Bebeğinizin Davranışlarını ve Farkındalığını Anlamak

Bebeğinizin Davranışlarını ve Farkındalığını Anlamak

Bebeklerin davranışları ve farkındalıkları birbiriyle nasıl ilişkilidir?

Bebeğinizin erken deneyimleri ve ilişkileri beynini harekete geçirerek onların görme ve dünyaya cevap verme şeklini düzenler ve geliştirir. Bebeğinizin dünyaya dair farkındalığı bu deneyimlerle genişledikçe o da gelişir, öğrenir ve davranışlarında birçok değişiklik görülür.

Bebeğinizin sizinle ilişkisi, dünyayı ve buna nasıl cevap vereceğini öğrenmesinin temel basamağıdır. Örneğin, bebeğiniz kısa bir süre sonra sizi diğerlerinden ayırmayı öğrenir. Zamanla sizin onun için ayrı bir insan olduğunuzu anladığı zaman sizin gidip geri dönmeyeceğinizden korkabilir.

Ayrıca onunla kurduğunuz ilişki sayesinde bebeğinizi ve yaptığı şeyleri daha iyi anlayabilirsiniz. Örneğin, açken nasıl davrandığı ile uykusu olduğunda yaptığı hareketler arasındaki farkı çözebilirsiniz.

Bebeğinizi Mutlu Eden Nedir?

Bebeğiniz insanlara ve objelere karşı güçlü bağlar geliştirecektir. Örneğin, bir oyuncağı diğerlerinden çok daha fazla sevecektir.

Bebeğiniz ayrıca kendi dünyasında önemli kişilerin kim olduğunu da öğrenir. Kendisini seven ve güvende hissettiren insanlarla birlikte olmayı tercih eder. Muhtemelen bir kişiyi herkese tercih edebilecektir.

Bu yüzden en sevdiği oyuncaklarla oynamak ve en sevdiği insanlarla birlikte olmak bebeğinizi mutlu eder. Gülümseyecek, mutlu sesler çıkaracak ve sizi gördüğünde ellerini sallayabilecek hatta alkışlayabilecektir.

Bebeğinizi Endişeli Yapan Nedir?

Bebeğiniz belirli şeylerden korkabilir. Hayattan ne bekleyeceğini zamanla öğrendiği için beklenmedik şeyler onu gerçekten üzebilir.

Bebeğiniz bazen önemli insanlar ondan uzaklaşınca korkabilir. Ve muhtemelen ağlayarak size anlatmaya çalışacaktır. Ayrıca, kendisi için önemli veya tanıdık olmayan insanlarla veya tanıdık olmayan insanlar onunla konuştuğunda endişelenebilir veya sinirlenebilir. Bu korku, çocuğun gelişiminin normal bir parçasıdır.

Bebeğinizi İlgisini Çeken Nedir?

Bebeğiniz bir şeyleri kullanmak isteyecek ve neye yaradıklarını görmek için nesnelerle deneme yapmaya başlayacaktır. Bu, telefonunuzu kedinin su kabına düşürmesi veya şekeri halının üzerine bulaştırması gibi olabilir. Her nesne muhtemelen bebeğinizin ağzında bitebilir, çünkü nesneleri keşfetmeye çalışacaktır.

6-12. aylarda bebeğiniz neden-sonuç ilişkisinin anlamaya ve davranışları üzerinde kontrol sahibi olmaya başlar. Gelecekte çocuğunuza güvenli davranışı öğretmenin temelini oluşturmak için yumuşak sınırlar koymaya başlamanın tam zamanıdır. Örneğin, bebeğiniz fırına çok yaklaşırsa, "Hayır, fırın sıcak" diyebilirsiniz.

Bebeğiniz tehlikeyi anlamaz. Bu yüzden özellikle hareket etmeye başladığında, onun için güvenli bir ev ortamı yaratmak önemlidir. Örneğin, bebeğinizi mutfaktan uzak ve sıcak şeylerden uzak tutmak için bir kapı veya başka bir yöntem kullanmak iyi olabilir.

Kaynakça: https://raisingchildren.net.au/babies/behaviour/understanding-behaviour/baby-behaviour-awareness