0 – 3 Yaş Arası Çocuklarda Dil ve Konuşma Gelişimini Desteklemek İçin 3 Yöntem

0 – 3 Yaş Arası Çocuklarda Dil ve Konuşma Gelişimini Desteklemek İçin 3 Yöntem

0-3 yaşları arası, dil ve konuşma becerilerini edinmek ve bunlara hâkim olmak için önemlidir. Bazı bebekler ve küçük çocuklar diğer akranlarından daha erken konuşmaya başlarlar. Küçük çocuğunuz için dil ve konuşma becerilerini teşvik etmek istiyorsanız, çocuklarda dil ve konuşma becerilerini desteklemeye yardımcı olacak kolay yönergeler için okumaya devam edin.

 

1. Basit Bir Dil Kullanın

  • Kısa cümleleri anlamak ve çocuğunuzun mesajın önemli parçalarını kapmasına izin vermek daha kolaydır.
  • Gününüzü anlatırken neler yaptığınızdan bahsedin. Bir çocuk kelimeye maruz kaldığı sırada nesneyi veya eylemi görebiliyor veya duyabiliyorsa bu yeni kelimeyi dağarcığına eklemesi daha kolay olacaktır.
  • Konuşurken canlandırmalar yapın; eğlenceli sesler kullanın ve ses tonunuzu ve ses şiddetinizi değiştirin. Bu, çocuğunuzun kullandığınız dile dikkatini çekecek ve benimsemesini sağlayacaktır.
  • Tekrar edin, tekrar edin, tekrar edin. Tekrar söyleyin. Farklı şekilde söyleyin. Çocuğunuz kelimeye ne kadar çok maruz kalırsa, o kadar iyi edinir.

 

 

2. Konuşurken Sıra Almayı Teşvik Edin

  • İlk yıllarda, çocuğunuzun çıkardığı ses denemelerinin ve erken dönemde görülen kelimeleri tekrarlamak, dilin değişmesini öğretmeye yardımcı olur. Çocuğunuz sizinle konuşmanın dikkatinizi çekeceğini ve istenen nesne veya eylemleri gerçekleştirmeye yardımcı olacağını anlamaya başlayacaktır.
  • Daha fazla dil fırsatını teşvik etmek için evet veya hayır soruları yerine açık uçlu sorular kullanın.
  • Çocuğunuzla iletişim kurarken yanıt bekleyin. Ona cevap vermesi için fazladan zaman ayırmanız gerekebilir. Bağımsızlığı teşvik etmek için çocuğunuz başkalarıyla iletişim kurarken onun yerine konuşmamaya çalışın.

 

3. Konuşma Dostu Ortamlar Yaratın

  • Çocuğunuzun iletişim dışı tepkiler vermesi yerine eşya veya eylem istemesini bekleyin. Çocuğunuzun susamaya başladığı zaman için annelik içgüdülerine sahip olabilirsiniz, ancak çocuğunuzun ihtiyacını fark etmesine ve harekete geçmesine izin vermek, dil ve konuşma gelişimini teşvik etmek için son derece motive edicidir.
  • Çocuğunuzun oyununa devam etmek için yardım istemesini gerektiren yapılandırılmış oyun aktiviteleri sağlayın.
  • Oyun grupları ve sınıflar çocukları dile maruz bırakmanın harika yoludur. Başkalarıyla oynamak genellikle çocukların iletişime ve etkileşime katılmaları için yeni bir dil inşa etmelerini gerektirir.

 

Kaynakça

Bu makalenin orijinali Kate Cannolly tarafından hazırlanmıştır.