Bebeklerin Motor Gelişiminde 3 Önemli Aşama

Bebeklerin Motor Gelişiminde 3 Önemli Aşama

Çocuklar hayatlarının ilk yıllarında çok hızlı büyürler ve değişirler. Bu yıllar, gelişimsel kilometre taşlarını izlemeye başlamanın tam zamanıdır.
Bebekler en hızlı gelişmeleri bu yıllarda yaşarlar, çünkü her gün yeni bir şeyler öğrenirler. Oturmak, yuvarlanmak ve sürünmek bebeğin motor gelişiminin bir parçasıdır.

 

Bebekler Ne Zaman Otururlar?
Bebekler, başlarını desteksiz olarak tutabilmeli ve kendi başlarına oturabilmeleri için önce yeterli vücut ağırlığına sahip olmalıdırlar. Bebekler genellikle 2.ayda başlarını tutar ve karınlarının üstüne yatarken kollarını yukarı doğru kaldırmaya başlarlar. Bu hareket, bebeğinizin oturması gereken üst vücut ve boyun kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.
4 aylıkken, bebekler genellikle başını desteksiz olarak sabit tutarlar ve 6. ayda küçük bir yardımla oturmaya başlarlar. Bebeğinizin etrafına bakmasını sağlamak için yastıkla birlikte oturmasına veya desteklenmesine yardımcı olarak onu oturmaya teşvik edin. 9. ayda, desteksiz olarak iyi oturur ve oturma pozisyonunu alabilir, ancak bazen yardıma ihtiyacı olabilir. 12 aylıkken, yardım almadan oturma pozisyonuna geçer.

Bebekler Ne Zaman Yuvarlanırlar?

Bebekler 4. aya kadar erken yuvarlanmaya başlarlar. Yana doğru hareket, yuvarlanmanın temeli olan bir harekettir. Ayrıca karın pozisyonundan sırt üstü pozisyona dönebilirler. 6 aylıkken, bebekler tipik olarak her iki yönde de yuvarlanırlar. Bebeklerin karın pozisyonundan sırt üstü pozisyonuna doğru dönmeleri ilk dönemlerde daha yaygındır.

Dönmeyi teşvik etmek için, bebeğinizi yerde bir battaniyenin üzerine koyarak yanına oyuncak veya kitaplar yerleştirebilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Emeklerler?

6. ayda bebekler elleriyle ve dizleriyle ileri geri sallanırlar. Bu emeklemenin bir yapı taşıdır. Çocuk sallanırken, ilerlemeden önce geriye doğru sürünmeye başlayabilir. Bebekler 9 aylık olduklarında genellikle emeklerler ve sürünürler. Bazı bebekler, kendilerini kollarıyla çekerek komando gibi sürünürler.

Bebeğiniz emekleme hareketlerini arttırdıkça, onu olası tehlikelerden korumanız önemlidir. Ev temizliği, çamaşır yıkama, çim ve araç bakım ürünlerini çocuğunuzun ulaşabileceği yerlerden uzak şekilde saklayın. Gerekli yerlerde kapı kilitlerini kullanın.

Kaynakça
https://newhorizonacademy.net/3-important-baby-milestones/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94