Ağız Sıvısı Akan Çocuklar ve Net Olmayan Konuşma
Çevrenizde yiyecekleri dağıtarak yiyen, sürekli sallanan, konuşmaları açık ve net olmayan veya konuşmaları yakın aile dışındaki insanlar tarafından anlaşılmayan çocuklar var mı?
Ağız kaslarını (oral-motor becerileri) taşıma ve kullanma zorluğu bu soruya en iyi cevap olacaktır. Ağız kaslarını (dudak / dil / damak) hareket ettirme, koordinasyon ve konuşmayı üretmek için nefes alma özelliği, üretilen konuşmanın netliğini etkiler ve bazı durumlarda çocuğun ağız sıvısı akabilir.
Bir çocuğun sesleri doğru söylemeyi öğrenmesi, gelecekteki eğitiminin yanı sıra sosyal etkileşimi de etkileyebilir. Sesleri net biçimde üretemeyen çocuklar başkaları tarafından kolayca anlaşılmayabilir ve dikkat çekme olasılıkları da yüksektir. Özensiz konuşmadan (zayıf konuşma) dolayı, çocuklar kelimeleri söyledikleri gibi yazabilirler ve heceleme becerileri de etkilenebilir. Eğer bir çocuk /r/ sesini söylemekte zorluk çekiyorsa, ‘kırmızı’ kelimesini çok farklı bir kelime yaratan [kıymızı] olarak yazabilir. Tüm çocuklar öğrenme sürecinde bazı hatalardan (seslerin yanlış üretimi) geçeceklerdir. Ancak bu hatalar belli yaşlarda yok olmalıdır. Çocukların konuşmaları, genellikle 3-4 yaş arasındayken çoğu dinleyici tarafından kolayca anlaşılmalıdır. Ancak bazı çocuklar konuşma ve yeme konusunda iyi ağız kontrolünü sağlamak konusunda zorlukları aşmak için ekstra yardıma ihtiyaç duyarlar. İşte yardımcı olmaya başlamanız için bazı fikirler.
Çocuğumun oral-motor becerilerini geliştirmek için neler yapabilirim?
Dil becerilerini geliştirmek için aktiviteler
Bu aktivitelerde dil çalışmalıdır. Çocuğunuz kafasını yavaşça tutmanız gerekebilir, böylece başlarını çevirmezler, dillerini hareket ettirirler.
- Dil ucunu kullanarak yalama aktivitesi yapın.
- Bir lolipopu veya buz küpünü çocuğunuzun önünde uygun bir mesafede tutun ve yalamak için dillerini dışarı doğru çıkarmalarını isteyin.
- Çocuğunuz dilini aynaya yapıştırırken kendine bakmasını isteyin.
- Dili, ağzın içinde ve dışında bir taraftan diğer tarafa hareket ettirin.
Dilini ağzın içinde hareket ettirmek için çocuğunuzun dilini kullanarak yanaklarını dışarı doğru itmesini teşvik edin.
Dilin bir yandan ağzın dışına doğru hareket ettirilmesi, çocuğunuzun dilini ağzının bir köşesine yerleştirmesini ve ardından diğer köşeye yerleştirmesini destekler.
- Çocuğunuzun yanağının üzerine, dudaklarının hemen yanına, burnunun altına veya alt dudağının altına, çenesinin üstüne reçel, krema vb. gibi besinler sürün ve dilini kullanmasını isteyerek yalamasını sağlayın.
- Dilinizi burnunuza değdirmeye çalışın.
- Kıvamı olan bir yiyeceği (örneğin reçel), bir kaba koyun ve yalamaya çalışın.
Dudak becerilerini geliştirmek için aktiviteler
- Ayna karşısında dudakları öpme pozisyonuna sokmaya çalışın. Uzatılmış bir /e/ pozisyonundan yuvarlatılmış bir /o/ pozisyonuna geçmeyi deneyin. Bunu birkaç kez tekrarlayın.
- Bir pipetle bardak içinde suya üfleyerek kabarcıklar çıkarın.
- Pipet ve yumuşak toplar kullanarak, pipetlerle topları sabit tutup bardağa sokmaya çalışın.
- Islık çalın, partilerde üflenen oyuncağı kullanın. Çocuğunuzun bu aletleri dişleriyle değil dudaklarıyla tuttuğundan emin olun.
Ses üretiminde dil ve dudak becerilerini geliştirmek için aktiviteler
- /o/ ve /e/ seslerinin üretimini yaparken sırayla bir dudak konumundan diğerine geçmeyi deneyin.
- Aynı sesi önce beş kez yavaşça ve sonra mümkünse daha hızlı bir şekilde söylemeyi deneyin (Örneğin, pppppp, ttttt, kkkkk).
- Üretimleri için dudakların kullanıldığı sesleri birlikte üretmeyi deneyin ve sonra dili kullanın (örneğin, p – t – k, p – t – k, p – t – k). Çocuğunuzun kendi başına 4 veya 5 tekrar yapıp yapamayacağını gözlemleyin.
- Evinizde merdiven varsa, basamak taşlarının üzerine bir ses veya ses dizisi yerleştirin. Çocuğunuzdan, her bir taşa basarken doğru sesi çıkarmasını isteyin.
Kaynakça
https://childdevelopment.com.au/blog/speech/dribbly-kids-unclear-speech/
Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94