi kolaylaşırtırı ve “Gitmem gerek. Güle güle” der. Konuşmayı sonlandırmanız gerekirse, "Gitmek zorundayım", "Konuşmak güzeldi" veya yeni tanıştıysanız “Sizinle tanışmak güzeldi” diyebilirsiniz.

Başka Neleri Bilmeliyim?
Konuşurken neler yapacağınızı bilmek kadar neler yapmayacağınızı bilmek de önemlidir. Başkalarının kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak için:

Farklı konular hakkında konuşun: Hep aynı konu hakkında konuşmak için fazla zaman harcamayın, aksi halde karşı taraf sıkılabilir.

İkinizin de severek konuşacağınız konuları seçin: Uçaklarla ilgilenmediğiniz halde, uçakların nasıl yapıldığını anlatan birisinin konuşmasını dinlemekten daha kötü bir şey yoktur

Diğer kişinin konuşmasına izin verin: Diğer kişiye konuşma şansı verdiğinizden emin olun.

Fiziksel olarak karşı tarafa çok fazla yaklaşmayın: Konuştuğunuz kişiye çok fazla alan verin. Yani, en az bir kol uzağında durun.

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/teens/autism-conversation.html?WT.ac=t-ra

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94