Akıcı ve Anlaşılır Bir Konuşma için 10 Basit Adım

Akıcı ve Anlaşılır Bir Konuşma için 10 Basit Adım

Anlaşılır Konuşma, Akıcılık olarak da adlandırılır, ancak bu tam olarak ne anlama geliyor? Konuşma Terapisinde kullanılan, seslerin, hecelerin, kelimelerin ve cümlelerin bir araya getirildiğinde pürüzsüz veya akıcı olması anlamına gelen bir terimdir. Birçok akıcılık türü olsa da örneğin; yabancı dil konuşma, akıcı okuma gibi. Konuşma akıcılığı kısaca, sorunsuz ve kolay konuşma yeteneği anlamına gelir. Konuşma akıcılığı bozuklukları kekeleme, hatta mırıldanma gibi durumlardır. Akıcılık sadece konuşmayı yeni öğrenen çocuklar için bir sorun olmakla birlikte, bir yetişkinin ne kadar iyi konuşacağını belirlemede de bir faktör olabilir. Bir şeyi açıklamaya çalışırken zorlanıyor musunuz? Başkalarının önünde konuşmanız gerektiğinde gergin misiniz? Eğer öyleyse, rahatlamanız gerekiyor! İzleyebileceğiniz basit adımlar var; ayrıca bu adımları konuşmayı sorunsuz bir şekilde sürdürebilmesi için çocuğunuz da izleyebilir. Konuşma akıcılığını arttırmak için bu basit adımları izleyin.

 İşte Anlaşılır Konuşma için 10 Basit Adım

  1. İyi bir rol modeli olun: Akıcılığını geliştirmeye çalışan kişi çocuğunuzsa bu özellikle önemlidir. Çocuğunuzda görmek istediğiniz konuşma şeklini modelleyin.
  2. Yavaş konuşun:Konuşmak için acele etmeyin; aceleci olduğunuzda bir şey yapmak daha zor olur.
  3. Nefes alın:Kolayca ve doğal olarak nefes alın, böylece konuştuğunuzda nefessiz kalmazsınız.
  4. Yavaş yavaş başla: Konuşmaya ne kadar yavaş başlarsanız, vokal kordlarınız o kadar rahat olur. Güven kazandıkça hızlanabilirsiniz.
  5. Toplum içinde konuşma pratiği yapın: Başkalarının önünde ne kadar fazla konuşursanız, konuşmanız o kadar kolay ve akıcı hale gelecektir.
  6. Gözlerinizi ve kulaklarınızı açık tutun:Etrafınızdaki kişilerin nasıl konuştuklarının farkında olun; bu durum konuşma akıcılığınızın iyi olup olmadığını ölçebilmeniz için size yardımcı olabilir ve bu konuda biraz çalışmanız gerekebilir. Konuşma kalıpları ve ritimlerdeki farklılıkları dinleyin.
  7. Ünsüzler: /t/ ve /b/ gibi bazı ünsüzleri ifade etmeyi bırakın ve seslerinizi net bir şekilde ayırt edin.
  8. Pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın. Evet, bunlar eski sözler ama haklı çıkıyorlar! Pratik yapmak, akıcılığınızı mükemmel veya en azından daha iyi bir hale getirecektir.
  9. Şarkı söyleyin! Hayır, kimsenin önünde şarkı söylemek zorunda değilsiniz; bunu duşta yapabilirsiniz. Şarkı söylemek doğru ses kullanımına yardımcı olur; bu sayede konuşmanızın havasını, nefesini, artikülasyonunu ve hızını kullanmayı öğrenebilirsiniz.
  10. Kendinize veya çocuğunuza karşı sabırlı olun. Bir günde akıcı ve kolay konuşmayı bekleyemezsiniz. Zaman kısıtlaması olmadan denemek ve geliştirmek için kendinize veya çocuğunuza fırsat verin.

Konuşma akıcılığınızı veya çocuğunuzun akıcılığını arttırmanın en iyi yolu, her gün birkaç kere pratik yapmak için buna zaman ayırmaktır. Kendinize güvenin! Sizi tetikleyen belirli kelimeler varsa, onları doğru seslendirene kadar sadece bu kelimere çalışın. Pratik ve sabırla, sizin veya çocuğunuzun konuşma akıcılığı, ipek kadar yumuşak olacaktır.

 

Kaynakçahttps://www.speechbuddy.com/blog/speech-therapy-techniques/10-simple-steps-for-smooth-speech-fluency/