
Bebeğinizin Başını Yuvarlak Tutmak İçin 5 İpucu
Megan Jenkinson, BScPT, BKin, Kadın Sağlığı, Pediatri.
Sertifikalı STOTT PILATES® Eğitmeni Megan Jenkinson tarafından yazılmıştır.
Yeni bir ebeveynseniz, evde bebekle ilk ayların bunaltıcı olabileceğini bilirsiniz! İlk bebeğinizse, öğrenecek çok şeyiniz vardır, az uyku ve çoğu zaman doğru şeyleri yapma konusunda biraz endişeniz vardır. Evde daha büyük çocuklarınız varsa, hayat o kadar yoğun ve kaotik olur ki bazen hepsini bir arada tutmak zor olabilir. Bu süreçte olup bitenler karşısında, karışıma başka bir şey eklemek çok zor. Bununla birlikte, bir bebeğin hayatının ilk aylarında farkına varılması oldukça önemli olan ve yeterince konuşulmayan bir şey var. Bebeğinizin kafa şekli. Bebeğinizin kafa şekli sorunu yaşamadığından emin olmak, rutininize dahil edebileceğiniz birkaç şeyin farkında olmanıza bağlıdır. Karmaşık olması gerekmez ve daha sonra çok fazla zaman, çaba ve müdahale tasarrufu sağlayabilir.
Bir bebekte kafa şekli endişesi birçok şekilde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olanı plajiyosefali veya brakisefali dediğimiz şeydir. Açıkçası bu, ya bir tarafta ya da arkada, başlarında düz bir noktadır. Bu düz kafa, bebek zamanının çoğunu başı aynı pozisyonda sert veya düz bir yüzeye karşı geçirdiğinde gelişir. Yaşamın ilk birkaç ayında bebeklerin kafaları çok yumuşak ve şekil verilebilir niteliktedir, bu nedenle nispeten hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Aslında, düz bir alanın bebeğinizin yaşamının ilk 6-8 haftasında gelişmesi muhtemeldir.
Peki bebeğinizin güzel bir yuvarlak kafaya sahip olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? İşte akılda tutulması gereken en önemli şeyler:
- Bebekler güvenlikleri için her zaman sırt üstü yatırılmalıdır.
- Uyanıkken bebeğinizin sırt üstü geçirdiği süreyi en aza indirin.
- Bebeğiniz henüz yeni doğmuşken, uyanık ve “oyun” zamanlarında onu yanlarına veya karınlarına koymayı alışkanlık haline getirin.
- Araba koltuklarında veya salıncaklarda geçirilen süreyi en aza indirin.
- Beşiklerine sırt üstü yatırın, ancak beşiğin başlarını koyduğunuz ucunu değiştirin.
Düz bir alanın bebeğinizin gelişen beynini etkilemediğini belirtmek önemlidir. Düz bir alana sahip bir kafanın nasıl göründüğü ve bunun çocuğunuzu sosyal olarak nasıl etkileyebileceği ile ilgili kozmetik endişelerin ötesinde, şekilsiz bir kafanın bir bisiklet/spor kaskı ile düzgün şekilde takılması daha zor olabilir.
Bebeğinizin kafasında bir düzlük oluştuysa veya her zaman bir yöne baktığını fark ederseniz, bebeğinizin muayenesinde doktorunuza danışın veya değerlendirilmesi için doğrudan bir pediatrik fizyoterapistten randevu alın. Kafa şekli iyileştirilebilir ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olur. Bebeğiniz ne kadar küçükse, kafasını yeniden şekillendirmek o kadar kolay olur. Boyun kaslarında dengesizlik olup olmadığını belirlemek için bebeğinizin boyun kaslarının da değerlendirilmesini isteyeceksiniz. Buna tortikolis denir ve bebeğinizin başını bir yöne çevirme tercihi oluşturacağı için genellikle kafa şekli sorununun nedenidir. Tortikolis, bir pediatrik fizyoterapist tarafından etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Bebeğinizin baş şekli veya boyun kasları hakkında herhangi bir sorunuz varsa, lütfen doktorunuzla konuşun ve pediatrik fizyoterapistlerimizden birinden randevu alın. Sorularınızı yanıtlayabileceğiz ve sizi en iyi tedavi seçeneklerine yönlendirebileceğiz. Bebeklerde ve çocuklarda her zaman olduğu gibi, müdahale ne kadar erken olursa o kadar iyi!
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Makalenin orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Sizin için seçilmiş güncel içerikler