İşitme Kaybı Nedir?

İşitme Kaybı Nedir?

İşitmenin ne olduğunu biliyorsunuz ama işitme kaybı nedir? İşitme kaybı veya işitme bozukluğu (örneğin: bozulma), kulağın veya kulakların bir veya daha fazla parçası, kulaklardan gelen sinirler veya beynin işitmeyi kontrol eden kısmı ile ilgili bir sorun olduğunda meydana gelir. "Değer düşüklüğü", bir şeyin doğru şekilde ya da olması gerektiği gibi çalışmadığı anlamına gelir.

 

İşitme kaybı olan biri bazı sesler duyabilir veya hiç bir şey duymayabilir. İnsanlar ayrıca, işitme kaybı hakkında konuşurken sağır, sağırlık veya işitme güçlüğü kelimelerini kullanabilirler.

İşitme kaybı olan biri bazı sesler duyabilir veya hiç bir şey duymayabilir. İnsanlar ayrıca, işitme kaybı hakkında konuşurken sağır, sağırlık veya işitme güçlüğü kelimelerini kullanabilirler.

İşitme Nasıl Çalışır?

İşitme kaybının nasıl ve neden olduğunu anlamak, kulağın nasıl çalıştığını bilmek için yardımcı olur. Kulak üç farklı bölümden oluşur: dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Bu parçalar birlikte çalışır, böylece sesleri duyabilir ve işleyebilirsiniz. Dış kulak veya pinna (gördüğünüz kısım) ses dalgalarını alır ve dalgalar dış kulak kanalından geçer.
 

 

Ses dalgaları orta kulakta kulak zarına çarptığında kulak zarları titremeye başlar. Kulak zarı titreştiğinde, kulağınıza üç küçük kemik yerleştirir. Bu kemikler çekiç (veya malleus), örs (veya incus) ve üzengi (veya stapes) olarak adlandırılır. Sesin iç kulağa doğru yolculuğu boyunca ilerlemesine yardımcı olur.

Titreşimler daha sonra sıvı ile doldurulmuş ve yüzeylerinde binlerce küçük kıl bulunan hücrelerle kaplı olan kokleaya gider . İki tip tüy hücresi vardır: dış ve iç hücreler. Ses titreşimleri minik tüy hücrelerinin hareket etmesini sağlar. Dış tüy hücreleri ses bilgisini alır, yükseltir (yüksek sesle yapar) ve ayarlayın. İçteki tüy hücreleri, ses bilgisini işitme sinirinize gönderir ve ardından beyninize göndererek duymanızı sağlar.

İşitme kaybına ne sebep olur?

Bir kişinin kulağının doğru şekilde oluşmayan ve iyi çalışmadığı kısımlarıyla doğduğu için işitme kaybı olabilir. Aşağıdakiler de dahil, bir yaralanma veya hastalık nedeniyle daha sonra ortaya çıkabilir:

  • orta kulak sıvısı
  • menenjit gibi ciddi enfeksiyonlar
  • Kafa yaralanması
  • özellikle kulaklık veya kulak tıpaları aracılığıyla çok yüksek sesli müzik dinlemek
  • makine gibi yüksek seslere tekrar tekrar maruz kalma

Birçok çocukta kulak iltihabı da işitme kaybına neden olabilir. Bir kulak enfeksiyonundan kalıcı işitme kaybı olabilir ancak nadirdir.

Bir İşitme Kaybı için İşitme Testi Nasıl Yapılır?

Bir doktor bir bebeğin veya çocuğun işitme kaybının olabileceğini düşünüyorsa, doktor ebeveynlerin çocuğu bir işitme uzmanına götürmesini önerecektir. Odyolog işitme kaybına ilişkin sorunları test etmek ve yardım etmek için özel olarak eğitilmiş bir kişidir.

Pediatrik bir odyolog, bir çocuğun işitmesini farklı testler yaparak test eder. Bebekler için bile özel işitme testleri var! Belki, kulaklık taktığınızda ve her bir kulakta duyabildiğinizi göstermek için sol veya sağ elinizi kaldırmanız gerektiğinde bir işitme testi yaptırdınız.

Bir odyolog çocuğun işitme kaybının olduğunu tespit ederse, tedavi önerecek ve ailenin özel bir ekiple çalışmasını önerecektir. Bu ekip çocuğun öğrenip iletişim kurmasının en iyi yolunu bulmaya yardımcı olabilir.

İşitme Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi şekli işitme kaybının tipine, ne kadar şiddetli olduğuna ve çocuğun diğer gereksinimlerine bağlıdır. Yaygın tedaviler arasında, sesleri vurgulayan ve çocukların gürültülü ortamlarda daha iyi duymalarına yardımcı olan tıp, ameliyatlar, işitme cihazları veya diğer yardımcı dinleme cihazları bulunur. Erken tedavi ile çoğu çocuk tekrar normal şekilde duyabilir ve en önemlisi de konuşma ve dil geliştirebilir.

İşitme cihazları bir nevi minik amplifikatör gibidir. Sesleri daha yüksek hale getirmeye yardımcı olurlar ve çocukların duyduklarının daha net olması için sesleri toplayabilirler.İşitme cihazları kulak zarı ve orta kulaktan iç kulağa veya kokleaya yükseltilmiş sesleri (ses titreşimleriyle) iletir. Ses seviyesini otomatik olarak ayarlayabilen işitme cihazı teknolojisi mevcuttur.

İşitme cihazlarının yardımı ile bile kelimeleri duyamayan veya anlayamayan bazı çocuklar için, koklear implant adı verilen bir cihaz vardır. Bu işlem sırasında kokleaya konan çok küçük bir elektronik cihazdır. Kokleadaki hasarlı veya tahrip olmuş tüy hücrelerinin işini, sesleri doğrudan işitme sinirini uyaran elektrik sinyallerine dönüştürerek devralmaktadır.

Öğrenme ve İletişim

İşitme kaybı olan bir çocuk özel bir okula, normal bir okuldaki özel derslere veya normal bir sınıfın bir parçası olabilir. İşitme kaybının ne kadar ciddi olduğuna bağlı olarak, bazı çocuklar işitme ve konuşma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için odyologlarla veya konuşma dili patologlarıyla çalışabilir.

İşitme kaybı olan bazı kişilerin iletişim kurmak için bunun gibi özel teknikler kullanması gerekebilir:

• konuşulan kelimeleri anlamaya yardımcı olmak için bir kişinin dudaklarına, yüz ifadelerine ve jestlerine yakından bakmayı içeren konuşma okuma (dudak okuma olarak da bilinir)

• Sağır insanların konuşmadan iletişim kurmasını sağlayan, el hareketlerinin dili olan İşaret Dili . Unutmayın: Amerikan İşaret Dili (ASL), diğer ülkelerde kullanılan işaret dilinden, hatta İngiliz İşaret Dilinden bile farklıdır!

Peki ya telefonda konuşmak? Bir telekomünikasyon cihazı (ayrıca TDD olarak da bilinir) sayesinde, konuşma yerine bir konuşma yazılabilir. Mesajlar özel bir ekranda veya çıktıda görünür.

İşitme engelli birinin nasıl film izleyebileceğini veya TV izleyebileceğini merak edebilirsiniz. Altyazılı TV şovları ve filmler ekranın altında metin sağlar, böylece işitme kaybı olan kişiler eylemi takip etmek için birlikte okuyabilir. Teknoloji her zaman değişiyor ve muhtemelen işitme engelli çocukların, ailelerinin ve arkadaşlarının yardımı için daha yeni ve daha iyi araçlar göreceksiniz.

Böylece işitme engelli çocuklar okula gidebilir, telefonda konuşabilir ve film izleyebilir. Bu, tıpkı normal işiten bir çocuğun hayatı gibi.

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94