Bebeklerle Sohbet

Bebeklerle Sohbet

Bir bebekle konuşurken ne dediğinizi anlamadığı için korkuyor musunuz? Korkmayın, beyin araştırmaları bize bebeklerle konuşmanın, beyinlerinin gelişmesine yardım etmede, dil ve iletişim hakkında bilgi edinmede ve söylenen kelimelerin anlamını gerçekten anlayabilmede hayati öneme sahip olduğunu gösteriyor.
 

Yetişkinler bebeklerle ne kadar çok konuşurlarsa, bebeğin beyninde o kadar fala sinirsel bağlantılar veya sinapslar oluşur. Bu bağlantıların dile tekrar tekrar maruz kalmakla güçlendirilmesi gerekir, aksi takdirde beyinde kullanılmayan bağlantılar bozulur. Kısaca kullan ya da kaybet kuralı devreye girer.

 

 

İşte bir bebekle sohbet ederken harcayacağınız zamanı en iyi şekilde değerlendirmeniz için bazı fikirler:

 

 

  • Bebeğiniz hareket ettikçe yaptığı şeylerden bahsedin: “Evet, bana doğru geliyorsun.”
  • Duyguları sözlü hale getirin. Duygularını öğrenmesine yardımcı olmak için çocuğunuzun duyguları hakkında konuşun: “Bir şey seni kızdırdı, yüzün kıpkırmızı ve ağlıyorsun!” “Yüzündeki kocaman gülümsemeyle çok mutlu görünüyorsun.”
  • Bebeğinizin bir şeylere ulaşmasını teşvik etmek ve yardımcı olmak için ona rehberlik edin: “O oyuncağı istediğini biliyorum. Kolunla uzanıp onu alabilirsin. ”
  • Bebeğinizle olumlu ilişkiler kurun. Bunu yapmanın en iyi yolu da çocuğunuzla “sunum ve geri dönüt” etkileşimlerini kullanmaktır. Bir bebeğe, kendi ifadeleriyle yanıt verebilirsiniz. Örneğin, bebek “Baa!” dediğinde siz de “Baa!” sesini tekrarlayabilirsiniz. Bu basit “sunum ve geri dönüt” etkileşimi, çocuğunuzun beyin gelişimine yardımcı olur ve gelecekteki öğrenme için güçlü bir temel oluşturur.
  • Sunum ve geri dönüt etkileşimlerini geliştirmek için çocuğun neye baktığını fark etmek de diğer bir ipucudur. Çocuğunuzun yüz ifadelerini gözlemleyin ve sırayla çocuğunuzun cevap vermenizi beklediğinden emin olarak konuşun. Çocuğunuzun harekete geçmeye ya da bitirmeye hazır olduğu anları fark etmeye çalışın.

 

Bebeğinizle konuşmaya, onu dinlemeye ve tekrar konuşmaya zaman ayırdığınızda, onunla iletişim kurmuş olursunuz. Ayrıca bu iletişim, ebeveynlerin bebeklerinin hayatta kalması ve gelişmesi için çok önemli olan güçlü bağlar kurmalarına yardımcı olur. Güçlü ve güvenli bir bağlılığa sahip olan bebekler, öz düzenleme ve akademik başarı gibi yaşamları boyunca kendilerine yardımcı olacak becerileri geliştirme ve öğrenme konusunda daha başarılı olacaktır.

Bebeğinizle gün içinde sık sık sohbet ederek çocuğunuzun beynini geliştirirsiniz ve hayatın karşısına çıkaracağı şeylerle uğraşması için ona yaşam boyu yardımcı olacak öğrenme becerilerini edinmesinde yardımcı olursunuz.
 

 

Kaynakça
https://learningchildblog.com/2019/03/08/chatting-with-babies/