Bebeklerin Karın Üstü Pozisyon Almaları

Bebeklerin Karın Üstü Pozisyon Almaları

Bebeklerin Karın Üstü Pozisyon Almaları

Ebeveynler, bebeklerinin zaman zaman karın üstüne pozisyonda kalması gerektiğini bilirler. Bununla birlikte, ebeveynlerin çoğu, bebekler genellikle başlangıçta bu pozisyona dirençli olduklarından, pozisyonu doğru bir şekilde sağlayana kadar sürekli olarak çalışmakta zorluk çekerler. Çocuğunuz başlangıçta bu pozisyondan hoşlanmasa bile, karın üstü durmanın bu kadar önemli olmasının nedenleri aşağıda yazılmıştır:

Bebeklerin Karın Üstü Durmasının Önemi

 

Güç: Bir bebek karın üstü pozisyonlandırıldığında başını, kollarını, bacaklarını ve gövdesini yerden kaldırmak için yerçekimine karşı aktif direnç gösterecektir. Bu hareketleri kontrol eden ve çocuğunuzun karın üstü pozisyondayken öğreneceği motor becerileri kontrol eden kas gruplarını harekete geçirmesi, bebeğinizin sırtında bulunan bu kas gruplarının önemli bir şekilde güçlenmesini sağlar.

Duyusal Gelişim: Çocuğunuz karın üstü pozisyondayken, duyusal gelişiminin ayrılmaz bir parçası olan elleri, midesi ve yüzü yoluyla farklı duyusal girdiler alacaktır. Bebeğiniz karın üstü pozisyondayken başını sırtüstü ya da oturduğu andaki pozisyonundan farklı bir pozisyonda tutar, bu onun denge sistemini güçlendirmesine yardımcı olur.

Motor Beceri Kazanımı: Çocuğunuzun karnı üstü pozisyonla öğreneceği çok fazla motor beceri vardır. Yuvarlanma, dönme ve sürünme (ellerde ve dizlerde sürünerek) çocuğunuzun ancak karın üstü pozisyonda öğreneceği çok önemli motor becerilerden sadece birkaçıdır. Bebeğiniz bu yeni becerileri öğrenerek çevresini keşfedebilmenin yanı sıra, beyinde durma ve yürüme gibi daha sonraki motor becerilerin gelişimini etkileyen motor planlamayı ve koordinasyonu geliştirmek için beyinde önemli yollar yaratacaktır.

Baş Pozisyonu: Sırt üstü pozisyonda çok fazla zaman harcayan bebekler kafatasının arkasındaki alanların düzleşmesi bakımından risk altındadırlar. Bebeklerde ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmak için sırt üstü pozisyonda uyumaları önerilir ve bebekler çok fazla uyudukları için sırt üstü pozisyonda fazlasıyla kalıyorlar. Uyanık durumdayken ise karın üstü pozisyonda zaman geçirmek, kafanın arkasından alınan basıncı dengeler ve aynı zamanda sırt üstü yatarken başın yeniden konumlandırılması için gerekli boyun kaslarının gelişmesine yardımcı olur.

Çocuğunuzun uyanıkken sadece karın üstü pozisyonda zaman harcaması gerektiğini hatırlamanız önemlidir. Birçok bebek başlangıçta karın üstü pozisyonda zorlanabilir, çünkü başlangıçta yeni ve zorlu bir pozisyondur. Bununla birlikte, erken dönemde günde sadece birkaç dakika ile başlayarak ve çocuğunuzun karın üstü pozisyonlanmasını kademeli olarak artırarak, çocuğunuzun pozisyona toleransı da artırabilirsiniz.

Kaynakça: https://nspt4kids.com/physical-therapy/everything-tummy-time/

Bu çeviri Fizyoterapist Ferda SARAÇOĞLU tarafından yapılmıştır. Fizyoterapist Ferda SARAÇOĞLU’ndan destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42       +90 (533) 165 60 94