6-12 Aylık Bebekler İçin 11 Eğlenceli Aktivite
Bebeğiniz, yaşamının ilk yılında yolun henüz yarısını tamamlamış olabilir, ancak ilk doğum günü gelmeden önce fiziksel, zihinsel ve sosyal ve duygusal değişiklikleri çok fazla yaşayacaktır. Sadece etrafındaki dünyayla daha fazla ilgilenmekle kalmıyor, aynı zamanda sürünüyor, geziyor veya dünyasının içinde dolaşıyor. Yürümeye başlayan bir çocuğun ilerlemesini durduramazsınız bu yüzden biraz ilgi ile bir sonraki aşamaya ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Nova Southeastern Üniversitesi Mailman Segal İnsan Gelişimi Merkezi dekanı ve Let’s Play and Learn Together’ın yazarı Roni Cohen Leiderman, "Bebeklerimizle oynamak ve bağlantı kurmak onların beyin gelişimini hızlandırıyor. Sevgimiz, dikkatimiz, zamanımız ve bebeğimizle temasımız gelişimsel aktivitelerin en önemli parçalarıdır. Ebeveyn-çocuk etkileşimi ile her şeyin altı çizilmiştir." diyor.
Bebeğinizin büyümesini teşvik etmenin en iyi yollarını mı merak ediyorsunuz? Dr. Leiderman ve diğer iki uzman size basit ama güçlü olan ve gelişimi artıran bu aktiviteleri sağlamaktadır.
1. Nerede?
Gerekli malzemeler: Küçük oyuncaklar veya kitaplar, battaniye
Yapılması gerekenler: Nesnenin bir kısmını göstererek bir battaniyenin altına yerleştirin. Sonra bebeğinize "Nerede?" diye sorun ve onu aramaya teşvik edin. Kaliforniya Üniversitesi Irvine Tıp Fakültesi çocuk ve ergen psikoloğu Robert Myers, “Bebekler genellikle onu alıp battaniyenin altına koyacaklar. Sizin bebeğiniz başlangıçta yapamazsa nesneyi battaniyeden çıkarıp tekrar koyabilirsiniz."
Eklemeler: Bebeğiniz kısmen gizli bir nesneyi bulma konusunda uzmanlaştıktan sonra, nesneyi tamamen battaniyenin altında saklamaya devam edin.
Öğrenilen beceriler: İnce motor beceriler, nesne kalıcılığı
2. Dizme
Gerekli malzemeler: Plastik kaplar
Yapılması gerekenler: Sırayla kapları dizin. Aynı zamanda her ikiniz de aynı anda bardak dizebileceğiniz bir yarış yapabilirsiniz.
Öğrenilen beceriler: Sebep-sonuç anlama, ince motor becerileri
3. Bulmaca
Gerekli malzemeler: Yapboz
Yapılması gerekenler: “Bebeğiniz ilk doğum gününde büyük tahta bulmacalara hazır olacak.” diyor Dr. Myers. Ayrıca renkli şekillere veya resimlere sahip olan yapbozları öneriyor. “Onlara önce nasıl yapıldığını gösterin ve söyleyin – ellerini yönlendirmeniz gerekebilir. Başarılı olduklarında da alkışlayın ve övgü verin.” diyor. "
Öğrenilen beceriler: Problem çözme, ince motor becerileri, görsel beceriler
4. Okuma
Gerekli malzemeler: Resimli kitaplar
Yapılması gerekenler: Düzenli olarak bebeğinize kitap okuyun, okurken resimlere işaret edin ve farklı karakterler için sesinizi değiştirerek hikâyeyi ilginç hale getirin. Çocuğunuzu hikâyeye gülmeye veya şaşkınlık içinde davranmaya, resimlere dokunmaya ve sayfaları çevirmeye teşvik ederek aktiviteye katılmasını sağlayın.
Öğrenilen beceriler: Dil gelişimi, dinleme becerileri
5. Benimle Alkışla
Yapılması gerekenler: “Çocuğunuz yaklaşık 6 – 8 aylıkken, alkışlamayı öğrenecek, bu yüzden onu tekerlemeler ve ninniler söylemeye teşvik edin.” diyor Dr. Leiderman
6. Kafiye Zamanı
Yapılması gerekenler: Birbirleriyle kafiyeli olan gerçek veya uydurma kelimelerle şarkılar söyleyin. Kendinizi biraz aptal hissedebilirsiniz, ancak tüm bu aktiviteler, bebeğinizin dil gelişimini artırmak için önemli bir yoldur. Dr. Leiderman, “Tıpkı dokunmak gibi, bebeğinizle konuşmak da bedenleri ve zihinleri için yiyecek gibidir. Bir çocuğun dil gelişimde anlayışı, ifade edici dilinden çok önce başlar, bu yüzden onları dilde hazırlamak için mümkün olduğunca çok fırsat kullanmak istiyoruz.” diyor.
Öğrenilen beceriler: İşitsel ayrımı geliştirir
7. Şişe Çalkalama
Gerekli malzemeler: Boş şişe, pirinç veya makarna
Yapılması gerekenler: Şişeyi pirinç veya makarna ile doldurun ve bebeğinizin kabı salladığında ve yuvarladığında neler olduğunu güvenle izleyebilmesi için kapağını iyice kapatın. “Bir şişe genellikle bu sesi çıkarmaz, şimdi yeni yeni şeyler duyuyorlar, bu da bir sürpriz unsuru getiriyor. Bu yaştaki bebekler de sebep ve sonuç hakkında çok şey öğreniyorlar.” diyor Dr. Leiderman.
Öğrenilen beceriler: İnce motor beceriler, işitsel ayrım, neden ve sonuç
8. Nesneyi Bulma
Gerekli malzemeler: Küçük nesneler ve opak plastik bardaklar
Yapılması gerekenler: Nesneyi bir bardağın altına saklayarak bebeğinizin bulmasını sağlayın. Bu basit etkinlik, önemli bir kavram olan nesne kalıcılığını güçlendirir.
Eklemeler: İki farklı renkli bardak kullanarak, nesneyi bir bardağın altına koyun ve hangisinin saklandığını hatırlayıp hatırlamadığını görmek için hareket ettirin. İlk bardağın altındaki nesneyi bulduktan sonra, ona nesneyi şimdi ikinci bardağın altına koyduğunuzu gösterin ve nesnenin taşındığını hatırlayıp hatırlamadığını görün.
Öğrenilen beceriler: Dikkat becerileri, bellek geliştirme, nesne kalıcılığı
9. Işık Gösterisi
Gerekli malzemeler: Renkli plastik kaplar, mini fenerler
Yapılması gerekenler: Mini fenerleri açın ve boş şişlerin içine koyun. Bebeğinizi karanlık bir odada karın üstü yerleştirin ve önündeki zemindeki renkli ışıklı şişeleri keşfetmesine izin verin.
Eklemeler: Bir el fenerini açın ve ışığı karanlık bir duvara tutarak ve önüne nesneler koyarak yavaşça hareket ettirin. Nesneleri ışığın önünde tutun ve çocuğunuzla gördükleri şey hakkında konuşun."
Öğrenilen beceriler: Görsel uyarılma, göz hareketi becerileri, sürekli dikkat, sosyalleşme, bağ, vücut hareketi
10. Parmak Boyama
Gerekli malzemeler: Yıkanabilir parmak boyası, çanta, bant
Yapılması gerekenler: Yıkanabilir parmak boyasının birkaç koyu rengini küçük sıkma çantasının içine sıkın ve sıkıca kapatın. Ekstra güvenlik için koli bandıyla da bantlayabilirsiniz. Torbanın içini boyamak için boyayı etrafına sürün, ardından karın üstü yatmış bebeğinizin önüne zemine yerleştirin. Elini veya parmağını kullanarak çantanın dışına nasıl işaret yapacağını gösterin. Coley, "Çocuğunuzun yaptığı resimleri korumak için çantadan kenarları kesin, resmin üstünü soyun ve kurumaya bırakın." diyor.
Eklemeler: Bu aktiviteyi yüksek sandalyede deneyin.
Öğrenilen beceriler: Duyusal gelişim, ince motor becerileri, neden ve sonucu anlama, erken yazma becerileri
11. Konteyner Oyunu
Gerekli malzemeler: Küçük oyuncaklar, büyük kutu
Yapılması gerekenler: Büyük bir kutunun içine birkaç oyuncak yerleştirin. Kabı bebeğinize verin, muhtemelen onu tekrar tekrar döndürecek ve bazı oyuncakların içinden çıkmasına neden olacaktır. "Nihayetinde, bebeğiniz kutunun içinde bir şeylerin hareket ettiğini ve oyuncakların düştüğünü anlayacak, bu yüzden sallamaya, vurmaya ve kutunun içine ulaşmaya başlayacak," diyor Coley. Çocuğunuz kendi başına nasıl yapacağını anlayana kadar kabı periyodik olarak yeniden doldurun.
Eklemeler: Eşyaları kutuya koymada iyi olduğunda, dar ağızlı bir kap ve dikdörtgen bloklar, mandallar ve plastik kaşıklar gibi daha uzun oyuncaklar seçerek aktiviteyi uzatabilirsiniz. Bebeğiniz deneme yanılma yoluyla nesneleri kaplara sığdırmak için çevirmesi gerektiğini öğrenecek.
Öğrenilen beceriler: Nesne işleme ve yönlendirme becerileri
Kaynakça: https://www.parents.com/baby/development/growth/11-fun-activities-for-babies-6-to-12-months/