Alıcı Dil Gecikmesi İçin Kılavuz
Alıcı dil, sözlü ve sözsüz (yazılı, jest) dili anlama yeteneğidir. Alıcı dil, talimatları takip etme, jestleri anlama, kelime ve temel kavramları belirleme ve soruları cevaplama gibi becerileri içerir. Çocuğunuzun alıcı dil becerilerinin gelişimsel olarak uygun olup olmadığını merak mı ediyorsunuz? Alıcı dil gecikmeleriyle ilgili kılavuz için okumaya devam edin.
Yaş ve Gelişimsel Noktalar
- 0-3 ay: Tanıdık sese döner, sese yanıt olarak gülümser.
- 4-6 ay: Sesin kaynağını arar, ‘hayır’a yanıt verir, müzik ve oyuncaklara ilgi gösterir.
- 7-12 ay: İsmine cevap verir, isteklere cevap vermeye başlar, yaklaşık 3-50 kelimeyi anlar.
- 1-2 yaş: Basit komutları izler, ismi söylendiğinde kitaplardaki resimleri işaret eder, birkaç vücut parçasını gösterir.
- 2-3 yaş: 2 adımlı komutları anlar.
- 3-4 yaş: Basit ‘ne’, ‘kim’, ‘nerede’ sorularını anlar.
- 4-5 yaş: Hikâyeler hakkındaki basit soruları yanıtlar
Alıcı dille ilgili zorlukların birçok nedeni vardır. Bazıları şunları içerir:
- Ek gelişimsel bozukluklar veya gecikmeler
- İşitme kaybı
- Dile maruz kalma eksikliği
- Zihinsel engel
- Bilinmeyen kaynaklar
Evde Alıcı Dil Gelişimini Teşvik Etmek İçin Bazı İpuçları
- Nesneleri Adlandırın: Kitap okuma ve yemek, banyo ve yatma vakti gibi günlük rutinler sırasında nesneleri adlandırın ve işaret edin. Kelimeleri modellemek çocuğun kelime dağarcığını artırmaya yardımcı olur.
- Dilinizi Basitleştirin: Basit kelimeler ve kısa kelime kombinasyonları kullanın. “Oh, arabanın gidişine bak!” demek yerine “Araba gidiyor!” deyin. “Daha fazla elma suyu ister misin?” sormak yerine “Daha fazla meyve suyu?” deyin. Bu, çocuğun mesajı anlamak için işlemesi gereken bilgi miktarını sınırlar.
- İpucu Verin: Çocukla iletişim kurarken çocuğa görsel ve / veya sesli ipuçları verin. Görsel bir ipucu resimli veya gerçek bir nesne olabilir. Harekete dair bir ipucu, bir nesneyi işaret etme, dönme ya da bir nesneye bakma olabilir. Bu ipuçları alıcı dilin geliştirilmesine yardımcı olur, çünkü sözlü dilden farklı bir şekilde işlenen ek bilgiler sağlar. Ayrıca çocuğun kelimelerle eşleştirmesine de yardımcı olur.
- Tarif Edin: Aşağıdaki talimatları eğlenceli hale getirerek pratik yapın. “Git babayı bul.”, “Yukarı zıpla.” ve “Ellerini çırp.” gibi talimatlar verin. Gerekirse çocuk için bir model olun.
- Anlamayı Kontrol Edin: Çocuğun yönü, soruları veya bilgiyi duyduğunu tekrarlayarak anladığından emin olun. Çocuğa daha az kelime ve basit, tanıdık bir dil kullanarak mesajın bir bölümünü tekrarlayın ve / veya yönergeyi yeniden söyleyin.
Kaynakça
Bu makale North Shore Pediatric Therapy tarafından yazılmıştır. Orjinal versiyonu buradan okuyabilirsiniz.