Bebeklerde Dil ve Konuşma Gelişimini Teşvik Etmek İçin 3 Temel

Bebeklerde Dil ve Konuşma Gelişimini Teşvik Etmek İçin 3 Temel

Tüm ebeveynler, çocuklarını konuşmaya teşvik etmenin zevklerini ve aynı zamanda zorluklarını bilirler. Bir an, sözlerinize dikkatle tepki verirler, bazen ise boşluğa konuşuyormuşsunuz gibi gelebilir. Bu durumlar her fırsatta çocuklarıyla bağlantı kurmak isteyen ve motive olmuş ebeveynleri bile oldukça zorluyor. Bu yüzden, biz neyin işe yarayacağını bilimin veya doğal olarak kendi tecrübelerimizin ilginç bir şey ortaya çıkarmasıyla birlikte anlayışımızı geliştirmeye çalışıyoruz.
 

Araştırmalar bebeklerin iletişim ortaklarından daha çok, ilgisini çeken nesnelerin adını öğrenebildiğini gösteriyor. Bununla birlikte, daha yakın tarihli bir çalışmada bebekler, nesneyle sunulduktan 5 dakika sonra 2 yeni kelime öğrenmişlerdir. Çalışmaya katılan bebekler, konuşmacının hangi nesneyle ilgilendiğine bakmaksızın en çok kendi ilgilendikleri nesneyle yeni bir kelime eşleştirmişlerdir. Başka bir deyişle, bebek, iletişim ortağı sevdiği nesne hakkında konuştuğu zaman daha çok dikkat vermiştir.

 

Bir duruma uyan yeni bir tekniği öğrenmek ve denemek ve çocuğunuzla neredeyse tüm iletişim ihtiyaçlarına hizmet eden konuşma becerisini teşvik etmek için basit bir temel oluşturmayı deneyebilirsiniz.

Aktif Gözlemci Olun
Çocuğunuzu aktif bir şekilde gözlemlemek için, oyuncaklarını göz seviyesine yerleştirerek ve vücudunun nereye dönük olduğunu, ulaştığını veya hareket ettiğini izleyerek bebeğinizin neye odaklandığını izleyin. Konuşma dünyasında buna gözlerle dinlemek diyoruz. Çocuğunuz ögelerle ilgilendiğinde, hem öğrenmeyi hem de dil gelişimini yönlendirdiği ortak bir dikkat göstermiş oluyorsunuz.

Ortak ilgi: İlginç nesneler veya olaylarla ilgili (genellikle bir yetişkin ile bir bebek / çocuk arasında) dikkati paylaşmak için jestleri ve bakışları kullanma eylemidir. Hem dilde hem de sosyal gelişimde kritik bir rol oynar.

Çocuğunuza 15 farklı sebep-sonuç ilişkisini belirten oyuncak gösterebilirsiniz, ancak sadece durmaksızın baloncuk çıkardığınızda ilgi gösterirse, (etkileşim sırasında zengin sözlü diyaloglar kullanırken) baloncuk çıkarmaya devam edin. Çeşitli kelimeler kullanarak baloncuk çıkarma aktivitesi hakkında konuşun. Çocuğunuzun ilgisi değişirse, o zaman bir sonraki adımda ilgi göstereceği şeylere dikkat edin ve liderliğini takip edin.

Yanıtlayıcı Olun
Uygun şekilde nasıl tepki verebiliriz ve bunun anlamı nedir? Yetişkinler çok fazla soru sorma eğiliminde olabilirler. Bu etkileşimler bazen, özellikle çocuğunuz henüz meşgul olmadığında ya da sadece fikirleriniz tükendiğinde, sohbeti durdurabilir. Soru sormak yerine, anlatıcı olmamız gerekir.

Çocuğunuzun sözlerini veya eylemlerini taklit edin. Örneğin, çocuk babıldıyor: “Dadada” dedi, siz de “Baba işe gitti. Özledin mi babayı?” diyebilirsiniz.

Kelimelerini veya eylemlerini yorumlayın. Örneğin, Çocuk: “Ördek!” dedi, siz de “Ben de bir ördek görüyorum, ördek suda yüzer.” diyebilirsiniz.

Çocuğunuzun sözlerini veya eylemlerini genişletin. Örneğin, çocuk dans ediyor. Siz de “Evet müziği seviyorsun, sesi biraz açalım o zaman.” diyebilirsiniz.

Kelimeleri veya eylemleri hakkında sorular sorun. Örneğin, çocuk: “Uçak?” dedi, siz de “Evet, uçağı da duyuyorum. Bu uçak nereye uçabilir?” diyebilirsiniz.

Sorularına cevap verin. Örneğin, çocuk: “Kaşık nerede?” dedi, siz de “Kaşık bulaşık makinesinde, onu temizleyeceğiz.” diyebilirsiniz.

Bebekler, ilgili oldukları zaman ilgili kelimeleri duyarak dili öğrenirler, bu nedenle sürekli konuşun.

Çocuğunuzun Yanında ve Hazır Olun
Sezgisel görünüyor, değil mi? İyi ebeveynlik işi, her şey kadar karmaşık ve farklı olabilir, çocuğunuzun sadece ve sadece yanında olmanız, konuşma ve dil gelişimi için önemli ölçüde farklı sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla, hazır olmak için, sadece çocuğunuzla birlikte olacağınız zamanlar belirleyin. Telefonunuzu kaldırın, televizyonu kapatın ve çocuğunuzun göz seviyesine inin. Bazı günler çok meşgul olsanız da (bu durum için kendinizi suçlu hissetmeyin), çocuklarınız siz işlerinizi hallederken yanınızda durarak yine faydalanacaklardır.

Kaynakça
https://www.avidspeech.com/essentials-encourage-speech-toddlers-and-babies/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94