Bağlanma Bozuklukları: Çocuklarda Bulunan Duygusal Güvensizlikler
Çocukların bazen karamsar, kendini ortamdan çekmiş, öfkeli, üzgün, hatta düpedüz düşmanca olmaları tamamen normal olsa da, bu davranış türleri tutarlı bir hal almışsa, bağlanma bozukluğuna bir göz atmanın zamanı gelmiş olabilir.
Çocuklardaki en ciddi duygusal güvensizlikler, bağlanma bozukluklarından kaynaklanabilmektedir. Bu bozukluklar bebeklik döneminde oluşur ve çocuğun huzuru, okul hayatı, davranışları ve ilişkileri üzerinde ciddi etkileri olabilir.
Bağlanma bozuklukları, bebeğin ebeveyni çocuğun gönderdiği sözel olmayan duygusal sinyalleri yerine getirmediğinde oluşur.
Bir çocukta bağlanma bozukluğu gelişirse, bu durum onunla ilgilenen ebeveynin mutlaka iyi olmadığı anlamına gelmez. Basitçe, çocuğun sözel olmayan duygusal ihtiyaçlarının gerektiği gibi karşılanmadığı anlamına gelir. Bu özellikle erken doğumlarda, yeni doğanlarda veya hatta kolik (ağlama nöbetleri ve huzursuzluk) yaşayan, erken yaşta sıkıntılı çocuklarda geçerlidir.
Profesyonel danışman ve oyun terapisti Pam Dyson, genç yaşta sakinleştirici bir ortamın önemini açıklıyor. “Yaşamın ilk iki yılı bağlılık için kritik öneme sahiptir. Güvensizlik, ebeveynin verdiği bakım tutarlı değilse, birkaç aylık bebeklerde bile görülebilir. ”
İyi haber şu ki, bu bağlanma bozuklukları ve bunlara eşlik eden davranışlar genellikle zaman ve sabırla giderilebilir.
Bağlanma Bozukluğunun Çocuklarda Görülen Ortak Özellikleri
Bağlanma bozukluğunun özellikleri çocuktan çocuğa değişebilir, ancak belirgin ortak özellikler de vardır.
- Utangaç olmak, göz temasından kaçınmak ve gülmek,
- Nadir ve baskılanmış konuşmanın olması, fiziksel temastan kaçınmak,
- Sosyal açıdan garip görünmek,
- Yalnız olmayı istemek, sallanmak gibi kendi kendini rahatlatıcı hareketler yapmak.
Yetenekli ve başarılı çocuklarla çalışma konusunda uzmanlaşmış ve St. Louis’de profesyonel bir danışman olan Emily Kircher-Morris, çocuğun davranışlarına dikkat etmeyi tavsiye ediyor. “Çocukların günlük işleyişini etkilemeye başladıklarında şiddeti artan bazı korku veya kaygı durumlarının özelliklerini tanımak mümkündür. Dürtüsel öfke ile okulda başları belaya gireceği ya da arkadaş edinme ve arkadaşlık kurmakta zorlandıkları için çok mu zorlanıyorlar? Bir ebeveyn bunun böyle olduğunu hissediyorsa, yardım istemesi gerekebilir.”
Bağlanma bozuklukları şiddetine göre değişmektedir, ancak tespit edildikleri anda bu bozukluğu düzeltmek önemlidir. Eğer tedavi edilmezse, çocuk başkalarına bağlanmakta ve duygularını daha sonraki yaşamlarına aktarmakta ve yönetmekte zorlanacaktır.
Dyson’a göre, “Çocuklar büyüdükçe, kendi içlerindeki veya başkalarındaki duyguları anlayamayabilirler. Endişeli görünebilir, gerici davranışlara sahip olabilir veya kontrol altında tutulması gerekebilir. Çocuğun özgüveninin düşük olabilir ve kendine verdiği değerden şüphe duyuyor olabilir. Sosyal ortamlarda kendini kenara çekmiş gibi görünebilirler. ”
Başlıca bozukluk türleri, önleyici, kararsız ve düzensiz bağlanma bozukluklarıdır, ancak en ciddi bozukluk türü Tepkisel Bağlanma Bozukluğudur.
Tepkisel Bağlanma Bozukluğunun Özellikleri
Tepkisel bir bağlanma bozukluğunun özellikleri arasında, aşağıdakiler gösterilebilir:
- Dokunulduğunda tepki vermek,
- Temel öz kontrol sorunlarına sahip olmak, sürekli meydan okumak veya tartışmacı olmak ve
- Uygunsuz davranışlar ve saldırganlık göstermek.
Çocuğunuzun bağlanma bozukluklarını aşmasına yardımcı olacak bazı ipuçları:
- Yavaş ilerleyin, böylece çocuğunuz sizi ve kendisini keşfedebilecektir.
- Çocuğunuzun etkileşimleri başlatmasına izin verin.
- Çocuğunuzun insanlarla birebir ve sık sık iletişim kurmasına izin verin.
- Sakin konuşun ve hareket edin, gerekirse kendinizi tekrar edin.
- Çocuğu yeni durumlara hazırlayın ve duygularını tanımlamasına yardımcı olun.
Morris aynı zamanda, “Çoğu zaman çocuklar endişe ediyor ve altta yatan sebebi anlamıyor. Olanlar hakkında konuşabilecekleri ve bu duyguları işleyebilecekleri bir ortam sağlamak esastır, çünkü bu durum gelecekte üzerinde çalışmaları için bir farkındalık geliştirmelerine olanak sağlayacak.” dedi.
Bağlanma bozuklukları ile uğraşırken hatırlanması gereken en önemli şey, duygusal olarak mevcut olmak ve çocuğunuzla birlikte sakinleşmektir. Her zaman göz temasını koruyun, çocuğunuzun duygularını ve gereksinimlerini takip edin ve tepkisel olmak yerine ileriye dönük olun. Yapılandırılmış, tutarlı bir rutine sahip olmak ve çocuğunuz için sınırlar koymak, bu bozuklukları hafifletme konusunda size çok yardımcı olacaktır.
Kaynakça: https://www.everydayfamily.com/attachment-disorders-emotional-insecurities-in-children/
Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için:
+90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94