Agorafobi ve Evden Çıkma Korkusu Arasındaki Bağlantı

Agorafobi ve Evden Çıkma Korkusu Arasındaki Bağlantı

Genellikle "evden çıkma korkusu" şeklinde yanlış tanımlanan agorafobi, aslında kaçmanın güç veya potansiyel olarak utanç verici olduğu veya yardımın hemen bulunmadığı belirli durumlarda bulunma endişesini kapsayan bir hastalıktır. Daha spesifik olarak, bu tür durumlarda panik atak geçirme korkusuna odaklanılır.

Teşhis

Agorafobi kaçmanın zor veya utanç verici olabileceği veya beklenmedik bir panik atak durumunda yardımın bulunamayacağı yerlerde veya durumlarda bulunma korkusudur. Kendi başına ortaya çıkabilen bir anksiyete bozukluğu olmasına rağmen, genellikle panik bozukluğunun bir komplikasyonudur.

Çoğu insan agorafobinin sadece açık alan korkusu olduğunu varsaysa da, aslında daha karmaşık bir durumdur. Gerçekte, agorafobili bir kişi, bildiği veya güvenli olduğunu düşündüğü ortamları terk etmekten korkar. Neyin "güvenli" ve "güvensiz" olduğu kişiye göre değişir, ancak agorafobili kişilerin genellikle "güvensiz" olarak gördükleri bazı durumlar şunlardır:

  • Evin dışında yalnız olmak
  • Kalabalığın içinde olmak veya bir sırada ayakta durmak
  • Köprüde olmak
  • Otobüs, tren veya otomobil ile seyahat etmek

Agorafobi ile ilişkili korku o kadar yoğundur ki, bir kişi bu durumlardan kaçınmak için genellikle çok çaba sarf eder. Bu kaçınma davranışları zamanla büyüyerek kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabilir.

En uç durumlarda, agorafobi kişinin evini tamamen terk etme korkusuna dönüşebilir. Kişinin evi “güvenli bölgesi” olur ve günler, aylar ve hatta yıllarca evini terk etmekten kaçınabilir.

Başa Çıkma

Profesyonel tedavinin yerini tutmasa da, başka türlü yardım alamayacak olanlar için kendi kendine yardım iyi bir başlangıç noktasıdır. Aşağıda özetlenen agorafobi için kendi kendine yardım stratejileri, semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olmak için evde kullanılabilir.

Rahatlama Teknikleri Öğrenin

Rahatlama yöntemlerini öğrenip uygulayarak, kaygı seviyenizi ve panik ataklarınızın sıklığını daha azına indirebilirsiniz. Hatta yapım aşamasında bir saldırıyı etkisiz hale getirebilirsiniz.

Bazı popüler gevşeme stratejileri arasında derin nefes egzersizleri, aşamalı kas gevşetme, yoga, farkındalık meditasyonu ve görselleştirme yer alır. Bu becerilerin öğrenilmesi genellikle kolaydır ve kaygıyı etkili bir şekilde azaltmak için kısa süreler için uygulanabilir.

Stresi Kontrol Altına Alın

Stres ve kaygı el ele gidiyor gibi görünüyor – birini artırın, diğeri yakında gelecektir. Gevşeme teknikleri, o andaki stres ve kaygıyı yönetmenize yardımcı olabilir ve stres faktörlerinizle doğrudan başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Hayatınızda en çok strese neden olan şeyleri belirleyin, böylece onları ortadan kaldırmak için bir plan oluşturabilirsiniz.

Sistematik Duyarsızlaştırma Pratiği Yapın

Sistematik duyarsızlaştırmanın amacı, sıkıntınıza neden olan tetikleyicilere karşı kademeli olarak duyarsızlaşmaktır. Süreç genellikle kendinizi giderek daha fazla kaygı uyandıran durumlarda hayal etmekle ve kaygı duygularınızla mücadele etmek için gevşeme tekniklerini kullanmakla başlar.

Hayal gücünüzdeki kaygınızı başarılı bir şekilde yönettikten sonra, rahatlama tekniklerinizi gerçek hayattaki durumlarda kullanabilirsiniz. Bu teknik, çeşitli kendi kendine yardım kaynakları ve uygulamaları aracılığıyla öğrenilebilir, ancak duyarsızlaştırmayı profesyonel bir terapistin rehberliğinde öğrenmek daha yararlı olabilir.

Aşırı anksiyete veya agorafobi semptomları yaşıyorsanız, bir akıl sağlığı uzmanından yardım istemek için çok uzun süre beklemeyin. Bunu kendi başınıza çözebileceğinizi düşünmek cazip gelse de, çoğu zaman insanlar agorafobiyi başarılı bir şekilde yönetmek için terapi veya ilaç şeklinde ek desteğe ihtiyaç duyar.

Kaynakça

Bu makale Sheryl Ankrom tarafından yazılmıştır. Makalenin orijinal versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.