Hareket, Koordinasyon ve Yenidoğan

Hareket, Koordinasyon ve Yenidoğan

 

Bebekler bazı reflekslerle doğarlar. Işık veya temas gibi şeylere doğal olarak belirli şekillerde tepki verirler. Örneğin, parmağınızı yenidoğanın eline koyarsanız, bebek muhtemelen onu kavrayacaktır. Bebeğin ağzına hafifçe dokunursanız, küçük çocuğunuz muhtemelen emme hareketi yapacaktır.

 

Bebeğim Nasıl Hareket Ediyor?

 

Bebekler genellikle doğumdan kısa bir süre sonra köklenme, emme, irkilme, kavrama ve tonik boyun reflekslerini gösterir. Bu refleksler, bebek gelişiminin normal bir parçası olan istemsiz hareketlerdir. Bu erken refleksler bebekler olgunlaştıkça ve genellikle 3-6 aylıkken yavaş yavaş kaybolurlar.

 

Köklenme ve emme refleksleri yenidoğanın beslenmesini sağlar. Köklenme refleksi, bebeğin ister meme ister biberon olsun, otomatik olarak bir besin kaynağı yönünde dönmesini sağlar. Yenidoğan bebeğinizin yanağınıa hafifçe dokunursanız, bu cevabı görebilirsiniz. Bebeğiniz dokunduğunuzun yanağın yönüne dönecek, ağzı açık ve emmeye hazır olacaktır. Bebeğin ağzına bir meme veya biberon yerleştirildiğinde de bebek refleks olarak emmeye başlacaktır.

 

 

Bir bebek ayrıca Moro refleksi olarak adlandırılan irkilme tepkisi ile doğar. Şaşırmış (örneğin, yüksek sesle) veya aniden hareket ettirilmiş bir bebek, kollarını ve bacaklarını açıp tekrar kıvrılarak cevap verebilir.

 

 

Bebeğiniz ayrıca avucunun içine parmağınızı yerleştirdiğinizde onu tutarak bir refleks gösterebilir. Yenidoğan ayağının tabanına dokunursanız, esner ve ayak parmakları kıvrılır.

 

 

Ayrıca bebekler tonik boyun refleksini veya eskrimci pozunu gösterirler. Burada, yenidoğanın başı bir tarafa çevrildiğinde ve bebek kolunu zıt bir şekilde büktüğünde vücudun o tarafındaki kolu otomatik olarak düz bir hale gelir.

 

 

Bebeğimi Nasıl Destekleyebilirim?

 

Bebeğiniz büyüdükçe, bu refleksler daha az fark edilir hale gelecek ve daha amaçlı hareketler gelişecektir.

 

Kolları ve bacakları germek ve hareket ettirmek için bebeğinize yer verin. Bebeğinizin, karın ve sırt kaslarını güçlendirmesi adına uyanık ve tetikte kalması için biraz zaman geçirmesine izin verin. Yüz üstü yattığı süre boyunca daima bebeğinizle birlikte kalın.

 

 

Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?

 

Bebeğinizin doktoru bu refleksleri bebeğinizin rutin fiziksel muayenelerinin bir parçası olarak kontrol eder, her iki tarafta da aynı olmalarına ve ne zaman kaybolduklarına dikkat eder.

 

Bebeğinizin hareketleriyle ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.

 

 

Kaynakça
https://kidshealth.org/en/parents/movenewborn.html?WT.ac=p-ra

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94