Ayna Nöronlar, Taklit ve Dil Gelişimi

Ayna Nöronlar, Taklit ve Dil Gelişimi

Çocuğunuz Büyük Duygular Yaşadığında Ona Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Ayna nöronlar, bilindiği kadarıyla, diğer insanların eylemlerinin kodlanması ve anlaşılması işlevi için gelişmiş beyin hücreleridir.

 

İnsanların başkalarının eylemlerini anlamalarına, onları taklit ederek yeni beceriler öğrenmelerine ve Zihin Kuramına (zihinsel durumları ve duyguları başkalarına aktarma becerisine) katkıda bulunmalarına izin verir. Tüm bu beceriler, bilişsel gelişimin yüksek derecede inanılmaz önemli parçalarıdır.

 

 

Ancak bu, bebeğimin dil gelişimi ile nasıl ilgilidir?

 

Bebekler bizi ağızlarımızla sesler çıkarırken ve duygularımızı ifade ederken gördüklerinde, kendilerinin ayna nöronları uyarılır. Ayna nöronların uyarımı ile beyinde “Evet! Bunu daha önce gördüm! Onu bende yapabilirim!" mesajı oluşur.

 

Bu beyin hücreleri, ön kortekste bulunur ve bebeğinizin dili öğreniminde önemli bir rol oynar. Ayna nöronlar, bir eylemin başkaları tarafından sergilendiğini gördüğümüzde ve aynı işlemi biz de tekrarlarken aktif hale gelir.

 

 

Ayna nöronlar bize, gördüğümüz eylemleri taklit etme dürtüsünü sağlar. Birinin esnemesini izlerken, sizin de esnediğinizi düşünün. Bu durum ayna nöronlarla ilgili olabilir.

 

 

Yeni doğan bebekler sadece o anda başkalarının ne yaptığını taklit etmekle kalmaz, aynı zamanda daha önce taklit edilen hareketleri de yapmaya başlarlar. Minik bebeklerimizin beyinleri, bizi taklit edebilmek için sayısız bağlantıdan oluşur.

 

 

Ve bebekler kimi izliyor ve taklit ediyorlar? Ebeveynlerini taklit ediyorlar.

 

 

Bu durum, yaptığımızın, söylediklerimizin ve bebeklerimizle nasıl etkileşime girdiğimizin önemini anlamamıza yardımcı olur. Bebeklerimizin hareketlerimizi taklit edip onlardan ders almaları için iyi örnekler vermemiz çok önemlidir.

 

 

Yaptıklarımız, söylediklerimiz ve etkileşime girme şeklimiz bebeğimizin dil ve konuşma gelişimi için çok önemlidir.

 

 

Kaynakça
https://talkthetalkcourse.com/mirror-neurons/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94