Bebek Gelişimi: 7-9 Ay Dönüm Noktaları

Bebek Gelişimi: 7-9 Ay Dönüm Noktaları

Bebeğinizin yeni beceriler kazanma hızı sizi şaşırtabilir. 7 ila 9. aylardaki bebek gelişimi dönüm noktaları arasında, oturma, ayakta durma ve gülme bulunur. Daha hareketli ve daha meraklı hâle geldikçe bebeğinizin gelişimi hızlanır; âdeta her gün yeni bir şey öğrenmektedir. Onu hangi önemli aşamaların beklediğini, onun büyümesini desteklemek için neler yapabileceğinizi bilmelisiniz.

Bebeğiniz kendi temposunda büyümeye ve gelişmeye devam eder. 7 ila 9 aylıkken aşağıdaki deneyimleri yaşaması kuvvetle muhtemeldir:

  • Motor becerilerinin gelişmesi: Bu yaşa gelen çoğu bebek, her iki yöne yuvarlanabilir -uyurken bile. Bazı bebekler kendi başlarına oturabilirken bazıları biraz desteğe ihtiyaç duyar. Bebeğinizin kaymaya, ileri geri sallanmaya, hatta oradan oraya emeklemeye başladığını görebilirsiniz. Bu yaştaki bazı bebekler ayağa kalkabilirler. Kanepe veya sehpa kenarlarında gezinmeye başladıklarını görebilirsiniz.
  • El-göz koordinasyonunun gelişmesi: Bu yaştaki bebeklerin çoğu, nesneleri bir elden diğerine alabilir veya doğrudan ağızlarına götürebilir. Ellerle tırmıklama hareketi yaparak nesneleri kendine doğru çekmekle başlayıp bunları sadece baş parmak ve işaret parmağıyla kaldırmak gibi daha ince hareketlere geçerler. Bu beceri artışı sayesinde bebeğiniz kaşık kullanmayı ve elle yenen yiyecekleri tutmayı öğrenecektir.
  • İletişim becerilerinin gelişmesi: Bebeğiniz sizinle sesler, jestler ve yüz ifadeleri aracılığıyla iletişim kuracaktır. Muhtemelen bol bol gülme ve ciyaklama duyacaksınız. Bazı bebekler duydukları sesleri taklit edebilir (veya ellerinden gelenin en iyisini yaparlar). Bebeğinizin agulamaları muhtemelen “ba-ba-ba” gibi ses zincirlerinden oluşur. Ara sıra içlerinden “mama” veya “baba” sözcüklerini seçebilirsiniz.
  • Yabancılardan kaygılanma: Bu dönemde pek çok bebek, yabancılara karşı temkinli davranır. Bebeğiniz sizden başkasıyla kalmamakta diretebilir. Eğer onun yanından ayrıldığınızda telaşlanıyorsa yanında kalan kişiden onun dikkatini dağıtmasını isteyin. Ardından onu kucaklayıp öpün ve yakında geri döneceğinizi hatırlatarak onunla vedalaşın. Bebeğiniz, gözdden kaybolduğunuz anda muhtemelen ağlamayı kesecektir.
  • Diş çıkarma: Bebeğinizin ilk dişi her an çıkabilir. Onun her zamankinden daha fazla salya akıttığını ve hemen hemen her şeyi çiğnediğini fark edebilirsiniz. Bir parmağınızla diş etlerini hafifçe ovalayın veya ona plastik ısırma halkalarından verin. Bebeğinizin görünen ilk dişlerini günde iki kez yumuşak uçlu bir diş fırçasıyla temizleyin. Çocuğunuz tükürmeyi öğrenene kadar -yaklaşık 3 yaşına kadar- pirinç tanesinden büyük olmayacak şekilde florürlü diş macunu kullanabilirsiniz.

 

Kaynakça

Bu makale Mayo Klinik Ekibi tarafından yazılmıştır. Orijinal metni buradan okuyabilirsiniz.​