Bebek gelişimi: 7-9 aylık dönüm noktaları
Bebeğiniz yeni becerileri ne kadar çabuk kazandığıyla sizi şaşırtabilir. 7-9 aylık bebek gelişimi kilometre taşları arasında oturma, ayakta durma ve gülme yer alır.
Bebeğiniz daha hareketli ve meraklı hale geldikçe, bebek gelişimi hızlanır. Bebeğiniz her gün yeni bir şeyler öğreniyor gibi görünebilir. Bebeğinizin sonraki kilometre taşlarını ve büyümesini desteklemek için neler yapabileceğinizi bilmek önemlidir.
Bebeğiniz kendi hızında büyümeye ve gelişmeye devam edecektir. Bebeğiniz 7 ila 9 aylıkken muhtemelen şunları deneyimleyecektir:
Gelişen motor becerilerini: Bu yaşa gelindiğinde çoğu bebek her iki yöne de dönebilir – hatta uyurken bile. Bazı bebekler kendi başlarına oturabilirken, bazıları biraz desteğe ihtiyaç duyar. Bebeğinizin kaymaya, ileri geri sallanmaya, hatta odada emeklemeye başladığını fark edebilirsiniz. Bu yaştaki bazı bebekler kendilerini ayakta pozisyona çekebilirler. Yakında bebeğiniz kanepenin veya sehpanın kenarı boyunca gezebilir.
Gelişen el-göz koordinasyonu: Bu yaştaki bebeklerin çoğu nesneleri bir elden diğerine veya doğrudan ağızlarına aktarır. Ellerin tırmıklama hareketiyle nesneleri yaklaştırmak, nesneleri sadece baş parmak ve işaret parmağıyla almak gibi daha rafine hareketlere yol açacaktır. Bu becerinin iyileştirilmesi, bebeğinizin bir kaşık ve yumuşak parmak yiyeceklerini tutmasına yardımcı olacaktır.
Gelişen iletişim: Bebeğiniz sizinle sesler, jestler ve yüz ifadeleri aracılığıyla iletişim kuracaktır. Muhtemelen bol bol gülme ve ciyaklama duyacaksınız. Bazı bebekler duydukları sesleri tekrar edebilir veya en iyi atışlarını yapabilirler. Bebeğinizin gevezelikleri muhtemelen “ba-ba-ba” gibi ses zincirleri içerir. Ara sıra içinden bir “anne” veya “baba” bile seçebilirsin.
Yabancılara karşı kaygı: Bu dönemdeki pek çok bebek yabancılara karşı temkinli davranır. Bebeğiniz sizden başka biriyle kalmaya direnebilir. Bebeğiniz ayrılırken telaşlanırsa, çocuğunuzun yanında kalan kişinin dikkatini dağıtmasını sağlayın. Öyleyse bir kucak ve öpücükle veda edin ve yakında geri döneceğinizi hatırlatın. Gözden kaybolduğunuzda bebeğiniz muhtemelen ağlamayı kesecektir.
Diş çıkarma: İlk dişi istediğiniz zaman bekleyebilirsiniz. Bebeğinizin her zamankinden daha fazla salya aktığını ve hemen hemen her şeyi çiğnediğini fark edebilirsiniz. Diş etlerini parmaklarından biriyle nazikçe ovalamayı deneyebilir veya lastik bir diş çıkarma halkası verebilirsiniz. Bebeğinizin ilk dişleri göründüğünde, günde iki kez temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. Çocuğunuz tükürmeyi öğrenene kadar – yaklaşık 3 yaşında – pirinç tanesi büyüklüğünden daha büyük olmayan bir florürlü diş macunu kullanabilir.