Bilişsel Gelişim: İki Yaş
Çocuğunuzun bebeklik dönemini ve ilk olarak yürümeye başladığı dönemini düşünün. O dünyayı dokunarak, bakarak ve dinleyerek öğrendiği bir dönemdi. Artık iki yaşında bir çocuk oldu ve öğrenme süreci daha düşünceye dayalı bir hale geldi. Bu dönemde dili kavraması artar ve eylemler ve kavramlar için zihinsel imgeler oluşturmaya başlar. Ayrıca kafasındaki bazı problemleri çözebilir, nesneleri fiziksel olarak manipüle etmek yerine zihinsel deneme yanılma yollarını uygulayabilir. Hafızası ve entelektüel yetenekleri geliştikçe, “Yemeğini bitirdikten sonra oynayabilirsin” gibi basit zaman kavramları anlamaya başlayacaktır.
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz da nesneler arasındaki ilişkiyi anlamaya başlayabilir. Örneğin, ona şekil sıralama oyuncakları ve basit yapbozlar verdiğinizde, benzer şekilleri eşleştirebilir. Ayrıca sayıların nesneleri saymadaki amacını, özellikle de ikinci sayıyı anlamaya başlayacaktır. Sebep ve sonuç anlayışı geliştikçe oyuncakları birleştirmek, ışıkları ve cihazları açmak ve kapatmak ile çok daha fazla ilgilenecektir.
Çocuk Gelişimi
Ayrıca, yürümeye başlayan çocuğunuzun oyununun daha karmaşık hale geldiğini de fark edebilirsiniz. En dikkat çekici şekilde, mantıklı bir sıra oluşturmak için farklı etkinlikleri bir araya getirmeye başlayacaktır. Bir oyuncaktan diğerine rastgele sürüklenmek yerine, önce bir bebeği yatağa koyabilir ve ardından üzerini örtebilir. Ya da birbiri ardına birkaç bebek besliyormuş gibi davranabilir. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca, kendi günlük rutininin çoğunu gerçekleştiren, sabah uyanmaları, banyolar ve gece yatmalarından, daha uzun ve daha ayrıntılı bölümleri bir araya getirecektir.
Bu yaştaki en büyük entelektüel sınırlamayı ortadan kaldıracak olsaydık bu, çocuğunuzun dünyasında olan her şeyin yaptığı bir şeyin sonucu olduğu hissi olurdu. Böyle bir inançla, ölüm, boşanma veya hastalık gibi kavramların içinde bir rol oynadığını hissetmeden doğru bir şekilde olayı anlamakta zorlanır. Ebeveynler ayrılırsa veya bir aile üyesi hastalanırsa, çocuklar genellikle kendilerini sorumlu hissederler.
İki yaşındaki çocuğunuzla akıl yürütmek genellikle zordur. Sonuçta, her şeyi son derece basit terimlerle görüyordur. Aktif olarak inanma oyunu oynamadığı sürece fantezi ile gerçeği karıştırabilir. Bu nedenle, bu aşamada kendi kelimelerinizi dikkatlice seçtiğinizden emin olun: “Daha fazla tahıl yersen, patlayacaksın” gibi komik veya eğlenceli olduğunu düşündüğünüz yorumlar aslında onu paniğe uğratabilir, çünkü ona şaka yaptığınızı anlamaz.