Akıcı Konuşmayı Teşvik Etmek İçin Evde Uygulanabilecek Stratejiler

Akıcı Konuşmayı Teşvik Etmek İçin Evde Uygulanabilecek Stratejiler

Çocuğunuzun kekemeliğini ilk fark ettiğinizde, bu sizin için çok endişe verici olabilir. Daha da mı artacak? Dil ve konuşma değerlendirmesi mi alması gerekiyor? Neden oluyor? İlk olarak, küçük çocuklarda kekemeliğin tipik özelliklerine bakalım

Tipik
 

Dil gelişimi sırasında, küçük çocuklar bazen heceleri veya kelimeleri bir ya da iki kez tekrarlarlar. Örneğin, “Ben, ben oynamak istiyorum.”

Çocuklar konuşurken tereddüt edebilirler ve ‘ee’, ‘şey’ gibi boşluk doldurucuları kullanabilirler.

Kekemeliğin görüldüğü anlar değişebilir. Çocuğunuz bir hafta kekeleyebilir ve sonra tamamen kaybolabilir. Bu, çocuğunuzun dili farklı şekillerde kullanmayı öğrendiğinin bir göstergesidir.

Atipik
 

Heceler, kelimeler veya sesler bir veya iki kereden fazla tekrarlanır. Örneğin, “Ben, ben, ben, oynamak istiyorum.” veya “o-o-o-oynamak istiyorum.”.

Çocuğunuz boşluk doldurucuları çok sık kullanmaya başlar. Örneğin, “Iı, ee, şey, oynamak istiyorum.”

Çocuğunuzun yüz kaslarında ve / veya boynunda gerginlik hissedebilirsiniz.

Çocuğunuz üretim sırasına bloklar yaşayabilir. Bu, çocuğunuz bir şeyler söylemeye çalıştığında görülür ve birkaç saniye boyunca hava akışı veya ses üretimi görülmez.

Çocuğunuzda bulunan kekemeliğin tipik veya atipik olduğunu düşünün, evde akıcı konuşmayı teşvik etmek için kullanabileceğiniz birkaç strateji vardır:

1. Günde 2-3 yapılandırılmış zamanlarda sağlıklı konuşma becerilerini modelleyin, pekiştirin ve övün. Sağlıklı konuşma becerileri şunları içerir:
 

  • Dil formülasyonunda gereken süreyi artırmak için “düşünme zamanını” teşvik etmek
  • Kolay ve rahat konuşmayı modellemek için normal ile yavaş normal hızda konuşmak. Kolay, rahat konuşma: Kelimelerde uzun sesli harfler, kelimeler arasındaki yumuşak geçişler ve cümleler arasında bekleme

2. İletişim hızını azaltmak için konuşma miktarını azaltın ve çocuğunuzun söylemek istediklerini formüle etmek için zaman ayırmasına izin verin.

3. Çocuğunuza sorular sormamaya çalışın. Bunun yerine, ne yaptığını yorumlayın.

4. Akıcılığın bozulduğu anlarında:
 

  • Çocuğunuzun düşüncelerini / fikrini bitirmesine izin verin.
  • Düşünce / fikrini kolay, rahat bir konuşma dili kullanarak ona yeniden aktarın.

5. Çocuğunuzun iletişim girişimlerini överek iletişimi güçlendirin.

6. Konuşma akıcılığı hakkında yorum yapmaktan kaçının. Bunun yerine, daha akıcı konuşma ve sağlıklı iletişim yollarını modelleyin. İyi giden şeyleri güçlendirin.

Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/specialties-and-services/speech-language-pathology/stuttering-help-child-home/