Bebeklerde Otizm Belirtileri

Bebeklerde Otizm Belirtileri

Birçok ebeveynin en büyük korkularından birinin neden çocuklarının otizm spektrum bozukluğu (OSB) geliştireceklerini düşünmeleri olduğunu anlamak kolaydır. OSB teşhisi konan çocuk sayısı giderek artmaktadır. 2014 yılında Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, her 68 çocuktan birine OSB teşhisi konulduğunu ve bu sayının 2000 yılında, 150.1 çocukta bir olduğunu bildirmiştir.

Bazı uzmanlar, OSB vakalarındaki artışın, bozukluğun nasıl göründüğüne ilişkin artan bir anlayışın olması yanı sıra, teşhis kriterlerindeki değişiklikleri yansıtarak bir salgın yerine mevcut OSB vakalarını teşhis etmenin kolaylaştığını düşünmektedir. Otizm gerçekten yükselişte olmasada, otizmli olan bir çocuğun zorluklarla başa çıkma olasılığı gerçekten göz korkutucu bir durumdur. Çocuğunun otizm belirtileri göstermesinden endişe eden veya gelecekte nelere dikkat edeceğinden emin olmak isteyen bir ebeveynseniz, otizmin ilk belirtilerinin ne olduğuna aşina olmanız size yardımcı olacaktır.

Genel olarak, bir bebek beklenen şekilde büyüyor ve gelişiyorsa, OSB ile ilişkili sadece bir işaret veya davranışa sahip olması, muhtemelen onun otizmi olduğu anlamına gelmez. Nasıl ilerlediğine ve yaşında beklenen gelişimsel aşamaları karşılayıp karşılamadığına dikkat etmek daha önemlidir.

Otizm Belirtileri

Otizm ile ilgili sinir bozucu bir durum, çocuğun 3 yaşına gelene kadar sıklıkla teşhis edilememesidir. Bu, erken müdahaleden faydalanabilecek otizmli bir bebeğin, terapileri mümkün olduğunca erken alamayacağı anlamına gelir.

Bununla birlikte, bazı uzmanlar otizmli birçok çocuğun üçüncü doğum günlerinden çok önce OSB’nin erken belirtilerini göstermeye başladığına inanmaktadır. Bebeklerde görülen otizm belirtileri şunlardır:

  • 6 aya kadar gülümsememek
  • 12 ay boyunca babıldama yapmamak, işaret etmemek veya başka jestler kullanmamak
  • 16 aya kadar tek kelime kullanmamak
  • 24 aya kadar iki kelime öbeği kullanmamak
  • Dil veya sosyal beceri gelişmelerinde gerilemeler olması
  • Fiziksel temastan kaçınmak adına ebeveyn veya bakıcı tarafından tutulmaktan kaçınmak
  • Başkalarıyla göz teması kurmamak
  • İnsanlar gelip gittiğinde fark etmemek

İçgüdülerine Güvenmek

Ebeveynler, çocuklarının gelişimi ile ilgili bir sorun olduğunu düşündüklerinde ortaya çıkan sinir bozucu şeylerden biri de, onlara “endişelenmemelerini” ya da “sadece beklemelerini” söylemektir.

Herhangi bir nedenle bebeğinizin erken otizm belirtileri gösterebileceğini düşünüyorsanız – yukarıda açıklanan davranışlardan bazılarını gösterip göstermediği ya da sadece doğru olmayan bir şey hissettiğinizde – çocuk doktorunuzla onu değerlendirmesini konuşabilirsiniz.

Uzmanlar, ebeveynlerin içgüdülerine güvenmelerini ve çocuklarının normal şekilde gelişmediklerini düşünüyorlarsa, çocuklarının bir değerlendirmeye alınmaları gerektiğini düşünüyorlar. İlk İşaretlerde, endişeleriniz varsa bu dört adımı atmanız önerilmektedir:

  1. Bebeğinizin çocuk doktoru için, bebeğinizin ulaşamadığı gelişim aşamalarını içeren bir liste oluşturun. Gördüğünüz (ya da görmediğiniz) konular hakkında açık olun: "Bebeğim, adını söylediğimde bana tepki vermiyor".
  2. Endişeleriniz hakkında net olun. Doktorunuz bekle ve gör yaklaşımını öneriyorsa, gelişimsel bir çocuk doktoruna sevkinizi isteyin.
  3. Çocuğunuz değerlendirildikten sonra, sonuçların ne anlama geldiğini ve artık en iyi nasıl ilerleyeceğinizi anlamanız için gerektiği kadar soru sorun.
  4. Değerlendirme, bebeğinizin OSB geliştirme riski taşıdığını gösteriyorsa, durumu sıkıca takip edin. Bu olasılığa inanmak veya kabul etmek zor olabilir, ancak duygularınızın en kısa sürede yardım almanıza engel olmasına izin vermeyin. Erken müdahale, çocuğunuzun terapiye iyi tepki verdiğinde çok büyük bir fark yaratabilir.

Kaynakça: https://www.verywellfamily.com/early-signs-of-autism-2634562