
Araştırmalar Migren İçin Yeşil Işık Veriyor
Yapılan bir ön çalışmaya göre belirli bir dalga boyu ve parlaklığa sahip yeşil ışığa maruz kalmanın, migren sıklığını ve şiddetini ilaçlar kadar etkili olabileceğini söylüyor.
Migren Araştırma Vakfı’na göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların yaklaşık % 12’si migren yaşıyor.Durum, genellikle görme bozuklukları, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve sese ve ışığa aşırı duyarlılık gibi zayıflatıcı semptomlarla birlikte orta ila şiddetli baş ağrılarını içermektedir.
Etkilenen bireyler sıklıkla daha düşük bir yaşam kalitesine sahip olduklarını ve durumları nedeniyle işten izin alma ihtiyacı duyduklarını bildiriyorlar. Araştırmalar, opioidler (kimyasal madde) de dahil olmak üzere ağrı kesici ilaçları kullanma ve ağrı kesici ilaçlarının aşırı kullanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Bazı insanlar ilaçlardan yeterli ağrı kontrolü alamadıklarını veya aldıklarında hoş olmayan yan etkiler yaşadıklarını dile getiriyor. Bu tedavilerin yerini alacak veya tamamlayacak alternatif tedaviler bulmak bu nedenle önemli bir role sahiptir.
Bir olasılık ışık terapisidir. Tucson’daki Arizona Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki doktorlar tarafından yapılan önceki araştırmalar, yeşil ışığın sıçanlarda ağrı giderici etkileri olduğunu buldu.
Aynı ekip, umut verici sonuçlarla birlikte migren için önleyici bir tedavi olarak yeşil ışığın ilk klinik çalışmasını gerçekleştirdi.
Kolejde doçent olan ve Kronik Ağrı Tedavisi Kliniğinin direktörü olan baş yazar Dr. Mohab Ibrahim, “Bir doktor olarak bu gerçekten heyecan verici” diyor. "Şimdi, alet çantamda en zor nörolojik rahatsızlıklardan biri olan migreni tedavi etmek için başka bir araç var."
GÜNLÜK IŞIK SEANSI
Araştırmacılar, yedisi epizodik migren olmak üzere (ayda 14 güne tekabül eden baş ağrısı olarak tanımlanır), 22’si kronik migren (3 ay veya daha fazla ayda 15 veya daha fazla baş ağrısı günü) olmak üzere 29 kişiyi iyileştirdiler. Tüm katılımcılar mevcut tedavilerinden memnun değildi.
Başlangıçta, 10 hafta boyunca, katılımcılar evde beyaz bir LED (ışık yayan diyot) şeridi ile aydınlatılmış başka türlü karanlık bir odada günde 1-2 saat geçirdiler. Beyaz aydınlatma bir kontrol koşulu olarak hizmet etti.Herhangi bir ışık uygulaması olmaksızın 2 haftalık bir "arınma dönemi" takip edildi.
Son olarak, 10 hafta daha boyunca, 29 kişinin tümü, yaklaşık 525 nanometre dalga boyuna ve beyaz ışıkla aynı parlaklığa sahip yeşil ışık yayan bir LED şeritle günde 1-2 saat geçirdi.
Araştırmacılar, katılımcıları ışık tedavisi sırasında uyanık kalmaya ve kitap okumak, müzik dinlemek veya egzersiz yapmak gibi ek aydınlatma gerektirmeyen şeyler yapmaya teşvik etti.
Çalışma boyunca, her katılımcı yaşadıkları baş ağrısı sayısını ve şiddetini bildiren anketler doldurdu. Ayrıca çalışma, düşme ve uykuda kalma gibi yaşam kalitesi ile ilgili soruları da cevaplamışlardır.
ÖNEMLİ GELİŞMELER
Genel olarak, yeşil ışık tedavisi, baş ağrısı sıklığında, tedaviden önceki ayda ortalama 18.4 günden sonra ayda 7.4 güne (yaklaşık% 60 azalma) önemli bir düşüşle gözler önüne serildi.
Epizodik migrenliler arasında, aylık baş ağrısı günü sayısı ortalama 7,9’dan 2,4’e düştü. Kronik migrenli grupta ortalama rakam ayda 22.3’ten 9.4 güne düştü.
Araştırmacılar, bu gelişmelerin, migren için ilaç tedavilerinin klinik deneylerinin daha önce bildirdikleri araştırmalar ile karşılaştırılabilir olduğunu yazıyor.
İlginç bir şekilde, beyaz LED ışıkla tedaviden sonra, migren günlerinin toplam sayısında ortalama 18,2’den 16,5 güne küçük ama önemli bir azalma oldu.
Araştırmacılar bunu, muhtemelen yeşil ışık tedavisinden sonra gözlemledikleri gelişmeleri artıran bir plasebo etkisine bağladılar.
Çalışma öncesinde ve sırasında ekip katılımcılara hangi tür ışığın aktif tedavi ve hangisinin kontrol olduğunu söylemedi. Bunu söylemeyerek, katılımcıların etkinlik beklentilerinde bir önyargıdan kaçınmayı umdular.
Katılımcılar ayrıca baş ağrılarının ağrı yoğunluğunu sıfır ile 10 arasında bir ölçekte rapor ettiler; burada 10 en şiddetliydi. Genel olarak, ağrılarının yoğunluğu, yeşil ışık tedavisinden önceki ağrılara oranla 8’den sonra 3.2’ye düştü.
Yeşil ışık tedavisinden sonra, uyku kalitesinde ve ev işlerinde , egzersiz ve iş yapma becerisinde de gelişmeler oldu. Beyaz ışıkla tedaviden sonra herhangi bir gelişme küçüktü. Katılımcıların hiçbiri ışık tedavisinin herhangi bir yan etkisini bildirmedi
Benzer Makaleler
Sizin için seçilmiş güncel içerikler