Anlaşılmayan Konuşma

Anlaşılmayan Konuşma

 

Son zamanlarda, merkezimize gelmiş olan 3 – 4 yaşındaki çocukların ebeveynlerinin temel kaygısı anlaşılmaz bir konuşma olmuştur. Sık sık, “Ne söylediğini anlayamıyorum.” diyerek, çocuklarının konuşmasının düzelmesi için bir şey yapılıp yapılamayacağını merak ediyorlar. Böyle durumlarda ebeveynlerden önce çocuklarının konuşma netliğini 0 ile 10 arasında derecelendirmeleri istenir, 0 “çok zayıf” konuşma netliği ve 10 ise “mükemmel” konuşma netliğinin temsilidir. Çoğu ebeveyn, çocuklarının konuşmalarını derecelendirme ölçeğinde 4 – 6 arasında derecelendirir. Daha sonra ebeveyne aşağıdaki bilgiler verilir:

 

3 yaşındaki bir çocuğun konuşması, en az % 80 anlaşılırlığa sahip olmalıdır. 4 yaşına kadar, konuşma % 100 anlaşılabilir olmalıdır. Konuşmasının anlaşılması zor olan çocuklar, dil ve konuşma terapisti tarafından değerlendirilmelidir. Dil ve konuşma değerlendirmelerinin, bir işitme değerlendirmesi yapıldıktan ve işitme değerlendirme sonuçları kontrol edildikten sonra yapılması planlanır.

 

Dil, Konuşma ve Yutma Bozuklukları Kliniği tarafından son birkaç aydır değerlendirilen çocukların birincil tanısı, “Fonolojik Süreç Bozukluğu” olmuştur. Bir çocuk çok fazla ses hatası yaptığında, buna fonolojik süreç bozukluğu denir. Ağzın arkasında üretilmesi gereken /k/ ve /g/ gibi sesleri, /t/ ve /d/ gibi ağız önündeki seslerle değiştirmek bu duruma bir örnektir.

 

Ses çıkartma kalıplarının yanı sıra, konuşma kuralları da vardır. Örneğin, konuşma kurallarından biri, bazı kelimelerin iki ünsüz harfle başlaması veya bitmesidir (tren ve vinç gibi). Bu seslerden birinin atılması, çocuğun konuşmasının anlaşılırlığını düşürecektir. Küçük çocukların konuşmayı öğrenmeleri için, seslerden birini sözcükten çıkarmaları ya da fonolojik hatalar yapmaları yaygın olsa da, bu durumun büyüdükçe böyle devam etmemesi ve düzelmesi beklenir (ASHA, 2012).

 

Kaynakça: https://www.speechclinichawaii.com/2018/12/23/unintelligible-speech/

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için:   +90 (216) 456 42 42 
                                                                                                          +90 (533) 165 60 94