1 ila 2 Yaşındaki Çocuklarda Konuşma ve İletişim Becerileri
Özellikle küçük çocuğunuzun ikinci doğum gününe yaklaştığı dönemde dil gelişimi gerçekten hızla ilerliyor. Bu çağdaki çocuklar kendilerine ne söylendiğini kavrayabilir, kelimeler ve jestlerle ne istediklerini ifade edebilirler. Yol tariflerini anlama yeteneklerinden sevinç duyarlar ve kendi yol tariflerini vermekte tereddüt etmezler.
Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar Nasıl İletişim Kurar?
Çoğu çocuk ilk sözlerini ilk doğum gününde söyler. Yürümeyi öğrenmekten korkan bir bebek konuşmakta zorlanabilir; bu durum sıradışı değildir ve endişe edilecek bir şey de değildir.
Bu yaştaki çocuklar tanınmayan düzinelerce kelime parçasını öğrenmiş olabilir. Duyduklarını tekrarlar veya birkaç kelimeyi jargonla karıştırırlar (cümle benzeri tonlamalar ile gevezelik ederler). Konuşmaya başladığında, konuşması muhtemelen hızlı bir şekilde ilerler ve yakındaki tanıdık bir şeyleri işaret eder, adını söyler ve tanıdık insanların, nesnelerin ve vücut parçalarının adlarını söyler.
2 yaşına kadar çoğu küçük çocuk 50 kelime ya da daha fazla kelime söyleyebilir, tek ve iki kelimelik cümleler kurabilir.
İlk sözlerini söylediklerinde, bundan önce kendilerine söylenenleri çoktan anladıkları kesin bir durumdur. Çocuğunuz basit emirlere cevap verebilmelidir ("Topu Anneye Yuvarla") ve tanıdık nesnelerin ve aile üyelerinin isimlerinin bilincinde olmalıdır.
Dil Gelişimini Nasıl Teşvik Edebilirim?
Küçük çocuğunuz söylediğiniz her şeyi dinliyor ve inanılmaz bir oranda saklıyor. "Bebek" kelimeleri kullanmak yerine, insanlar, yerler ve şeyler için doğru isimleri kullanın. Yavaş ve net konuşun ve basit tutun.
1 yaşındaki çocuğunuz hâlâ resimleri veya istediği bir şeyi işaret etme gibi hareketlerle iletişim kuruyor olabilir. Çocuklar eylemleri, taklit etmek, kendilerini ifade etmek ve oyun oynamak için kullandıklarından, bu hareketler bu yıl boyunca daha ayrıntılı hale gelecektir.
Hareketler, dil gelişiminin önemli bir parçasıdır. "İçecek ister misin?" gibi devamı olan bir yorum kullanarak jestlerle dil arasında bağlantı kurun. (Çocuğunuz buzdolabına işaret ettiğinde), cevabını bekleyin. Sonrasında "Ne istiyorsun? Süt mü? Tamam, biraz süt alalım" deyin. Bu tür davranışlar, çocukları yanıtlamaya ve konuşmalara katılmaya teşvik eder.
Çocuğunuz muhtemelen çok büyük bir pat gibi jest oyunlarından zevk alacak ve vücut parçaları, resimler veya nesneler ve tanıdık insanlar gibi şeyleri tanımlayacaktır: "Kulağın nerede?", "Bana topu göster" ve “Annen nerede?”.
Çocuğunuzun kelime hazinesi hızlı bir şekilde gelişir, ancak telaffuzunun hızlanmaya devam etmesi beklenmez. 2 yaşına gelince, çoğu çocuk sadece yarı sürede anlaşılabilir. Ancak cevaplarınızdaki doğru telaffuzları vurgulamayı unutmayın.
Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?
Çocukların çoğu, belirli yaş dönemlerinde aşağıdaki dil aşamalarını karşılamaktadır:
- 15-18 aylıkken birkaç kelime söylemek
- Tanıdık insanları, nesneleri ve bazı vücut bölgelerini 18 aydan itibaren işaret etmek
- 2 yaşına kadar 50 veya daha fazla kelime söylemek
- 2 yaşa kadar bir cümle oluşturmak için iki kelimeyi bir araya getirmek
- 2 yaşa kadar iki aşamalı komutları takip etmek
Çocuğunuzun dil gelişimi ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa, özellikle de çocuğunuz konuşmuyorsa veya duyma konusunda endişeleriniz bulunuyorsa, bunu doktorunuzla paylaşın,
Bazı ebeveynler yürümeye başlayan ancak konuşamayan çocukların otizmli olabileceğinden endişelenir. Otizmi olan çocuklarda konuşma veya iletişim ile ilgili diğer beceriler gecikmiş olabilir, ancak zayıf sosyal etkileşimler ve sınırlı ilgi alanları veya davranış kalıplarının da bozukluğun diğer belirleyici özelliklerinden olduğu unutulmamalıdır.
Çocuğunuzun gelişimi hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, mutlaka doktor ya da sağlık uzmanı ile konuşun.
Kaynakça
https://kidshealth.org/en/parents/c12yr.html?WT.ac=ctg
Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94