Bebeğiniz Size Ne Anlatmaya Çalışıyor Olabilir?

Bebeğiniz Size Ne Anlatmaya Çalışıyor Olabilir?

Bebeğinizle konuşmanın, oyun oynamanın ve şarkı söylemenin ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Sözel bağlantılar bebeğin  beyin gelişimini destekler, onlara yanıt vermeyi öğretir ve bu güçlü ve güvenilir bir ilişkinin temelidir. Fakat birçok ebeveyn için bebeğiyle konuşmak bir bitkiyle konuşuyormuş gibi hissettirir. Konuştuğunuz kişi sizinle konuşamıyor ise ne söyleyeceğinizi bilmek zordur ve sohbeti sürdürmek zordur.

İşte bebek işaret dili burada devreye giriyor.

Bebekler, dili işlemek için bilişsel yeteneklerini 6-7 ay civarında geliştirmeye başlarlar ancak ağız ve dil kaslarına bağlı motor becerileri gerçek sözcükleri üretmi için birkaç ay sonraki sürece kadar uygun değildir. Bir bebeğe nasıl işaret edeceğini öğretmek, onlara daha erken iletişim kurma becerisi kazandırır ve gereksiz birkaç aydır süren engellenme ve açıklanamayan ağlamaların önüne geçer. Arkadaşımız Bill, erken iletişim becerilerinin bir aile ve çocuğun hayatı üzerindeki etkilerini gördü.

Bill, “Bebek elma püresi için ağlıyor olabilir ve ailesi ona oyuncak, süt, su sunarak acı verici bir tahmin oyunu oynamak zorunda kalıyor, bu hem anne hem de çocuk için zor bir durum. Fakat eğer elma püresi istediğini işaretlerle anlatabilirse ve ailesi de onun elma püresini verirse, bu olumsuzlukların hepsi erir. Bu kısaca ebeveynin çocukla iletişim kurduğu, “Seni anlıyorum ve seni duyuyorum” anlamına gelmektedir. Annenin ve babanın ne söyleyeceğini duyabildiğini, anlayabildiğini ve değer verdiğini bilmek hayatının geri kalanında özgüven için bir temel oluşturur.

Bize oldukça iyi geliyor!

Bill kendi hayatında, işaret dili öğretiminin şimdi genç yaşta olan oğullarına etkisi olduğunu gördü.

“… Büyük oğlumuz işaretleri kullanmaya başladığında, bize kahvaltıda çilek, meyve suyu ve mısır gevreği istediğini söyleyebiliyordu. Huysuzlaşmaya başladığında bebek arabası ile parka gitmek istediğini söyleyebiliyordu. Ağzının acıdığını işaretle gösterebiliyordu ve ağzının içine baktığımızda, yeni bir dişin çıkmakta olduğunu görüyorduk. Dinlememize, dikkat etmemize ve ihtiyaçlarıyla ilgilenmemize güvendi. Neye ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Ne yapacağımızı biliyorduk.”

Bill’in deneyiminde, çocuğunuzun ne demeye çalıştığını anlayabilmek onlarla etkileşim biçiminizi tamamen değiştirir. Onlarla daha sık bağlantı kurmaya başlıyorsunuz… çünkü bu oldukça eğlenceli!

Araştırmalar, çocukların dili ebeveynlerinden öğrendiklerini göstermektedir, bu nedenle bebeğinizle ne kadar çok konuşursanız ilk kelimelerine daha hızlı ulaşırlar. Ebeveynlere konuşmalarını, konuşmalarını ve konuşmalarını hatırlatmaya yardımcı oluyoruz! Günlük kelime sayısının arttığını ve daha yüksek hedefler koyduğunu görerek ebeveynler sonunda bebeklerinin beynini güçlendirmek için doğru yolda olduklarını bilirler.

Kaynakça: https://getstarling.versame.com/what-is-your-baby-trying-to-tell-you/