Ev Eşyaları İle Bebeklere Yönelik Aktiviteler

Ev Eşyaları İle Bebeklere Yönelik Aktiviteler

 

Bebekler bazı reflekslerle doğarlar. Işık veya temas gibi şeylere doğal olarak belirli şekillerde tepki verirler. Örneğin, parmağınızı yenidoğanın eline koyarsanız, bebek muhtemelen onu kavrayacaktır. Bebeğin ağzına hafifçe dokunursanız, küçük çocuğunuz muhtemelen emme hareketi yapacaktır.

 

0-3 Ay:

 

Kendi Karıştırıcınızı Yapın – Makarna veya fasulye dolu bir su şişesi kullanabilirsiniz. Oyun sırasında, bebeği farklı yönlere bakmaya teşvik etmek için şişeyi bir yandan diğer tarafa sallayın. Bu oyun, bebeğin işitme duyusunu harekete geçirir ve boyun kaslarını geliştirir. Bebek büyüdükçe daha küçük plastik kaplar kullanabilirsiniz, böylece bebek sallanıp aynı zamanda kendisi de tutabilir.

 

El Yapımı Telefon – Bir elbise askısı, bebeğin telefonun kılıfı olabilir. Resimler veya kâğıtlarla renklendirebilirsiniz. Çocuğunuzun ilgisini çekmek için öğeler arasında zaman zaman geçiş yapabilirsiniz. Cep telefonu bebeğin ulaşabileceği bir yerde olmamalıdır.

 

 

4-6 Ay:

 

İçi Dolu Torba – Bir bebek bezi poşetine bazı kumaş parçalarını doldurun ve bebeğinizin onları çekmesine izin verin. Kumaşlar, bebeğin dokunma hissini ve görme duygusunu teşvik etmek için farklı dokulara ve renklere sahip olmalıdır.

 

Kaydırma Oyunları – Bebeğinizi eşarp gibi eşyaları kullanarak nesneleri kaydırmaya teşvik edin. Bebeğe nesneleri kavrama ve çekmeleri için parmaklarını kullanmalarını sağlayarak tırmıklama yapmasını sağlayın. Aynı zamanda diğer nesneye ulaşmayı teşvik etmek için de öğeleri farklı pozisyonlarda tutun.

 

 

7-9 Ay:

 

Elden Ele Aktarma – Bebeğinize büyük bir yemek kaşığı gibi ev eşyalarının bir elden diğerine nasıl aktarılacağını gösterin. Boş ellerini kaşığa doğru yönlendirerek bebeğe yardım edin. Daha fazla yardıma ihtiyaç duyarlarsa, parmaklarınızla bebeğinizin ellerini yavaşça kavrayın.

 

Doku Keşfi – Evinizde farklı dokulara sahip bazı nesneleri kullanın. Bunlar örgü şapka, büyük sünger veya pamuklu örtüler gibi nesneler olabilir. Birbirine çarptığında veya düştüğünde farklı sesler çıkaran öğeler de kullanabilirsiniz. Bu eşyalarla oynamak bebeğin dokunma hissini harekete geçirecek.

 

 

10-12 Ay:

 

Yastıkla Tırmanış – Bebeğiniz emeklediğinde, yastıkların ve minderlerin üstünden geçmesine izin verin. Egzersiz bebeğin göbeğini, kolunu ve bacak kaslarını geliştirir.

 

Ritim ve Müzik – Bebeğinize ritim ve müziğin nasıl yapıldığını göstermek için ev eşyalarını kullanabilirsiniz. Birkaç tencere veya tava ve bir tahta kaşık kullanmayı deneyin.

 

 

Sadece biraz hayal gücüyle, bu ev eşyalarının tümü bebeğin oynaması için eğlenceli oyuncaklar haline geliyor. Çocuğunuzun, farklı dönemlerdeki gelişimi için hangi tür etkinliklerin en iyi olabileceğini anlamalarına yardımcı olacak oyun aşamalarını öğrenin.

 

 

* Bebek için yapılan tüm bu faaliyetler yetişkin gözetiminde yapılmalıdır. Ebeveynler keskin, tehlikeli veya bebek için boğulma tehlikesi oluşturabilecek nesnelerin ortamda olmadığından emin olmalıdır

 

 

Kaynakça
https://pathways.org/blog/activities-for-baby-using-everyday-household-items/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94