Asperger Sendromlu Öğrencilere Eğitim Verme Yöntemleri
Asperger Sendromu (AS), bir tür Otizm Spektrum Bozukluğudur (OSB)‘dur; yani Asperger Sendromu, otizmin birçok özelliğini paylaşır (sosyal bozulma, düşük hayal kırıklığı eşiği, empati eksikliği vb.). Ancak Asperger Sendromu, otizmden farklıdır; çünkü bilişsel ve dilsel yetenekler nispeten etkilenmez.
Engelli Bireyleri Eğitim Yasası (IDEA) kabul edildiğinden bu yana, engelli öğrencilere mümkün olan en az kısıtlayıcı ortamda eğitim verilmelidir. Sonuç olarak, Asperger Sendromu olan öğrencilere genel eğitim sınıflarında eğitim verilir ve bu sendroma sahip çocuklar genellikle mükemmel akademik beceriler sergilerler. Bununla birlikte sendromun birkaç semptomu öğretmenler için oldukça zorlayıcıdır. Bu semptomlar arasında duyusal işleme sorunları, bir konuya obsesif odaklanma (takıntı), düşük bir hayal kırıklığı eşiği ve yönetici işlev boşlukları sayılabilir. Öğretmenler bu belirtilerden dolayı sinirlenebilir, ancak birkaç temel öğretim stratejisinin uygulanmasıyla Asperger Sendromu olan öğrenciler sınıf ortamında başarılı olmayı öğrenebilirler.
Duyusal İşleme
Otizmde olduğu gibi, Asperger Sendromu olan çocuklar genellikle belirli duyusal girdilere aşırı duyarlılık gösterirler. Öğrenciler kıyafetlerinin dokusunun tenlerine yaptığı etkiye, radyatörün sesine veya herhangi bir duyusal uyarana tahammül edemeyebilirler. Bu duyusal sorunlar, büyük ölçüde tüm sınıf düzenini bozan davranışlara yol açabilir. Asıl duyusal sorun kişiye göre değişir, bu nedenle öğretmenlerin rahatsızlığın kaynağını belirlemesi önemlidir. Rahatsızlığın kaynağı tespit edildikten sonra öğrenci üzerindeki etkisini azaltmak için adımlar atılmalıdır. Öğrenciyi dikkat dağıtıcı uyaranlardan bir ölçüde uzaklaştıran çalışma yöntemleri bu sorunun yatıştırılmasında çok etkili olabilir.
Asperger Sendromu olan bazı öğrenciler duyusal uyaranlara karşı aşırı duyarlılık sergilerlerken bazırları tam tersi bir şekilde duyrarsız olabilirler. Aşırı duyarsızlığı olan öğrenciler duyusal uyaranlara (yüksek sesler, sıcaklık, yanıp sönen ışıklar vb.) aşırı derecede toleranslıdır. Bu, yalnızca öğrenci, diğer öğrencilerin rahatsız edici bulduğu bir uyarana karşı tepkisiz kaldığında sorun yaratır. Seslendirme veya yüksek sesler çıkarmak bu konudaki en yaygın örneklerdir. Çoğu zaman öğrencinin kötü bir niyeti yoktur. Onlar sadece duyusal girdilere karşı aşırı duyarsızdırlar ve bu durumun başkalarını rahatsız edebileceğinin farkında değillerdir. Bu durumla karşılaştığınızda öğrenciye karşı sert davranmamaya veya öğrenciye kızmamaya çalışın; bunun yerine basit bir sözlü hatırlatma genellikle yeterli olacaktır.
Duyusal uyaranlar sınıf için bir zorluk oluşturabilir ancak Asperger Sendromlu bir öğrenciyi sakinleştirmek için değerli bir araç olarak da kullanılabilirler. Teknikler, öğrencinin bireysel ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Örneğin, bazı öğrenciler hareketle (sallanma, zıplama, pilates topuyla zıplama vb.) sakinleşir. Diğerleri dokunsal hisler tarafından sakinleştirilir (belirli yüzey dokularına dokunmak, çiğneme, ağırlıklı yelek vb.). Öğrencinizin başarılı olması için ne tür bir duyusal entegrasyona ihtiyaç duyduğunu bulmak önemlidir. Dikkatli olun: bu girdilerden herhangi birinin fazla kullanımı aşırı uyarıcı olabilir ve başka sorunlara neden olabilir.
Obsesif Odaklanma (Takıntı)
Asperger Sendromu’nun karakteristik özelliği, favori bir konuya saplantılı bir şekilde odaklanmadır. Öğrenciler takıntılı oldukları bu konuda, genellikle diğer her şeyi tamamen dışlayabilir ve sonuç olarak akademik deneyimleri ve sosyal ilişkileri büyük zararlar görebilir.
Bu ilgiyi söndürmeye çalışmayın. Denerseniz başarılı olmayacaksınız ve deneyerek yaratacağınız çatışma başka sorunlara yol açacaktır. Öğrenci bu konuyla tutkuyla ilgileniyor; dolayısıyla asıl soru şudur: Bu tutku nasıl kullanılabilir? İlgi, nasıl çeşitlendirilebilir ve diğer konularla nasıl ilişkilendirilebilir? Belki de öğrenciniz bilim kurgu filmlerine tutkuludur. İlgiyi desteklemeye devam ederken bazı bilim kurgu ile ilgili kısa öyküleri okumalarını sağlayabilir ve böylece İngilizce, dil sanatları ve edebiyat çalışmalarıyla bağlantı kurmasını sağlayabilirsiniz. Belki de öğrenci kendi bilim kurgu uzaylılarını çizebilir; uzaylı fizyolojisini oluşturabilir (iskelet sistemi, organ sistemleri vb.) ve böylece biyoloji ve yaşam bilimleri konularıyla ilişkilendirilebilir. Öğrencinin nasıl tepki verdiğine dikkat edin ve yaratıcı olun.
Öğrencinin ilgisini çeşitlendirmek önemli olsa da bu ilgiyi okul çalışmalarına yöneltmek her zaman için iyi olmayacaktır. Arada bir öğrencinin yeteneklerini biraz göstermesine izin verin. AS’lı öğrencinizin ilgilendiği konuyla ilgili yapacağı kısa bir sunuma izin vermeniz çok faydalı, motive edici ve zevkli olabilir. Yalnızca sunum öncesinde zaman sınırı hakkındaki beklentilerinizi açıkça belirttiğinizden emin olun!
Düşük Hayal Kırıklığı Eşiği
Asperger Sendromu olan öğrenciler genellikle birkaç akademik alanda olağanüstü başarı göserirken buna dengeli bir şekilde diğer alanlarda ortalamanın altında kalır. Öğrenciniz bilgisayar ve teknolojiye sahip bir dahi olabilir ancak dilbilgisi olarak doğru bir cümle yazamayabilir. Ansiklopedik dinozor bilgisine sahip olabilir ancak bir sayfa bile aritmetik problem yapamayabilir. Bu akademik boşluklarla karşılaştıklarında, Asperger Sendromu olan öğrenciler anlaşılır bir şekilde hüsrana uğrayacaklardır ve "sinir krizleri" yaşayacaklardır.
Sinir krizlerinin nasıl önleneceğini bilmek işlevsel ve etkili bir sınıf ortamı sağlamak için çok önemlidir. Bir kez daha sinir krizlerinden kaçınma stratejileri büyük ölçüde öğrencinin bireysel özelliklerine bağlı olacaktır. Her şeyden önce öğrencinin hayal kırıklığını neyin tetiklediğini belirleyin ve mümkün olduğunca bunlardan kaçının. Tetikleyicilerden kaçınılamazsa (örneğin matematik dersleri), öğrencinin ihtiyaçlarına daha iyi uyacak şekilde belki de değiştirilebilir veya uyarlanabilir. Öğrencinin ödevi tamamlaması için sık sık ara vermek, daha az ödev vermek veya ödev bittikten sonra pekiştirici bir ödül vaad etmek gerekli olabilir.
En önemlisi, bu öğrencilerin başa çıkma ve sakinleşmeye yönelik stratejileri öğrenmeleri gerekir. Mola istemek, hayal kırıklığı seviyelerini azaltmak için çok uygun bir yol olabilir. Çalışma süresi boyunca görülebilen görsel bir zamanlayıcı tutum; bu şekilde, öğrenciler görebildikleri bir bitiş çizgisine sahip olurlar. Öğrenciye hayal kırıklığının kaynağını resmedecek yazılarla desteklenmiş bir resim çizdirmek bu sorunla başa çıkmak için en iyi yol olabilir. Bu çalışma oldukça rahatlatıcı ve güçlendirici olacaktır.
Öğrencilerin bazen sakinleşmek için yürüyüşe çıkmaları gerekebilir. Bu gibi durumlarda, öğrenciyi müdür odasına göndermek ya da başka bir öğretmene mesaj iletmesi için göndermek yardımcı olacaktır. Görevin kendisi önemli değildir ancak götür-getir görevi öğrencinin sınıf içi aktif kalmasını ve yönergeleri takip edebilmesini sağlarken aynı zamanda ona hayal kırıklığı kaynağından kurtulması için şans verecektir.
Yürütücü İşlev Boşluğu
"Yürütücü İşlev", planlama ve organize etmemize ve çok adımlı bir görevi tamamlamak için gereken alt adımları görselleştirmemize izin veren zihinsel süreçler dizisidir. Asperger Sendromu, yürütücü işlevlerdeki eksiklikler ile karakterizedir; bu da öğrencilerin aşırı unutkan ve düzensiz olabileceği anlamına gelir. Sendromda, ev ödevlerini unutmak veya yaptığı işi unutmak oldukça yaygındır.
Bu sorun görsel öğrenme araçları kullanılarak çözülebilir. Asperger Sendromu olan öğrenciler genellikle görsel olarak yönlendirilir ve görsel programlardan, yapılacaklar listelerinden veya çalışma listelerinden yararlanırlar. Aşırı karmaşık olmaları gerekmez; yalnızca gerekli adımların sırasını basitçe gösterecek görsel bir hatırlatıcı yeterlidir; bu, üzerinde günlük aktivitelerin yer aldığı bir pano olabilir veya öğrencinin gün boyu taşıdığı küçük bir not defteri olabilir.
Genel Olarak
Asperger Sendromu çok çeşitli zorluklar sunar. Bu durumdaki öğrenciler bazen hayal kırıklığı yaşayabilirler; ancak bu makalede açıklanan öğretim stratejilerini tutarlı bir şekilde kullanarak bu öğrenciler sınıfınızın başarılı bir üyesi haline getirebilirsiniz. Anahtar nokta, esnek kalmak ve öğrencinin durumuna uygun çalışabilmektir; Onları olmadıkları bir şey olmaya zorlamayın. Bu olumlu ilişki kurulduğunda Asperger Sendromu olan öğrencilerle çalışmak gerçekten bir zevk olabilir. Bu denli eşsiz bir bakış açısı ve bu denli ilginç bir güçlü yön setiyle onlara öğrettiğiniz kadar kendinizi de onlardan öğrenirken bulabilirsiniz.
KAYNAKÇA: https://www.educationcorner.com/teaching-students-with-aspergers-syndrome.html